«کسینجر ترک» در  راس دولت ترکیه
با وجود این کمتر ناظری حضور داووداوغلو را در این پست محتمل می‌دانست و برای حضور گل، بولنت آرینچ، معاون اردوغان و مهمت علی شاهین، وزیر کشور سابق ترکیه شانس بیشتری قائل بودند.





«کسینجر ترک» در کاخ نخست‌وزیری
داوود اغلو زیر سایه اردوغان صدارت می‌کند

حسین موسوی: «هنری کسینجر» ترک سه روز بعد دفتر کار خود را تغییر خواهد داد و به کاخ «دولما باحچه‌سی» خواهد رفت. جایی که نزدیک به ۱۲ سال خانه اردوغان، نخست‌وزیر موفق این کشور بوده است. از طرفی با پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه وی به چانکایا، دفتر عبدالله گل خواهد رفت و جایگزین او خواهد شد. اکنون با تغییرات صورت گرفته در این کشور و با حضور احمد داووداوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در پست نخست‌وزیری، منتقدان جدی حزب عدالت و توسعه اردوغان و یارانش را متهم کردند که آنها به دنبال «نوعثمانیزم» در سیاست هستند. به گزارش سایت خبری سی ان ان ترک، سخنگوی حزب جمهوری خلق ترکیه (CHP)، داووداوغلو را ادامه‌دهنده راه رجب طیب اردوغان خواند و وی را زمینه‌ساز تغییر نظام این کشور از پارلمانی به جمهوری دانست. این در شرایطی است که احزاب اپوزیسیون این کشور معتقدند شرایط در دوران نخست‌وزیری داووداوغلو بدتر از گذشته خواهد شد.

این در شرایطی است که در گردهمایی حزب عدالت و توسعه در ورزشگاه والیبال استانبول، در میان تعجب همگان اردوغان نه تنها نام دوست قدیمی خود عبدالله گل را نبرد، بلکه داووداوغلو را به‌عنوان جانشین خود انتخاب کرد. بر اساس آیین نامه داخلی حزب عدالت و توسعه، دبیرکل این حزب می‌تواند نام کاندیداهای نخست‌وزیری را وتو کند. سایت ترکی «سوزچو» می‌نویسد: پس از پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری، وی بازگشت عبدالله گل را به این حزب تبریک گفت، اما در پاسخ به جانشینی گل پاسخ روشنی نداد و اعلام کرد که گزینه‌ها هنوز نهایی نشده‌اند. با وجود این با جایگزین شدن داووداوغلو، اپوزیسیون این کشور به سرعت واکنش منفی نشان داد و حضور وی را در پست نخست‌وزیری یک «عقب‌گرد» قلمداد کردند. در این راستا حزب حرکت ملی ترکیه، که از آنها به‌عنوان ناسیونالیست‌های ترکیه یاد می‌شود حضور داووداوغلو را ورشکستگی کامل در عرصه سیاست خارجی و داخلی دانست و دولت باحچه‌لی، دبیر کل این حزب گفت که وی به راهی رفته است که هم‌اینک ترکیه در انزوای کامل به سر می‌برد. در حالی که پیش از بهار عربی این کشور توانسته بود با سیاست خارجی «به صفر رساندن مشکلات منطقه‌ای» با کشورهای منطقه ارتباط نزدیکی برقرار کند اما با شروع بهار عربی و تغییر سیاست این کشور، در انزوای کامل به سر می‌برد. باحچه لی که از طریق تلفن با شبکه خبری‌ سی ان ان ترک گفت‌وگو می‌کرد، گفت: «با نگاهی به سیاست‌های داووداوغلو در عرصه سیاست خارجی مشخص می‌شود که هم اروپا، هم کشورهای منطقه با ترکیه مشکل پیدا کرده‌اند. ایران، کشورهای عربی از جمله عربستان، لبنان، سوریه و مصر به شدت با سیاست‌های آنکارا مخالف هستند. همچنین آمریکا و کشورهای اروپایی نیز چندان از این سیاست‌ها حمایت نمی‌کنند.» وی همچنین در گفت‌وگو با سایت خبری «راحات سیز» گفته بود که گذشته ترکیه با حضور داووداوغلو «سیاه و همراه فلاکت» بوده است و وی نمی‌تواند نخست‌وزیر شایسته‌ای باشد. این در حالی است که سایت خبری روزنامه صباح ترکیه در گزارشی نوشته است که انتقادهای کمال کلیچداراوغلو، رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه و دولت باحچه لی، رهبر حزب حرکت ملی پس از اینکه در 12 سال متوالی در مقابل اردوغان شکست‌های پیاپی متحمل شدند افزایش یافته و در واقع آنها با انتقاد از داووداوغلو قصد فرافکنی دارند. به تازگی افراد نسل دوم این دو حزب خواستار استعفای رهبران خود شده‌اند و برخی از افراد این دو حزب نیز تسریع تغییر سیاست‌ها را خواستارند. «چیلان یگین سو»، کارشناس مسائل ترکیه، در یادداشتی در نیویورک تایمز اما نوشت که داووداوغلو برای اردوغان، شخصی قابل انعطاف است و وی می‌تواند انتخابات پارلمانی سال آینده را رهبری کند تا این حزب بتواند همچنان اکثریت پارلمان را در دست داشته باشد. «اوزگوراونلو حیصار چیکلی»، رئیس دفتر آنکارا در «Marshal Fund» آلمان در این ارتباط اعتقاد دارد که داووداوغلو در کوتاه‌مدت می‌تواند برای اردوغان مفید باشد. او می‌تواند پاسخگوی انتظارات رئیس‌جمهوری تازه این کشور باشد. او برای تغییر نظام ترکیه آمادگی کامل دارد. روزنامه نیویورک تایمز اما در یادداشتی به قلم «شبنم آرسو» می‌نویسد که داووداوغلو در برخورد با «دولت موازی» نقش بسزایی داشته و در پیروزی نخست‌وزیر فعلی ترکیه همپای وی بوده است.

