بازها و کبوترهای جمهوریخواهان در سیاست خارجی چگونه فکر میکنند؟
پلیتیک فیلهای وحشی آمریکا
کلید تبلیغات انتخاباتی در آمریکا عملا زده شده است. در این میان جمهوریخواهان نیز وارد عرصه شدهاند. بازها و کبوترهای این حزب رویکردهای متفاوتی را در عرصه دیپلماسی از خود نشان دادهاند. در آمریکا، بازها با دیدی سختتر به احیای رهبری آمریکا در دنیا اعتقاد دارند کبوترهای این حزب نیز از راهی دیگر بر این موضوع تاکید میکنند. در حالی که بازهایی مثل جب بوش و اسکات والکر مخالف توافق آمریکا با ایران هستند، رند پال میگوید موافق ادامه گفتوگو با ایران است. همچنین هر دو دسته با راههای متفاوت خواستار برخورد با روسیه هستند.
کلید تبلیغات انتخاباتی در آمریکا عملا زده شده است. در این میان جمهوریخواهان نیز وارد عرصه شدهاند. بازها و کبوترهای این حزب رویکردهای متفاوتی را در عرصه دیپلماسی از خود نشان دادهاند. در آمریکا، بازها با دیدی سختتر به احیای رهبری آمریکا در دنیا اعتقاد دارند کبوترهای این حزب نیز از راهی دیگر بر این موضوع تاکید میکنند. در حالی که بازهایی مثل جب بوش و اسکات والکر مخالف توافق آمریکا با ایران هستند، رند پال میگوید موافق ادامه گفتوگو با ایران است. همچنین هر دو دسته با راههای متفاوت خواستار برخورد با روسیه هستند. حسین موسوی- همای سعادت بر شانههای کدام یک از نامزدهای ریاستجمهوری آمریکا خواهد نشست. نظرسنجیها تا به امروز میگویند اسکات والکر، نامزد گمنام جمهوریخواهان توانسته است از دو رقیب دیگر خود یعنی جب بوش و رَند پال پیشی بگیرد. اما هنوز ابتدای راه است و سخت میشود حدس زد گزینه نهایی جمهوریخواهان برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ در آمریکا چه کسی خواهد بود.
در میان نامزدهای جمهوریخواه دو طیف تندرو و میانهرو وجود دارند که هماینک براساس نظرسنجیها دست بالا را تندروها دارند. جب بوش و اسکات والکر در آخرین نظرسنجی درونگروهی این حزب توانستهاند از سایر نامزدها پیشی بگیرند. پس از آنها رَند پال فرزند ران پال قرار دارد که خود ۴ سال پیش نامزد انتخابات درونگروهی این حزب شده بود و در نهایت به سود میت رامنی نامزد نهایی این گروه کنار کشید. داستان اما در مور فرزند او فرق دارد. او توانسته در درون حزب «فیلها» خودی اساسی نشان دهد.
رَند پال، نامزدی که نسبت به دو رقیب پیشتاز خود نظرات ملایمتری داشته، یکی از امیدهای جمهوریخواهان میانهرو است تا بتوانند در آوردگاه انتخابات ریاستجمهوری در برابر هیلاری کلینتون نامزد احتمالی دموکراتها دست پر ظاهر شوند.
وی در تمامی عرصههای تبلیغاتی که تاکنون داشته چهره ملایمتری از خود نشان داده است. به نوشه سایت پلتیکو او سعی کرده است از جنجالهای مرسوم جمهوریخواهان حمله به سیاستهای کاخ سفید دوری کند و به تشریح و تبیین برنامههای خود بپردازد.
در مقابل جب بوش و اسکات والکر بازی را تندتر از رند پال پیگیری کردهاند.
جب بوش، یکی از کاندیداهای احتمالی ریاستجمهوری آمریکا از سوی جمهوریخواهان، فردای بیانیهخوانی ایران و قدرتهای غربی توافق احتمالی را نشانه ضعف آمریکا تلقی و مخالفت خود را با این بیانیه اعلام کرد.
عمدتا، جمهوریخواهان خواستار برچیده شدن فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران هستند و بارها مخالفت خود را با سیاستهای باراک اوباما اعلام کردهاند.
