موج اعتراضها به «چچن» و «غزه» رسید
بیعت با خلیفه در تظاهرات ضد شارلی
گروه جهان-موج اعتراض علیه «شارلی ابدو» به چچن و غزه هم رسید. صدها هزار نفر از مردم چچن روز دوشنبه علیه کاریکاتورهای این نشریه فرانسوی تظاهرات کردند. معترضان در حالی در میدان «گروزنی» تجمع کرده بودند که رمضان قدیروف، رئیسجمهور چچن، هم «اللهاکبر»گویان در میان سیل معترضان حضور یافته بود. برخی روی پلاکاردها «من عاشق محمد هستم» را به انگلیسی نوشته بودند و برخی دیگر پرچمهای بزرگی را به اهتزاز درآورده بودند و هلیکوپترها هم بر بالای سر معترضان به پرواز در آمده بود. این تظاهرات که به صورت زنده در تلویزیوهای روسیه نمایش داده میشد؛ حمایت کرملین و پوتین را هم به دنبال داشت.
گروه جهان-موج اعتراض علیه «شارلی ابدو» به چچن و غزه هم رسید. صدها هزار نفر از مردم چچن روز دوشنبه علیه کاریکاتورهای این نشریه فرانسوی تظاهرات کردند. معترضان در حالی در میدان «گروزنی» تجمع کرده بودند که رمضان قدیروف، رئیسجمهور چچن، هم «اللهاکبر»گویان در میان سیل معترضان حضور یافته بود. برخی روی پلاکاردها «من عاشق محمد هستم» را به انگلیسی نوشته بودند و برخی دیگر پرچمهای بزرگی را به اهتزاز درآورده بودند و هلیکوپترها هم بر بالای سر معترضان به پرواز در آمده بود. این تظاهرات که به صورت زنده در تلویزیوهای روسیه نمایش داده میشد؛ حمایت کرملین و پوتین را هم به دنبال داشت. پس از آنکه تظاهراتی مشابه در مسکو ممنوع شد، کرملین این تظاهرات را به عنوان منفذی برای خروج از فشار مسلمانان میدید. رمضان قدیروف در حالی که اشک را از گونههای خود پاک میکرد، گفت: «اگر لازم باشد حاضریم جان خود را از دست بدهیم تا کسانی که به شکلی غیرمسوولانه نام پیامبر را به زشتی یاد میکنند از عملکرد خود نادم سازیم.» او در میان سیل معترضان در حالی که با یک دست اشکهای خود را پاک میکرد و با دستی دیگر بلندگو را در اختیار گرفته بود، گفت: «من و شما میبینیم که روزنامهنگاران و سیاستمداران اروپایی چگونه در زیر شعارهای دروغین آزادی بیان و دموکراسی، آزادی را به فضاحت میکشند و به احساسات مذاهب دیگر و صدها میلیون پیرو آن مذاهب توهین میکنند.» وزارت کشور روسیه اعلام کرد که ۸۰۰ هزار نفر(یا ۶۰ درصد جمعیت چچن) در این تظاهرات حضور یافته بودند. رویترز تعداد معترضان را «صدها هزار نفر» ذکر است. با این حال، قدیروف به دلیل سوءاستفاده حقوق بشری و به دلیل حمایت از پوتین در حمله به اوکراین در لیست تحریمهای اروپا و آمریکا قرار دارد.
راهپیمایی سلفیها در غزه
نیروهای امنیتی حماس در اقدامی نادر به فعالان و تندروهای سلفی اجازه دادند علیه کاریکاتورهای شارلی ابدو دست به تظاهرات بزنند. ابوعبدالله المقدیسی یکی از معترضان به رویترز میگوید: «امروز ما به فرانسه و کشورهای مسلمان میگوییم اسلام به ما دستور داده به سایر ادیان احترام بگذاریم؛ اما همین دین به ما حق مجازات و کشتن کسانی را که به پیامبر اسلام توهین کنند، هم داده است.» دهها نفر از نیروهای امنیتی حماس برای محافظت از مرکز فرهنگی فرانسه حضور یافته بودند. معترضان پرچم فرانسه را در آتش سوزاندند. جمعیت خطاب به مجله شارلی ابدو چنین فریاد میزد: «شما صلیبیون باید منتظر قهرمانان اسلام باشید.» در پایان تظاهرات اما درگیری میان نیروهای امنیتی حماس و معترضان شروع شد و جمعیت با گاز اشکآور متفرق شد.
