حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق

محمد حسین باقی: دولت سوریه و گروه‌های اپوزیسیون می‌گویند هواپیماهای اسرائیلی اهدافی در سوریه را روز یکشنبه بمباران کردند اما تا لحظه تنظیم این گزارش هنوز معلوم نشده که این اهداف متعلق به دولت سوریه بود یا گروه داعش. همچنین خبری هم از میزان تلفات اعلام نشده است. به گزارش واشنگتن پست، اسرائیل از اوایل سال ۲۰۱۳ تاکنون ۴ حمله در سوریه انجام داده اما حمله روز یکشنبه اولین حمله در چند ماه گذشته و از زمان آغاز حملات آمریکا و نیروهای ائتلاف علیه داعش در ماه سپتامبر بود. در حالی که حملات نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا مواضع داعش و النصره را هدف قرار می‌دهند اما حملات اسرائیل مواضع دولت و ارتش سوریه را در مناطقی که تحت کنترل اسد است، مورد هدف قرار داد. فعالان اپوزیسیون و رسانه‌های دولتی می‌گویند اسرائیل نه در مورد حملات گذشته اظهارنظر کرده و نه در مورد حمله روز یکشنبه نظری داده است.

خبرگزاری دولتی سوریه «سانا» این حمله را «حمله‌ای وقیحانه به سوریه» دانست که «دو منطقه ایمن در دیماس در حومه دمشق و نزدیک فرودگاه بین‌المللی دمشق را هدف گرفته بود.» منابع نظامی دولت اسد می‌گویند هدف نیروهای اسرائیلی یک فرودگاه و منطقه‌ای دیگر در حومه دمشق بود که عمدتا «غیرنظامی» است. اما یک گروه اپوزیسیون لندن نشین- دیده بان سوری حقوق بشر- اعلام کرد «هواپیماهایی که تصور می‌شود اسرائیلی باشند» مناطق نظامی در دیماس در حومه دمشق را هدف گرفتند. گفته می‌شود این فرودگاه انبار واردات و صادرات بود و معلوم نیست که آیا در این انبار مهماتی وجود داشت یا خیر. دیده‌بان سوری حقوق بشر می‌گوید: «دست‌کم ۱۰ انفجار در این منطقه شنیده شد و در این لحظه معلوم نیست که آیا در این دو حمله تلفاتی وجود دارد یا خیر.»

به گزارش سی‌ان‌ان، ارتش سوریه در بیانیه‌ای اعلام کرد که این حملات «آسیب‌های مالی به برخی تجهیزات» وارد آورد و ادعای «سانا» که اهداف غیرنظامی بودند را تکرار کرد. در این بیانیه آمده: «این حمله نشانی است از حمایت مستقیم اسرائیل از تروریست‌ها در سوریه؛ تروریست‌هایی که نیروهای مسلح سوری در دیرالزور- حلب- پیروزی‌هایی در برابر آنها به دست آوردند. فرماندهی مرکزی معتقد است که چنین اقداماتی نمی‌تواند ارتش را از ادامه جنگ با تروریسم در تمام اَشکال و در تمام سرزمین سوریه متوقف سازد.» ارتش سوریه در این بیانیه می‌افزاید: «هدف این حملات افزایش حوزه عمل سازمان‌های تروریستی مانند النصره و داعش است.»

اسرائیل واکنشی به این حمله نشان نداد اما در گذشته از اظهارنظر در مورد آنچه «گزارش‌های خارجی» خوانده بود، خودداری کرده بود. در ماه مارس پس از آنکه یک بمب چهار نیروی گشتی اسرائیلی در بلندی‌های جولان را کشت، نیروهای اسرائیلی با آتشی سنگین به اهداف نظامی در سوریه در طول مرز واکنش نشان دادند. موشه یعالون وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که این رژیم نقض حاکمیت و حمله علیه سربازان خود را به هیچ‌وجه تحمل نخواهد کرد. وی همچنین اسد را مسوول تحولات امروز سوریه ذکر کرد. او با تهدیدی آشکار علیه اسد گفت: «اگر بشار اسد همچنان با سازمان‌هایی که به اسرائیل حمله می‌کنند همکاری کند ما هزینه‌ای سنگین به او تحمیل خواهیم کرد به‌گونه‌ای که او را پشیمان خواهد کرد.» اگرچه رسانه‌های دولتی سوریه خبری از میزان تلفات ندادند اما خبری هم از تلافی نیروی هوایی اسد علیه این رژیم وجود ندارد.

یکی از مقام‌های دولت اوباما اعلام کرد که در اکتبر ۲۰۱۳ جنگنده‌های اسرائیلی پایگاهی نظامی در شهر بندری لاذقیه در سوریه را هدف قرار داده بودند. به گفته این مقام، این هدف، تعدادی موشک و تجهیزات مرتبطی بود که اسرائیل می‌ترسید به دست نیروهای وفادار به اسد بیفتد. این مقام به دلایل امنیتی خواست نامش افشا نشود. اسرائیل و سوریه از سال ۱۹۴۸ در وضعیت جنگی به سر می‌برند اما پس از حمله سال ۱۹۸۲ اسرائیل به لبنان، ارتش سوریه از درگیری اجتناب کرده و جانب احتیاط را از دست نداده است. از زمان آغاز درگیری‌ها در سوریه در سال ۲۰۱۱ هم دولت سوریه علاقه‌ای به گشودن جبهه درگیری با اسرائیل از خود نشان نداده است.