با رونمایی از برنامه اقتصادی جدید کاخ سفید آغاز شد
جنگ طبقاتی اوباما و کنگره
حسین موسوی- موفقیتهای سریالی باراک اوباما در حوزه اقتصادی، باعث شده که وی در سخنرانی سالانهاش که به «وضعیت اتحادیه» یا «State of the Union» معروف است، با اعتماد به نفس بالایی پشت تریبون قرار بگیرد. او در واقع سخنان خود را هم از همین نقطه شروع کرد. اینکه توانسته آمریکا را پس از ۱۰ سال از بحران بیرون بکشد و ورق را به سود آمریکاییها برگرداند. روزنامه واشنگتن پست مینویسد: یک اقتصاد قوی، با آمارهایی خوب، اوباما را راهی تریبون سالانهاش کرد و وی متعهد شد که میراث لیبرالی خوبی از خود بهجا بگذارد. او در سخنرانی خود به نشانههای ۶گانهای اشاره داشته که به گفته وی باعث و بانی این پیشرفت اقتصادی بوده است. اقدامات متهورانه در زمینه اقتصادی، آموزش و پرورش، تحقیقات علمی، زیرساختها و محیط زیست موجب شده که وی بتواند قطار اقتصادی آمریکا را که از ریل خارج شده بود، به مسیر بازگرداند.
رئیسجمهور آمریکا در نطق سالانه خود از پایان بحران مالی خبر داد
دفاع اوباما از اقتصاد طبقه متوسط
جمهوریخواهان: اوباما به دنبال جنگ طبقاتی است
اوباما در اینباره گفت: در این لحظه، باید بگویم که در اقتصاد پیشرفت قابل توجهی داشتهایم. بدهیها را کم کردهایم، صنایع را رونق بخشیدهایم و تولید انرژی را به سقف رساندهایم. اینها باعث شدند که ما دوباره برخیزیم و آینده را به دست خودمان بنویسیم. حالا تصمیم با ما است که بخواهیم برای یک دهه آینده چه کارهایی انجام دهیم.
او گفت که بحران مالی این کشور پایان یافته است و قول سیاستهایی را داد که همه آمریکاییها از آن سود ببرند. اوباما گفت که آمریکا بدترین رکود اقتصادی از زمان بحران اقتصادی دهه ۱۹۳۰ را پشت سر گذاشته است. او در این نطق بعضی برنامههایش برای پیشبرد آنچه را که «اقتصاد طبقه متوسط» میخواند و برای جلب نظر خانوادههایی که زندگی کارمندی یا کارگری دارند تنظیم شده تشریح کرد. طرحهای او حاوی پیشنهادهایی در زمینه مالیات، کاهش هزینه کالج، حق مرخصی استعلاجی و امنیت فضای سایبری است.
یک سال پیش اوباما، با دست خالی در سخنرانی سالانهاش حضور پیدا کرد. سالی که وی تازه دور دوم ریاستجمهوریاش را آغاز کرده و هنوز نتوانسته بود قولهای دور نخست خود را عملی کند. او در این سال قول داد که پیگیر همه وعدههایی باشد که تاکنون داده است. بهرغم اینکه وی انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا را به جمهوریخواهان واگذار کرده، اما با آمارهای اقتصادی خوبی که از خود بهجا گذاشته توانست روز گذشته با قدرت بالایی سخنرانی کند. روزنامه واشنگتنپست در اینباره ادامه میدهد: لحن صدای اوباما در سالنی که مملو از نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات بوده، لحنی عامیانه اما پر قدرت بود. بهنظر میرسد که آمارهای خوب اقتصادی موجب این اطمینان خاطر او شده بود. «پولیتیکو»، نزدیک به جمهوریخواهان، اما از زوایهای دیگر به لحن سخنان اوباما میپردازد. این سایت تحلیلی مینویسد معلوم نبوده که اوباما برای ارائه گزارش سالیانه پشت تریبون قرار گرفته بود یا قصد جنجال و ستیز داشته است. او در این سخنرانی بارها از کلماتی مثل «جنگیدن»، «وحشیگری»، «باطل»، «ترس»، «تهدید»، «له کردن» و «انفجار» استفاده کرد. این سایت در ادامه مینویسد: اوباما در این سخنرانی مدام دستهایش را مشت میکرد و از کلمات خشونتآمیز استفاده میکرد. سخت است که لحن سخنان روزهای نخستین وی را فراموش کرد. او در روزهای نخستین ریاستجمهوریاش، سخنانی به کار میبرد که همه و همه حاکی از صلح و آرامش بود. شاید بخشی از این قدرتمداری اوباما به آمارهای خوب اقتصادی بازگردد. اینکه تورم در بخش بهداشت نسبت به ۵۰ سال اخیر در پایینترین حد خود قرار گرفته یا اینکه بدهیهای داخلی و خارجی کاهش پیدا کرده است. این فاکتورها توانسته اوباما را جنگجوتر از همیشه به استقبال رقبای خود بفرستند.
اوباما دراینباره میگوید: شش سال پیش، ما در تاریکترین دوران اقتصادی خود بودیم ولی هماینک، رشد بالایی در ایجاد مشاغل و بیشترین استفاده را از انرژیهای پاک داشتهایم.