سایه داعش
اگرچه توهین نشریه فرانسوی موج اعتراض را در سراسر جهان اسلام دامن زد؛ اما آنچه باعث تمایز تظاهرات «چچن» و «غزه» از سایر تظاهرات در جهان اسلام شد، همانا اعلام وفاداری به داعش در میان معترضان بود. در چچن برخی از معترضان نمادهای داعش را به همراه داشتند و با لباس سیاه رنگ همچون اعضای خلافت خودخوانده اسلامی در این راهپیمایی حضور پیدا کرده بودند. قدیروف در منطقه چچن علیه جنبشی اسلامی که هدفش تاسیس «دولت اسلامی» در شمال قفقاز است میجنگد. او در مبارزه با جنبشهای تندروی اسلامی در منطقه به پول و نیروهای امنیتی روسیه وابسته است. شایعاتی در میان تحلیلگران و رسانههای اجتماعی وجود دارد مبنی بر اینکه عامل اصلی حملات در چچن و مناطقی در روسیه، نیروهای «داعش» یا برخی دیگر از گروههای تندرو هستند که در سوریه میجنگند. بخش زیادی از نیروهای داعش مبارزان «چچن تبار»ی هستند که با بازگشت به منطقه قفقاز به دنبال تاسیس خلافت برآمده و تهدیداتی هم روانه روسیه کردهاند. «حزب التحریر» و «امارت اسلامی قفقاز» در زمره دو گروه مهم و شناختهشده هستند. «عالیاسخاب کبکوف»، رهبر جدید امارت قفقاز، بهصورت عمومی به داعش سوگند وفاداری یاد نکرده اما بسیاری از مسلمانان دیگر از قفقاز و داغستان و سایر جمهوریهای جنوب روسیه برای مبارزه علیه اسد به سوریه رفتهاند. «ترخان باتیراشویلی» که به ابوعمر الشیشانی معروف بود یکی از رهبران چچنی بود که چندی پیش کشته شد. او هم کرملین به انجام حملاتی در خاک روسیه تهدید کرده بود. پدر الشیشانی از منزلش در منطقه پانکیسی در گرجستان، نزدیک مرز چچن، به خبرگزاری بلومبرگ در رابطه با نامه پسرش به خود میگوید: «او میگفت پدر نگران نباش. میآیم و به روسها نشان میدهم. من حامیان بسیاری دارم و این حامیان بیشتر هم خواهند شد. خواهی دید که از روسها انتقام خواهیم گرفت.» بسیاری از فعالان و کنشگران سیاسی در غزه در تظاهرات روز دوشنبه هم پوششهایی شبیه به داعش بر تن داشتند و خود را «حامیان جناحهای مختلف سلفی» مینامیدند. سلفیهای غزه حامیان «جنگ مقدس جهانی» هستند که مورد پشتیبانی داعش و القاعده است. به گزارش رویترز، حماس که خود یک سازمان اسلامگرای سنی است، مدارای اندکی با سلفیها در نوار غزه نشان داده است و بارها با آنها وارد درگیری مسلحانه شده است. برای مثال، در پی اعلام تشکیل «امارات اسلامی» در نوار غزه، توسط عبدالطیف موسا، رهبر یک سازمان نزدیک به القاعده، به نام «جند انصارالاسلام» در تاریخ ۱۴ اوت ۲۰۰۹ میلادی، درگیریهای گستردهای میان طرفداران گروه جند انصارالاسلام و شبهنظامیان عضو گروه حماس درگرفت. با حمله شبهنظامیان حماس به مسجد ابن تیمیه که طرفداران عبدالطیف موسا در آن سنگر گرفته بودند، دهها تن کشته و زخمی شدند. رنگ و لعاب تظاهرات چچن و غزه رنگ و لعاب داعش به خود گرفته بود. نیروهای البغدادی این بار میخواهند در چچن و غزه خودی نشان دهند.
ارسال نظر