در این میان جب بوش در حالی که سعی دارد خود را از برادر و پدرش مبرا کند و از خود نسخهای بهروزتر ارائه دهد، بهرغم تلاشش، هنوز نتوانسته از زیر سایه این دو فرار کند. او بهتازگی در ویدئویی که منتشر کرده، میگوید که وی از برادر و پدر خود مستقل است و قصد دارد تا سیاستهای مستقل خودش را در کارزار انتخاباتی تبیین کند. این در حالی است که این سخنان هنوز نتوانسته منتقدان وی را مجاب به این موضوع کند. این ویدئو که در سایتهای «یوتیوب» و سایتهای مشابه منتشر و پخش شده، با نظرات انتقادی فراوانی همراه بوده است. یکی از منتقدان جب بوش میگوید:
«او خیلی در این ویدئو سعی کرده که لحن و قیافه خود را متفاوت از برادر خود نشان دهد اما هرچقدر بیشتر به این ویدئو نگاه میکنم، بیشتر جورج بوش را میبینم تا جب بوش.»
این ویدئو که ساعاتی پیش از اعلام رسمی نامزدی هیلاری کلینتون در اینترنت پخش شد، در واقع فرصتی برای وی فراهم کرد تا به سیاستهای خارجی باراک اوباما و وزیر سابق امور خارجهاش بتازد.
او در این ویدئو با سخنان تندی اوباما و هیلاری کلینتون را مورد خطاب قرار میدهد و میگوید: «من اعتقاد دارم که هر آمریکایی این حق را دارد علیه وضع موجود به پا خیزد. باید رویای آمریکایی را در خارج از مرزها محقق کنیم. آمریکا باید به متحدان خود احترام بگذارد و دشمنانش نیز از این موضوع به وحشت بیفتند.»
فرماندار سابق فلوریدا اضافه میکند: «به همین دلیل میگویم سکاندار کشتی باید مسیر حرکت را عوض کند.» جب بوش در این ویدئو با نقد سیاستهای کاخ سفید در امور خارجی، تصریح میکند که سیاستهای اوباما و وزیر سابق خارجه آمریکا چهره این کشور را در دنیا مخدوش کرده است. او در پایان نیز نتیجهگیری میکند که آمریکا باید در سیاستهای خود تجدیدنظر و دوباره با دوستان خود مروت کند.
جب بوش تصریح میکند که سیاست خارجی آمریکا در دوران مدیریت اوباما به ورطه ورشکستگی کشیده شده و وقت آن است که واکنشی به جسارت دشمنان آمریکا نشان داده شود.
جب بوش با پیوند زدن موضوع سیاست خارجی به اقتصاد این کشور میگوید که با تجدیدنظر در سیاستهای خارجی، فرصت بهتری فراهم میشود تا قفل درهای اقتصادی این کشور باز شود.
کافی است به نقدهای او دقیق شوید. او توپخانه خود را بر روی سیاست خارجی اوباما، بهویژه در مورد ایران تنظیم کرده است. به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، جب بوش سایهای از برادرش است. سخنان تند و بیپروای او در مورد عراق، هماینک به شکلی تازهتر در مورد ایران بیان میشود. اما سخنان درشت او تنها به ایران ختم نمیشود. آمریکا از دیرباز با دو موضوع حساس در سیاست خارجی روبهرو بوده است؛ «ابتدا اینکه چگونه واشنگتن اژدهای زرد را در خانه خود آرام نگه دارد و سپس اینکه با پوتین (روسیه) چه باید بکند؟»
جب بوش میگوید: آمریکا باید به همان دوران گذشته بازگردد. این وظیفه واشنگتن است تا رهبری دنیا را از نو به عهده بگیرد.
او سپس میافزاید: ما باید حرف و عملمان یکی باشد. دنیا باید بداند زمانی که ما حرف میزنیم، یعنی به آن عمل خواهیم کرد و این عملی که انجام دادهایم نتیجه حرفی است که گفتهایم.
سخن بالا را بیشتر جمهوریخواهان ابراز داشتهاند. جمهوریخواهان در بیشتر انتقادهای خود به یک ترجیعبند متوسل میشوند: آمریکا باید رهبری جهان را دوباره بهعهده بگیرد.
در میان جمهوریخواهان، رَند پال دارای ملایمترین دیدگاههای سیاست خارجی است. پال روز یکشنبه، نسبت به بیانیه سوئیس که برای برنامه صلحآمیز هستهای ایران خوانده شد از لحن ملایمتری نسبت به سایر رقبای درون گروهیاش استفاده کرد و گفت از ادامه گفتوگوها با ایران حمایت میکند. هرچند این سخن، با واکنش تند پدرش ران پال مواجه شد و سخنان وی را شرمگینانه خواند اما رَند پال پیش از این گفته بود که وی نسخه تعدیلشده پدرش است و هیچ نشانی از تندرویهای پال پدر نخواهد داشت.
