هیگل در پی دلجویی از سعودی‌ها
گروه بین‌الملل- وزیر دفاع ‌آمریکا در سفر خود به عربستان با تنی چند از مقام‌های ارشد این کشور در ریاض دیدار کرد و درباره مسائل مهم منطقه‌ای و جهانی به گفت‌وگو پرداخت.
به گزارش «ایسنا»، به نقل از سرویس خبری وزارت دفاع آمریکا، «کارل ووگ»، معاون مطبوعاتی پنتاگون در بیانیه‌ای گفت: «چاک هیگل»، وزیر دفاع آمریکا با «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود»، ولیعهد عربستان که سمت وزیر دفاع این کشور را نیز بر عهده دارد، در ریاض دیدار و گفت‌وگو کرد و گفت که آمریکا و عربستان به شدت در انجام تعهداتشان در زمینه همکاری دفاعی متعهد هستند.» این دو مقام همچنین درباره اهداف مشترک برای دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه به بحث پرداختند. این مقام مسوول وزارت دفاع آمریکا در ادامه گفت: «هیگل اعلام کرد که آمریکا به صورت کامل به همکاری امنیتی با عربستان متعهد است و به دنبال تعمیق همکاری در آینده است.»
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: وزیر دفاع آمریکا همچنین در مورد پیشنهادهایی که در مذاکرات منامه در بحرین ارائه کرده بود با ولیعهد عربستان به گفت‌وگو پرداخت. هیگل پیش از دیدار با ولیعهد عربستان با سلمان بن سلطان، معاون وزیر دفاع دیدار و گفت‌وگو کرد و آنها درباره تعدادی از مسائل منطقه‌ای از جمله افغانستان و پاکستان بحث کردند. هیگل معاون وزیر دفاع عربستان را برای سال آتی میلادی به آمریکا دعوت کرد تا با تنی چند از مقام‌های نظامی ارتش آمریکا دیدار کند.
آمریکا قصد دارد تا در ۶ ماهه آتی نشستی را میان وزرای دفاع آمریکا و منطقه برگزار کند. هیگل روز دوشنبه، ریاض را به مقصد کویت ترک کرد تا در نشست مقامات ارشد شورای همکاری خلیج فارس حضور یابد. به رغم اینکه سفرهای گاه و بیگاه مقامات آمریکایی به کشور عربستان برای دلجویی از آنها ادامه دارد روزنامه دیلی استار چاپ لبنان نوشت که مقامات سعودی همچنان از واشنگتن دلخور هستند. عمده عامل تیره شدن رابطه عربستان سعودی با واشنگتن به مساله سوریه و توافق با ایران باز می‌گردد. این روزنامه در ادامه می‌نویسد که مقامات عربستانی از کشورهای خلیج فارس خواسته‌اند که سیستم دفاعی خود را بدون نیاز به ایالات متحده یکپارچه کنند. «نیزار مدنی»، معاون وزیر امور خارجه این کشور در این راستا گفت که کشورهای خلیج فارس دیگر برای امنیت خود نباید به دیگران اتکا کنند. او افزود: «کشورهای ثروتمند نفت‌خیز خلیج فارس باید زیر نظر یک اتحادیه به منظور مواجه شدن با چالش‌های داخلی و خارجی تشریک مساعی داشته باشند.»
هنوز مقامات آمریکایی درباره سخنان نماینده وزیر امور خارجه عربستان واکنشی نشان نداده‌اند. با این وجود ریاض اعتقاد دارد که اتکای کشورهای عربی به قدرت‌های خارجی برای حفظ امنیت خود قابل قبول نیست. این در شرایطی است که در داخل شورای همکاری خلیج فارس نیز دیدگاه‌ها در این مورد یکپارچه نیست و دو کشور امارات متحده عربی و عربستان سعودی همواره همدیگر را به چشم رقیب می‌بینند. به گفته کارشناسان امارات با قیمومیت سعودی‌ها در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس موافقت نخواهد کرد.
جدایی ریاض از واشنگتن
عربستان سعودی پس از اینکه بحران شیمیایی در سوریه به‌وجود آمد از ایالات متحده انتظار داشت که سوریه را منطقه پرواز ممنوع اعلام و دستور حمله هوایی به دمشق را صادر کند. امتناع واشنگتن از درخواست ریاض در خصوص سوریه و همچنین حمایت این کشور از سلفیون و نیروهای تندرو در بحران سوریه توسط ریاض باعث تیره شدن روابط فیمابین شده است. با این حال مقامات آمریکایی طی دو ماه اخیر دوبار به این کشور سفر کردند تا به مقامات سعودی اطمینان دهند که منافع آنها را در منطقه در نظر خواهند گرفت. این در شرایطی است که سایت «فارن افرز» به نقل از مقامات عربستانی بهبود رابطه دو طرف را در حال حاضر سخت می‌بیند.
عربستانی‌ها در مورد سوریه می‌گویند که واشنگتن به آنها اطلاع نداده است که از حمله یکجانبه به سوریه امتناع کرده است و این موضوع را از طریق «سی‌ان‌ان» شنیده‌اند که دلخوری پادشاه عربستان و مقامات سعودی را به همراه داشته است. مقامات این کشور اعتقاد دارند که واشنگتن دیگر متحدی قابل اطمینان نیست.