رونمایی از نامزد سکولارهای ترکیه
گروه بینالملل: در شرایطی که حدود یکماه به انتخابات ریاستجمهوری ترکیه مانده است، اکملالدین احساناغلو، نامزد ریاستجمهوری ترکیه برای نخستین بار در این مقام به مصاحبه با روزنامه حریت پرداخت. وی که شبیه اردوغان، نامزد رسمی حزب حاکم اسلامگرا است، در این مصاحبه، از شیوه کنونی دولت اردوغان برای اداره ترکیه به شدت انتقاد کرد. به گزارش «ایسنا»، اکملالدین احسان اوغلو، دبیرکل سابق سازمان همکاری اسلامی و کاندیدای حزب «جمهوریخواه مردم» برای انتخابات ریاستجمهوری ترکیه میگوید که هدفش دستیابی به ۵۵ درصد آرای انتخابات ماه آتی میلادی است.
گروه بینالملل: در شرایطی که حدود یکماه به انتخابات ریاستجمهوری ترکیه مانده است، اکملالدین احساناغلو، نامزد ریاستجمهوری ترکیه برای نخستین بار در این مقام به مصاحبه با روزنامه حریت پرداخت. وی که شبیه اردوغان، نامزد رسمی حزب حاکم اسلامگرا است، در این مصاحبه، از شیوه کنونی دولت اردوغان برای اداره ترکیه به شدت انتقاد کرد. به گزارش «ایسنا»، اکملالدین احسان اوغلو، دبیرکل سابق سازمان همکاری اسلامی و کاندیدای حزب «جمهوریخواه مردم» برای انتخابات ریاستجمهوری ترکیه میگوید که هدفش دستیابی به ۵۵ درصد آرای انتخابات ماه آتی میلادی است. در این راستا، اکملالدین احسان اوغلو، دبیرکل سابق سازمان همکاری اسلامی و کاندیدای حزب متعلق به آتاتورک موسوم به حزب «جمهوریخواه مردم» در انتخابات ریاستجمهوری ترکیه، در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه حریت گفت: مردم کشور به دنبال صلح و تغییر هستند و از اظهار نظرهای تکراری خسته شدهاند. وی در پاسخ به این سوال که چگونه خودش را توصیف میکند و اینکه برخی از گمانهزنیها مبنی بر این است که وی به دنبال فرهنگ اسلام سیاسی است، گفت: من برای دستکم ۹ سال به خاطر آنچه اسلام سیاسی خوانده میشود مورد انتقاد قرار داشتم، من دبیرکل سازمان همکاری اسلامی بودم و در یکی از کتابهایم به صورت شفاف خود را توصیف کردم، تسلط مذهبی و حیطه سیاسی نباید با یکدیگر تداخل داشته باشند، مواضع مذهبی ارزشهای لایزال هستند درحالی که مسائل سیاسی موقتیاند و هر روز تغییر میکنند.
شما نباید مسائل روزانه سیاسی را با ارزشهای لایزال و فناناپذیر مورد قضاوت قرار دهید، روابط بین این دو باید مورد احترام قرار گیرد و این دو باید به صورت صلحآمیز همزیستی داشته باشند. تجربیات زیادی در ارتباط میان سیاست و مذهب در اروپا و آمریکا وجود دارد و برای اولین بار در تاریخ جهان اسلام، نخستین تجربه سکولاریسم در ترکیه مطرح شد. البته این تجربه پستی و بلندیهای زیادی داشته است و امروز به نظر من مردم ترکیه و دولت آنکارا به قدر کافی به این بلوغ فکری رسیدهاند که روابط بین این دو نباید تداخل داشته باشد، زیرا باعث از میان رفتن آنها میشود. دبیرکل سابق سازمان همکاری اسلامی در پاسخ به اینکه انتقادهایی درباره روند اسلامیزه شدن در ترکیه وجود دارد، گفت: من مخالف استفاده ابزاری از مذهب در سیاست در جهان اسلام هستم، فجایع امروز سوریه، لبنان و عراق به همین خاطر است، زیرا از مذهب در سیاست استفاده نادرست شده است. این سیاستمدار در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است روند روبه رشدی برای اسلامی سیاسی در ترکیه وجود دارد، افزود: افراد خاصی وجود دارند که به دنبال این مسالهاند، اما تجربه شخصی من در چند روز گذشته به خاطر حضور در میان سکنه مناطق مرکز آناتولی و دریای سیاه نشان داده است که مردم مخالف این مساله هستند، آنها همین امروز هم به قدر کافی مشکل دارند؛ بنابراین معتقدم که مردم ترکیه به دنبال سکولاریسم هستند، زیرا که ریشه در عقاید آنها دارد، با این حال برخی به دنبال شروع دوباره استفاده نادرست از عقاید مذهبی برای دستیابی به قدرتهای سیاسی هستند. وی در پاسخ به اینکه آیا خودش را یک محافظهکار مدرن میداند، گفت: من دوست ندارم به دیگران برچسب بزنم و در مقابل علاقهای به این ندارم که دیگران نیز به من برچسب محافظهکار یا شخص مدرن را بزنند بلکه دیدگاه و عقیده من فراتر از این برچسبهای جداکننده است. دبیرکل سابق سازمان همکاری اسلامی، درباره انتقادهایی مبنی بر اینکه ترکیه محور و رویکرد خود را از غرب به سمت کشورهای اسلامی تغییر داده است، گفت: ترکیه جایگاه منحصربهفردی در جهان دارد. ترکیه روابط خوبی برای چندین قرن با غرب داشته است و اولین منطقه در جهان اسلام محسوب میشود که با غرب روابط خوب و سالمی برقرار کرده است. احساناوغلو در پاسخ به این سوال که به سیستم پارلمانی ترکیه متعهد و وفادار میماند، گفت: پست ریاستجمهوری جایی برای بدیهیات نیست و نمیتوان عقاید شخصی را در آن تجربه کرد، پست ریاستجمهوری ترکیه بالاترین ساختار دولتی محسوب میشود و براساس قانوناساسی است، بنابراین من به آن وفادار میمانم.
احسان اوغلو در مورد دیدگاهش درباره انتقادها از این مساله که دولت آنکارا از شبهنظامیان تندرو در سوریه و عراق حمایت میکند، گفت: من همواره به عنوان دبیرکل سازمان همکاری اسلامی جنبشهای رادیکال را مورد انتقاد قرار دادهام، زیرا آنها فجایعی را برای ملل اسلامی به وجود آوردهاند. در تحولی دیگر از این کشور خبر میرسد که احتمالا اردوغان از یک سوءقصد احتمالی جان سالم به در برده است. به نوشته روزنامه حریت در شرایطی که یک مرد مسلح قصد نزدیک شدن به نخستوزیر ترکیه را داشت توسط نیروهای پلیس دستگیر شد. ماه پیش نیز دولت ترکیه مدعی شده بود که وی از یک سوءقصد دیگر جان سالم به در برده است.
ارسال نظر