با وجود این، تحلیلگران میگویند پال بهرغم این چهره ملایم یک جمهوریخواه به حساب میآید و وی نیز در زمره علاقهمندان به استفاده از «پنجه آهنین» در سیاست خارجی است. او در مصاحبه خود با سیانان گفته است در تنها موردی که جمهوریخواهان با دیپلماسی اوباما و هیلاری کلینتون موافق بودهاند، حمله آمریکا به لیبی بوده است. او سپس تیغ تیز انتقادات خود را متوجه بال دیپلماسی باراک اوباما میکند و در سایر موارد کاخ سفید را متهم میکند که به پای سیاست خارجی زنجیر زده و زمینگیرش کرده است.
پال میگوید: تمام بازهای جناح ما با درجات متفاوتی موافق این حمله بودند. حتی وی نیز حامی این سیاست بوده، اما با کمی تفاوت از این تز دفاع کرده است. او نیز همچون اوباما اعتقاد دارد حضور نیروهای نظامی آمریکا در لیبی موجب از بین رفتن امنیت آمریکاییها شده است. این در حالی است که برخی میگویند سخنان پال در واقع بهنوعی زیر سوال بردن وجهه ضد جنگ هیلاری کلینتون است که به تازگی نامزدی خود را برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ در این کشور اعلام کرده است. او با این ترفند قصد دارد توپ را به زمین هیلاری کلینتون و باراک اوباما بیندازد تا در مواقع ضروری بتواند از آن علیه هیلاری کلینتون استفاده کند.
«ربکا بالهاوس»، تحلیلگر سیاسی وال استریت ژورنال میگوید رَند پال در سیاست خارجی
«یویو وار» عمل کرده است. او پیش از این بهطور ملایم از سیاست دوران بوش دفاع کرده بود، اما جا برای نقد هم باز گذاشته بود. او بهطور صد درصد از اشغال یک کشور و دخالت جنگی حمایت نکرده است، اما با پیچیدهتر شدن اوضاع در خاورمیانه و اوکراین به شدت از تئوری دخالت آمریکا در این دو حوزه دفاع میکند.
بهنوشته این روزنامه، سخنان پال تاکنون حالتی سینوسی داشته و گاهی به سمت بازها میل پیدا میکند و گاهی کبوترهای جمهوریخواهان.
اما اسکات والکر دیگر نامزد جمهوریخواهان، بهعکس رند پال، در دیپلماسی خارجی به سمت بازها میل دارد. او نیز همچون جب بوش، تندترین انتقادها را از توافق احتمالی ایران با آمریکا داشته و گفته است مخالف هر نوع توافقی با ایران است. فرماندار ویسکانسین که در میان تعجب همگان، در نظرسنجیهای اولیه از دو نامزد دیگر پیشی گرفته است در سیاست خارجی به مداخله واشنگتن در امور سایر کشورها اعتقاد دارد.
والکر قصد دارد به سفرهای متعددی دست بزند تا به اعتقاد خود بتواند قول احیای روابط را به متحدان کشورش بدهد. او قصد دارد از روز جمعه به فرانسه، آلمان، اسپانیا و سرزمینهای اشغالی سفر و با مقامات سیاسی دولتهای مستقر گفتوگو کند.
او که به تازگی از سفر لندن بازگشته است در جدیترین موضعگیریاش در حوزه سیاست خارجی میگوید: در نخستین روز حضورم در کاخ سفید توافق با ایران را لغو خواهم کرد.
والکر در سیاست خارجی در دسته بازهای آمریکایی میگنجد. او پس از ناآرامیهای شرق اوکراین به صراحت از دخالت آمریکا در این کشور سخن گفت و تاکید کرد که سیاست اوباما عقبنشینی در برابر روسیه بوده است.
او بهقدری در حوزه سیاست خارجی،عملکرد اوباما را مورد انتقاد قرار داده است که رئیسجمهوری آمریکا او را یک «ابله» خوانده است. بهرغم این اظهار نظر، حضور او در صدر نظرسنجیهای اولیه درونگروهی حزبجمهوریخواه، نشان میدهد اعضای این گروه تاکنون میل به حضور یک «باز» در انتخابات ریاستجمهوری دارند اما پلتیکو میگوید از خیزش آرام رَند پال که پله به پله در حال بالا رفتن است نباید غافل شد.
ارسال نظر