دیدار تاریخی پس از نیم قرن

گروه جهان: اواخر وقت پنج‌شنبه، وزرای خارجه آمریکا و کوبا دیداری تاریخی در پاناما داشتند؛ به‌گونه‌ای که بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی آن را «عالی‌ترین سطح دیدار» میان مقام‌های دو کشور در ۵۷ سال گذشته ارزیابی کرده‌اند. به گزارش الجزیره، توئیتر وزارت خارجه آمریکا عکسی از «جان کری» و «برونو رودریگز»، وزرای خارجه ایالات‌متحده آمریکا و کوبا منتشر کرد که در نشست سران قاره آمریکا در پاناما، هر دو با لبخندی بر لب به دوربین‌ها خیره شده و در حال دست دادن با یکدیگر هستند. الجزیره می‌نویسد این اولین دیدار میان دیپلمات‌های ارشد دو کشور از سال ۱۹۵۸ به بعد است؛ سالی که چریک‌های انقلابی فیدل کاسترو قدرت را در این کشور در دست گرفتند. بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی که در محل مذاکرات در پاناما حضور دارند، می‌گویند:«نشست امسال سران قاره آمریکا یک تفاوت اساسی و تاریخی با سال‌های گذشته داشت. این تفاوت، دیدار تاریخی دو دشمن جنگ سرد پس از ۵۷ سال با یکدیگر است. به نظر می‌رسد ماراتن جنگ سرد میان دو کشور به لحظات پایانی خود نزدیک می‌شود.» به گزارش الجزیره، روابط آمریکا و کوبا در سال ۱۹۶۱، در اوج دوران جنگ سرد بین اردوگاه‌های شرق و غرب، قطع شد. دو کشور اواخر پاییز گذشته تصمیم به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک گرفتند. در حالی که وزرای خارجه آمریکا و کوبا در پاناما به منظور بحث بر سر یکسری مسائل مهم از جمله بازیابی روابط کامل دیپلماتیک، نشستی پشت درهای بسته برگزار کردند، یک مقام آمریکایی این مذاکرات را بسیار سازنده دانسته و از حصول پیشرفت در آن خبر داده است. خبرگزاری رویترز هم می‌نویسد: «نشست سه روزه کشورهای قاره آمریکا از روز جمعه آغاز می‌شود. باراک اوباما و رائول کاسترو روسای جمهوری آمریکا و کوبا نیز قرار است در نشست سران قاره آمریکا که در شهر پاناما برگزارمی‌شود، شرکت کنند.» اجلاس رهبران قاره آمریکا هر دو سال یکبار برگزار می‌شود.

تحول تازه در روابط

پیش‌تر وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده بود که احتمالا در چند روز آینده کوبا از فهرست کشورهای متهم به حمایت از تروریسم خارج خواهد شد. به گزارش سی‌ان‌ان، این اقدام گام مهمی برای بهبود مناسبات دو کشور و بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور در خاک یکدیگر خواهد بود. خبرگزاری رویترز هم می‌نویسد باراک اوباما پس از تصمیم تاریخی برای برقراری مناسبات بین دو کشور در ۱۷ دسامبر گذشته، از وزارت خارجه در مورد خروج کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم نظر خواهی کرده و وعده داد به محض دریافت «توصیه» این وزارتخانه به سرعت اقدام کند. با این حال، خبرگزاری‌ها می‌گویند، وزارت خارجه آمریکا در ارائه نظر مشورتی خود، پیشنهاد کرده است نام کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف شود. به گزارش الجزیره، سناتور «بن کاردین»، عضو برجسته کمیته روابط خارجی، می‌گوید حذف نام کوبا ازفهرست حامیان تروریسم «گام مهمی به جلو است و می‌تواند روابطی پر فایده را با کوبا شکل دهد.»باراک اوباما پنج‌شنبه ۲۰ فروردین اعلام کرد که وزارت خارجه آمریکا بررسی خود درباره خارج کردن کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم را کامل کرده اما او هنوز توصیه مشاورانش را دریافت نکرده است.

با این حال، گزارش رویترز می‌افزاید مواضع و سخنان اوباما در روزهای گذشته نشان می‌دهد که او به احتمال زیاد خروج کوبا از این فهرست را تایید خواهد کرد. این پیشنهاد، تازه‌ترین تحول در روابط سیاسی میان واشنگتن و هاوانا است. الجزیره می‌افزاید: خروج کوبا از فهرست حامیان تروریسم، مانعی بزرگ را از سر راه بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور، پس از ۵۷ سال، برمی دارد. این فهرست سیاه به این معنا است که ممنوعیت‌های زیادی بر کمک‌های اقتصادی و مالی و تسلیحاتی کوبا اعمال خواهد شد. کوبا برای اولین بار در سال ۱۹۸۲ در این فهرست قرار گرفت. مقام‌های آمریکایی می‌گویند انتظار نداریم کوبا یک شبه به شریکی مهم برای آمریکا تبدیل شود؛ چرا که این کشور راه درازی در انجام اصلاحات در پیش دارد. گزارش‌ها حاکی از آن است که نشست روزهای ۲۱ و ۲۲ فروردین (جمعه و شنبه) به‌طور محسوسی تحت‌تاثیر حضور رئیسان جمهوری آمریکا و کوبا قرار گرفته است که برای نخستین بار از زمان جنگ سرد، در این اجلاس، رو در رو می‌شوند.