پرواز «آی‌پدها» در پارلمان ترکیه

گروه بین‌الملل- اردوغان برای اینکه بتواند این روزها را به سلامت بگذراند با موانع سختی روبه‌رو است. از مردم معترض در خیابان‌ها تا نمایندگان مخالف او در «پارلمان کبیر ترکیه» و همین‌طور بزرگ‌ترین رسوایی مالی تاریخی در این کشور. مورد آخر اما به‌قدری در اوضاع سیاسی ترکیه تاثیر گذاشته که باعث شده است اردوغان در پی تحدید مخالفان خود برآید. از جمله، بررسی لایحه‌ای که گفته می‌شود جای پای نظارت دولت را در انتصابات قضات محکم می‌کند. این در شرایطی است که ناظران می‌گویند با وقایع روزشنبه در پارلمان ترکیه، نخست‌وزیر این کشور احتمالا از این طرح عقب‌نشینی کند. روزگذشته رسانه‌های این کشور خبری منتشر کردند که در مجلس ترکیه نمایندگان احزاب مختلف در خصوص لایحه حزب عدالت و توسعه به جان هم افتاده‌اند‌ و به زد و خورد مشغول شده‌اند.

به گزارش رویترز، جلسه‌ روزشنبه پارلمان ترکیه بر سر لایحه‌ دولت رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه مبنی بر نظارت دولت در انتصاب قاضی‌های دادگاه‌ها با برخورد فیزیکی و دعوای نمایندگان همراه شد. نمایندگان پارلمان ترکیه با پرتاب بطری آب و مشت به سر و صورت یکدیگر با هم گلاویز شدند.

یکی از نمایندگان پارلمان میزی را بلند و به سوی چند نماینده مخالف پرتاب کرد. در برخوردهای دیگر آی‌پد یکی از نمایندگان به سمت نماینده‌ دیگری پرتاب و شکسته شد. نمایندگان بطری‌های آب به سر و صورت هم پرتاب می‌کردند و چند نماینده نیز مشت‌هایی زیر چشم نماینده‌های مخالف نشاندند.

در جلسه‌ روزشنبه پارلمان ترکیه قرار بود لایحه‌ پیشنهادی از سوی دولت اردوغان بررسی شود. لایحه‌ای که خواهان اختیارات بیشتر دولت برای نظارت بر کار دستگاه قضایی و دخالت در انتخاب قاضی‌ها است. شاهدان می‌گویند: دعوا و درگیری وقتی شروع شد که نماینده‌ اتحادیه قضات با «اعتراض‌نامه‌ای» وارد پارلمان شد و با صدای بلند اعتراض کرد که این لایحه بر ضد قانون اساسی کشور است.

خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که در نتیجه‌ اعتراضات به این لایحه دولت اردوغان و درگیری‌های پارلمان، ممکن است این لایحه از دستورکار پارلمان ترکیه کنار گذاشته شود. وزیر دادگستری ترکیه نیز با اعلام این خبر که احتمال دارد دولت این لایحه را پس بگیرد به شبکه‌ خبری «ان.تی.وی» ترکیه گفت: «اگر احزاب با یکدیگر متحد شوند و به توافق برسند، این امکان هست که دولت لایحه را پس بگیرد و عقب‌نشینی کند».

در شرایطی که نمایندگان در پارلمان ترکیه با یکدیگر درگیر شدند، ده‌ها هزار تن از مردم معترض به دولت اردوغان نیز به خیابان‌های آنکارا آمدند و علیه دولت و فساد مالی اعتراض کردند. اختلاف و درگیری‌ها در پی افشای پرونده‌ فساد مالی کلان در ترکیه بالا گرفت و پای بسیاری از مقامات دولتی و نظامی را به میان کشید.

اردوغان دستگاه قضایی کشور را به اقدام برای کودتا علیه دولت خود متهم کرده و بیش از ۶۰۰ مامور پلیس ترکیه در پی پیگیری پرونده فساد مالی برکنار یا جابه‌جا شده‌اند. همزمان با بازگشت رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه پس از سفر یک هفته‌ای به جنوب شرق آسیا، حدود ۲۰ هزار تن از معترضان در میدان سیحیه شهر آنکارا تجمع کردند و شعار دادند: «انقلاب این ناپاکی را پاک خواهد کرد»، معترضان همچنین شعار می‌دادند: «آنها دزد هستند!»

برخی معترضان نیز دلارهای ساختگی با تصویر اردوغان بر روی آن را توزیع می‌کردند. تحقیقات ضد فساد علیه دولت ترکیه باعث به میان آمدن پای بسیاری از هم‌پیمانان نزدیک اردوغان شده و دولت وی را دچار مشکل ساخته است. این چالش بزرگ‌ترین چالش برای یازده سال دوران قدرت اردوغان بوده است.

دسامبر ترکی از جنس بهار عربی

روزنامه حریت‌دیلی، همزمان با اعتراضات خیابانی با بر شمردن ویژگی‌های بهار عربی، این اعتراض‌های تازه علیه اردوغان را از این جنس می‌شمرد و می‌نویسد که روز ۱۷ دسامبر آغاز نقطه‌ای خواهد بود که به سقوط دولت اردوغان خواهد انجامید. در شرایطی که همگان فکر می‌کردند که در ۱۲ سپتامبر و زمانی که اعتراض‌ها علیه حزب حاکم در خصوص پارک گزی فروکش کرده است، ناگهان آتش اعتراضات در نخستین روزهای زمستانی شعله‌ور شد و عرصه را بر این حزب تنگ‌تر از پیش کرد. «نجدت دوءرو»، خبرنگار روزنامه «سوزچو»(خبرچین) درباره درگیری‌های دو گروه اسلامگرا در ترکیه می‌نویسد: اگر این دولت موازی نبود (موردی که اردوغان مدعی شده است یک دولت در سایه در قوه قضائیه ترکیه به‌وجود آمده است)، ما متوجه نمی‌شدیم که دادستان این کشور ۷۷ هزار لیره رشوه دریافت می‌کند و برای تفریح به دبی می‌رود. ما متوجه نمی‌شدیم که شوهر یک خواننده ساعتی به ارزش ۷۰۰ هزار لیره به فرزند یکی از وزرا داده است یا اینکه مدیر بانک دولتی دلارهایش را در قوطی کفش‌هایش جاسازی می‌کند یا یکی از وزرا پول‌هایش را در بالش خوابانده است».

در اعترافاتی که تاکنون رسانه‌ای شده است گفته می‌شود رضا ضراب، تاجر ایرانی و همسر خواننده معروف ترکیه، «ابرو گوندش»، به پسر یکی از وزرا ساعتی به مبلغ ۷۰۰ هزار لیره رشوه داده است و همچنین در خانه مدیر هالک بانک ترکیه نیز ۴ و نیم میلیون دلار در قوطی کفش‌ جاسازی شده بود.