اشکها و لبخندها در افغانستان
گروه بینالملل: با اعلام نتایج انتخابات افغانستان بحران سیاسی عظیمی این کشور را فرا گرفت و هماینک آینده سیاسی افغانستان با ابهام روبهرو شده است. در شرایطی که در یک سو پشتونها به خاطر پیروزی غنی احمدزی جشن گرفتهاند و به خیابانها آمدهاند در طرف مقابل طرفداران عبدالله نیز معترضانه روانه خیابان شدهاند و علیه کرزی شعار میدهند. در این میان عبدالله عبدالله میگوید که در انتخابات تقلب شده و گواه آن نیز نوارهای صوتی موجود و دستکاری در آرای مردم است. غنیزی پشتون اما میگوید که انتخابات بدون صورت گرفتن هیچ تقلبی برگزار شده و در اعلام نتیجه ابتدایی آرا نیز وی با بیش از ۵۶ درصد آرا بالاتر از عبدالله قرار گرفته است.
اما نامزد معترض انتخابات تاکید کرده است که اگر قطعه قطعه شود نتیجه انتخابات را نخواهد پذیرفت. او در این باره با تاکید بر این موضوع به رسانهها گفته است که بیتردید برنده انتخابات آنها هستند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله، نامزد معترض دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یک روز پس از اعلام نتایج ابتدایی، در کابل گردهمایی اعتراضی برگزار کرد. عبدالله نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری را «کودتا علیه آرای پاک مردم» خوانده و گفته است که نهادهای انتخاباتی مشروعیتی نزد او و تیمش ندارند.وی در این گردهمایی در سخنرانی گفت: «مثلث ارگ (کاخ)، ریاست جمهوری، کمیسیون انتخابات و یک تیم انتخاباتی (تحول و تداوم) تصمیم گرفتند که نتیجه را با تقلب اعلام کنند. من به ملت با اراده، با غیرت و با شهامت و ملت آزادیدوست و حقپرست و عدالتپرست افغانستان اطمینان میدهم که نتیجه تقلب را نمیپذیریم. مثلث ارگ، کمیسیون انتخابات و ستاد اشرف غنی احمدزی علیه رای پاک مردم افغانستان کودتا کردند.»
عبدالله تاکید کرد: «حکومتی که به رای پاک مردم افغانستان آمده است پا برجا میماند. این خواست مردم افغانستان است. مردم میخواهند و در انتظار بودند و هستند که ما حکومت خود را اعلام کنیم.» وی تصریح کرد: «با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا گفتوگوی تلفنی داشتم. کری گفته است که روز جمعه میآید و در مورد جداسازی آرای پاک و ناپاک صحبت خواهد کرد. کری قول داده است که در مقابله با تقلب و برای افشای تقلب در کنار مردم افغانستان باشد. آمریکا هم خواهان جدا شدن «آرای تقلبی» در انتخابات افغانستان از آرای پاک است. مردم از من انتظار دارند که حکومت خود را اعلام کنم و من نیز حکومت را اعلام خواهم کرد اما از هواداران خود میخواهم که به من برای اعلام حکومت چند روز دیگر وقت بدهند.» این در شرایطی است که پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «هر اقدامی برای تصرف غیرقانونی قدرت در افغانستان منجر به خاتمه کمکهای مالی و امنیتی واشنگتن به کابل خواهد شد».
به گزارش «ایسنا»، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «سخنانی مبنی بر تشکیل دولت موازی در افغانستان بسیار نگرانکننده است.»
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان روز دوشنبه با اعلام نتایج اولیه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد که محمد اشرف غنی احمدزی، وزیر دارایی پیشین این کشور در انتخابات پیشتاز است. این در شرایطی است که میلیونها صندوق رای بهدلیل تقلب انتخاباتی در حال بازبینی است و سخنگوی عبدالله عبدالله، وزیر امور خارجه پیشین افغانستان و رقیب احمدزی نتایج را باطل اعلام کرده و آن را کودتا خوانده است.وزیر امور خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرد که نهادهای انتخاباتی افغانستان بازنگری کلی در خصوص تخلفات انتخاباتی انجام دهند.
در این شرایط وی تاکید کرد که هیچ توجیهی برای خشونت یا تهدیدهای اقدامات فراقانونی وجود ندارد. وی همچنین رهبران افغانستان را به حفظ آرامش فراخواند.
در همین حال جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری گفت: «ما اعلامیه نتایج اولیه انتخابات را دیدهایم و متوجهیم که این ارقام نهایی یا قطعی نیست و ممکن است نتیجه نهایی را به ما نگوید، نتایجی که ممکن است براساس یافتههای نهادهای انتخاباتی افغانستان عوض شود.»او اضافه کرد: «ادعاهای جدی تقلب مطرح شده و هنوز به درستی درباره آنها تحقیق نشده است». ساکی گفت: «بررسی کامل و جامع کلیه ادعاهای معقول نقض مقررات برای اطمینان از اعتماد مردم افغانستان به سلامت فرآیند انتخاباتی و مقبولیت گسترده رئیسجمهوری جدید افغانستان در داخل و خارج اهمیت اساسی دارد.»او از هر دو نامزد انتخابات خواست همکاری کاملی با بازرسان کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی داشته باشند و «از بیانیهها یا اعمال تحریک آمیز خودداری کنند» و براساس نتایج اولیه اعلام پیروزی نکنند.
اتحادیه اروپا هم نسبت به «نشانههای بسیار نگرانکننده از تقلب بالقوه گسترده» ابراز نگرانی کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد دولت ایالات متحده از هیچ نامزدی حمایت نمیکند. او گفت: «لازمه ادامه حمایت آمریکا از افغانستان حفظ اتحاد افغانستان و اعتبار نتایج انتخابات است». همزمان دویچهوله گزارش داد که در یک حمله انتحاری در افغانستان دستکم ۱۶ نفر از جمله چهار سرباز ناتو کشته شدند. در شرایطی که تنش سیاسی در پی اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری در کابل ادامه دارد، طالبان مسوولیت این حمله پرتلفات را پذیرفته است.
ارسال نظر