اوباما سپس خطاب به نمایندگان کنگره، که عمدتا از احزاب رقیب هستند، گفت: باورمان این است قانونگذاریها باید با احتیاط بیشتری صورت بگیرد. زیرا قوانین تصویب شده میتواند بحرانهای دیگری بهوجود آورد. مهمترین بحرانی که اوباما با جمهوریخواهان دارد به بحران مالیاتی این کشور باز میگردد. رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد مالیات افراد پردرآمد را افزایش دهد اما جمهوریخواهان مخالف این طرح هستند. سخنان روز سهشنبه باراک اوباما نیز نه تنها منجر به برطرف شدن سوءتفاهمات نشد، بلکه حاکی از اختلافات شدید کاخ سفید و کنگره است. این بحران در ادامه بحران اصلاح قانون مهاجرتی است که اوباما راسا آن را اصلاح کرده است. با وجود این، اوباما با کنگره بر سر موضوعات بینالمللی نیز اختلافات فراوانی دارد. اوباما سعی دارد در سیاست خارجی احتیاط عمل بیشتری به خرج دهد. بحرانهایی که در زمینه سیاست خارجی ایجاد میشود، میتواند به بحرانهای اقتصادی دیگری منجر شود. وی در بخش دیگری از سخنان خود به این بحرانها نیز اشاره کرده است. در اینباره او در سیاست خارجیاش با سه مساله عمده روبهرو است؛ ابتدا بحران گروه خلافت خود خوانده اسلامی، دیگری بحران رابطه با روسیه و در نهایت مذاکرات هستهای با ایران. اوباما در سخنان سالیانهاش گفت: واشنگتن در کنار تمامی قربانیان تروریسم در دنیا ایستاده است. باراک اوباما در این لحظه از قانونگذاران آمریکا خواست که این امکان را به وی بدهند تا با قدرت بیشتری علیه گروه داعش وارد مبارزه شود.
او ادامه میدهد: ما در کنار مردمی که مورد حملات تروریستی واقع شدهاند میایستیم. فرقی ندارد که آن حمله در مدرسهای در پاکستان باشد یا در خیابانهای پاریس. باراک اوباما سپس اشاره کرد که کشورش قصد دارد تروریستها را شکار و خلع سلاح کند. اوباما همچنین از قانونگذاران خواست اختیارات بیشتری به وی دهند تا بتواند اقدامات عملی بیشتری را علیه داعش در سوریه و عراق انجام دهد. او میگوید: این اقدامات زمانبر است. باید بیشتر تمرکز داشته باشیم. اما در نهایت موفقیت از آنِ ما است. ایالاتمتحده برای مبارزه با گروه داعش در سوریه و عراق، ائتلافی تشکیل داده است تا از طریق حملات هوایی این گروه را زمینگیر کند. او سپس اشاره میکند: امشب از کنگره میخواهم که به دنیا نشان دهد ما برای از بین بردن گروه خلافت خودخوانده اسلامی متحد هستیم. این در حالی است که جان مککین، رئیس کمیته نیروهای مسلح آمریکا در سنا از باراک اوباما خواسته است تا نیروهای زمینی آمریکا را نیز به عراق و سوریه اعزام کند. باراک اوباما تاکنون درخواست گروههای مختلف جمهوریخواه را برای حمله به سوریه و عراق از راه زمینی نپذیرفته است. اوباما در اینباره میگوید که آمریکا برای مبارزه با تروریسم حق عمل یکجانبه را برای خود محفوظ میداند. او همچنین ضمن اشاره به ماجرای شارلی ابدو و محکوم کردن عملیات تروریستی از احساسات ضد اسلامی که در برخی نقاط دنیا در حال رخ دادن است انتقاد کرد و گفت: «ما توهین به مسلمانان را نمیپذیریم، اکثریت قریب بهاتفاق مسلمانان بخشی از تعهد ما برای دستیابی به صلح هستند.»
اوباما همچنین در بخش دیگری از سخنانش به زندان گوانتانامو اشاره کرد و بار دیگر بر تعطیلی آن تاکید کرد. او گفت که قصد ندارد درهای زندانی را باز بگذارد که هزینه نگهداری هر زندانی آن به سه میلیون دلار میرسد. او قول داد که تعداد زندانیان این زندان را بهطور متوالی کاهش دهد.
سخنان روز گذشته رئیسجمهوری آمریکا بهرغم اینکه مورد استقبال دموکراتها قرار گرفت، اما نشان داد که اوباما همچنان با جمهوریخواهان اختلافات اساسی دارد. مهمترین اختلافات اوباما با جمهوریخواهان مربوط به مذاکرات هستهای ایران و اصلاحات مالیاتی در آمریکا است.
برنامه اوباما برای افزایش ۳۲۰ میلیارد دلاری مالیات طی یک دهه
رفع منفذها در قوانین برای طفره از پرداخت مالیات بر ارثهای هنگفت
افزایش مالیات بر سود سرمایه ثروتمندترین افراد از ۸/۲۳ درصد به ۲۸ درصد
اعمال مالیات تازه بر شرکتهایی که میزان دارایی آنها از ۵۰ میلیارد دلار بیشتر است
سه برابر شدن تخفیف مالیاتی برای فرزندان
اوباما ضمن رد ادعای جمهوریخواهان گفت به دنبال جنگ طبقاتی نیست
سایر طرحهای اوباما:
بهبود قوانین در زمینه اعطای مرخصی استعلاجی به کارمندان
کمک به ۹ میلیون دانشجو برای تامین هزینه کالجهای محلی
بهبود امنیت سایبری و حفاظت بیشتر از مصرفکنندگان
دسترسی بیشتر و بهتر به اینترنت سریع
کمک به کسانی که برای اولین بار قصد خرید مسکن دارند
ارسال نظر