دولت موازی در اصطلاح به طرفداران فتح‌الله گولن، روحانی ترک می‌گویند که در پنسیلوانیای آمریکا زندگی می‌کند و سابق بر این از حامیان حزب عدالت و توسعه بوده است. اردوغان افشای فساد 17 دسامبر را مربوط به افراد این گروه به قصد ضربه زدن به دولت خود می‌داند. با این وجود سایت سوزچو می‌نویسد با قبول تصدی نخست‌وزیری از سوی داووداوغلو جایگزین وی در وزارت امور خارجه از مهم‌ترین پرسش‌های روز این کشور شده است. این سایت در ادامه می‌نویسد: شخصی که نامزد این پست شده است یک «شوک خبری» را به جامعه ترکیه وارد خواهد کرد. در این ارتباط با مطرح شدن نام «هاکان فیدان» رئیس اطلاعات امنیت ترکیه که چندان در این کشور خوشنام نیست، احزاب اپوزیسیون را به رودررویی کامل با وی کشانده است. وی که در دوران اردوغان به‌عنوان رابط دولت با عبدالله اوجالان رهبر پ.ک.ک عمل کرده، متهم است که با شورشیان سوری و تندروهای بنیادگرا در این کشور همکاری اطلاعاتی داشته است. روزنامه «طرف» ترکیه وی را متهم کرده بود که اجازه عبور تسلیحات به مناطق نا‌آرام سوریه با اجازه فیدان صورت می‌گرفته است. این در شرایطی است که روزنامه صباح ترکیه نام «علی ساری کایا» را نیز به‌عنوان یکی از نامزدهای وزارت امور خارجه ترکیه مطرح کرده است. سایت خبری «هابر ترک» نیز بال پرواز نخست‌وزیر آتی این کشور را به سوی اتحادیه اروپا «مولود چاووس اوغلو»، رئیس کمیسیون اروپا در «پارلمان کبیر» ترکیه معرفی کرد. این وزارتخانه در دولت‌های ترکیه نقش رایزنی با مقامات اتحادیه اروپا جهت ورود آنکارا به این اتحادیه را دارد. با این وجود سایت سوزچو می‌نویسد داووداوغلو نفراتی را برای کابینه معرفی خواهد کرد که پل آمال اردوغان را از سیستم پارلمانی به سیستم جمهوری بسازد.

اقتصاد ترکیه به کدامین سمت می‌رود

یکی از بزرگ‌ترین انتقادهایی که به دولت اردوغان وارد شده است، وابستگی اقتصاد ترکیه به سرمایه‌گذاری خارجی است. به‌گونه‌ای که 60 درصد سرمایه‌گذاری‌های وارد شده به ترکیه از طریق منابع خارجی بوده است. رویترز در این باره گزارش داده است که 60 درصد کل سرمایه‌های طولانی مدت وارد شده به اقتصاد ترکیه طی این مدت را سرمایه‌ خارجی شامل می‌شود. به گفته کارشناسان، اوراق قرضه بسیار شناور‌تر از سرمایه گذاری مستقیم است و به محض بروز یک عامل بی‌ثباتی می‌تواند به راحتی فروخته شده و توسط سرمایه‌گذاران خارجی از کشور خارج شود. بر این اساس گفته می‌شود که احمد داووداغلو یکی از مشوقان و طراحان اصلی ورود سرمایه‌های خارجی به ترکیه بوده است. چه آن زمان که وی نقش مشاور اردوغان را داشت و چه زمانی که سکاندار سیاست خارجی این کشور شد. به گفته کارشناسان، وی توانست با تئوری به صفر رساندن مشکلات منطقه‌ای با کشورهای همسایه، آنها را به سرمایه‌گذاری در ترکیه تشویق کند. گفته می‌شود که ثبات در رشد پنج درصدی سالیان اخیر ترکیه مرهون این نظریه بوده است.