نگاه اکونومیست به تحولات عراق
لزوم جنگ با داعش برای فراگیر نشدن تروریسم
رفیعه هراتی: نشریه اکونومیست درپی حمله گروه داعش به عراق و اشغال موصل، سرمقاله جدید خود را به تحولات عراق اختصاص داده است. این نشریه مینویسد: رئیسجمهوری اوباما با نادیده گرفتن داعش به این گروه کمک کرده است. تردیدی نیست که تصمیم جورج بوش، رئیسجمهوری سابق آمریکا، برای جنگ یک فاجعه بود. اما اوباما در ترک عراق نتوانست به توافقی دستیابد که در این راستا بتواند برخی از نیروهای خود را در این کشور نگهدارد یا از عراق حمایت هوایی انجام دهد. ماه گذشته او درخواست مالکی، نخستوزیر عراق، مبنی بر حمله هوایی آمریکا به تروریستها را نپذیرفت.
رفیعه هراتی: نشریه اکونومیست درپی حمله گروه داعش به عراق و اشغال موصل، سرمقاله جدید خود را به تحولات عراق اختصاص داده است. این نشریه مینویسد: رئیسجمهوری اوباما با نادیده گرفتن داعش به این گروه کمک کرده است. تردیدی نیست که تصمیم جورج بوش، رئیسجمهوری سابق آمریکا، برای جنگ یک فاجعه بود. اما اوباما در ترک عراق نتوانست به توافقی دستیابد که در این راستا بتواند برخی از نیروهای خود را در این کشور نگهدارد یا از عراق حمایت هوایی انجام دهد. ماه گذشته او درخواست مالکی، نخستوزیر عراق، مبنی بر حمله هوایی آمریکا به تروریستها را نپذیرفت. همچنین در سوریه نتیجه قابل پیشبینی تعهد اوباما به درگیر نشدن در سوریه این بود که تهدید تروریسم آنچنان بزرگ شد که ممکن است آمریکا را به نحو بدتری درگیر کند.
اکنون دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش ممکن است به عنوان عاملی برای تجزیه عراق و سوریه عمل کند. این گروه با تسلیحات به تصرف درآمده از موصل مجهز شده است و با پولی که از بانکهای این شهر غارت کرده میتواند هزینه نیروهای خود را تامین کرده و به راحتی مقاومت کند. آزادی داعش در گسترش فعالیتهایش در بخشهایی از سوریه و عراق پایگاهی را برای تروریسم جهانی ایجاد میکند. گرچه اکنون تمرکز این گروه بر این قلمرو است، اما اعضای آن میگویند اهدافشان مناطق وسیعتر و غرب را شامل میشود. صدها پیکارجوی داعش پاسپورت اروپایی دارند. این گروه هماکنون در شرق سوریه کمپهای آموزشی تاسیس کرده است. این مساله یادآور پایگاههای اسامه بن لادن در افغانستان است. با این وجود میتوان داعش را متوقف کرد. پیکارجویان این گروه زیاد نیستند. این گروه ۱۱ هزار نیرو دارد و از طریق سربازگیری در مسیر پیشروی و آزاد کردن زندانیان نیروهایش را تقویت میکند. این در شرایطی است که مالکی پس از انتخابات ماه گذشته در تلاش است دولت ائتلافی تشکیل دهد. اشغال موصل به او این فرصت را میدهد که دولتی متشکل از همه عراقیها ازجمله سنیهای میانهرو و کُردها تشکیل دهد. این اقدام به مهار داعش کمک میکند بهویژه اکنون که کُردها نیروهای پیشمرگ خود را برای جنگ اعزام کردهاند. همچنین گروههای سنی حامی داعش را ترغیب میکند از حمایت از این گروه دست بردارند. اوباما هم میتواند با تجهیز و آموزش سربازان عراقی و تحت فشار قرار دادن داعش در سوریه از طریق آموزش و تجهیز مخالفان میانهرو به مهار این گروه کمک کند. البته جنگ با داعش ممکن است موثر نباشد. حتی اگر در این جنگ مالکی پیروز شود، یک گروه تروریستی دیگر از خاکسترهای جنگ در سوریه یا عراق سربر خواهد آورد. اما نجنگیدن با این گروه نیز به معنی خونریزی بیشتر در خاورمیانه و به احتمال بسیار زیاد در بقیه نقاط جهان خواهد بود.
ارسال نظر