گروه بین‌الملل-‌ یک حادثه در چین باعث سانسور خبری از سوی دولت شده است. این موضوع اما در سطح شبکه‌های اجتماعی سر و صدای فراوانی ایجاد کرده است. یک حادثه رانندگی باعث شده است که برخی از گمانه‌ زنی‌ها موضوع را در حد یک حادثه تروریستی جلوه دهد و سانسور آن نیز از سوی دولت چین بر احتمال این گزینه افزوده است. از دیگر سو، پلیس چین نیز در جست‌وجوی دو مظنون اهل سین‌کیانگ است که در این «حادثه‌ بزرگ» در پکن دست داشته‌اند. پلیس در اطلاعیه رسمی خود به ماهیت این حادثه اشاره‌ای نکرده است. به گزارش بی بی سی، روز یکشنبه ماشینی در میدان تیان‌آن‌من پکن به میان جمعیت راند و آتش گرفت. در این حادثه ۵ نفر کشته و ٣٨ نفر زخمی شدند. ماموران پلیس بلافاصله محل حادثه را با پرده‌هایی پوشاندند. به گفته برخی با توجه به اینکه این حادثه در میدانی رخ داده است که نماد اعتراض چینی‌ها است، از این‌رو از آن به عنوان اعتراض علیه دولت کمونیستی چین یاد می‌کنند.

این حادثه در مقابل «شهر ممنوعه» و در فاصله نسبتا کمی از برخی از مهم‌ترین نهادهای دولتی چین به وقوع پیوسته است. هیچ توضیح رسمی درباره علت حادثه داده نشده است. ماموران بلافاصله محل حادثه را با پرده‌هایی پوشاندند. این در شرایطی است که به گفته برخی از کارشناسان تاکنون سابقه چنین حملاتی از سوی اویغورهای مسلمان علیه دولت مرکزی رخ نداده است و در صورت تایید، این نخستین حمله انتحاری از این نوع در پایتخت است.

با این وجود رسانه‌های رسمی چین گزارش چندانی از این واقعه نداده‌اند و عکس‌ها و نظرهایی هم که درباره آن در شبکه‌های اجتماعی چین منتشر شده بود، سانسور و پاک شده‌اند.

بسیاری از کاربران چینی شبکه‌های اجتماعی مجازی احتمال می‌دهند که حادثه روز گذشته یک حمله برنامه‌ریزی‌شده باشد. پلیس در اطلاعیه خود از هتل‌ها خواسته است که در سوابق مشتریان و میهمانان خود در پی دو مظنون اهل استان سین‌کیانگ که عکس‌هایشان هم منتشر شده، است باشند.

عمده جمعیت استان سین‌کیانگ را اویغورهای مسلمان تشکیل می‌دهند و این استان بارها صحنه اعتراضات آنان به محدودیت‌ها و تبعیض‌های قومی و همچنین بروز درگیری‌های خشونت‌بار بوده است. پیش از این هم رویدادهایی از این دست در سین کیانگ رخ داده بود. دولت چین این منطقه را جزو محروم‌ترین مناطق این کشور قرار داده است و مسلمانان این منطقه از کمترین حقوق شهروندی برخوردار هستند. در حالی که سین کیانگ در مرکز سرزمین‌های وسیع در میانه «اوراسیا» قرار گرفته است و شهر «ارومچی» مرکز آن به نام شهر دور از اقیانوس خوانده شده است. سین کیانگ از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است و نفت فقط یکی از منابع مهم آن به شمار می‌آید.

در قرن بیستم با حاکم شدن نظام کمونیستی بر چین، فشار بر مسلمانان سین کیانگ مانند دیگر مسلمانان شدت پیدا کرد. دراین دوره آنها به عنوان نیروهای ضد انقلاب مورد شناسایی و سرکوب قرار می‌گرفتند. در این راستا در تابستان گذشته گروهی از اسلامگرایان چین به جرم ایجاد تفرقه به زندان محکوم شده‌اند. به نوشته خبرنامه اینترنتی وزارت دادگستری چین، دادگاهی در شهر کاشغر در استان سین کیانگ، واقع در غرب چین، یازده نفر را به جرم «تحریک مردم به تفرقه‌نژادی و افراط‌گرایی دینی با استفاده از ارتباط اینترنتی» به دوره‌های حبس تا شش سال محکوم کرده است. هشت تن از محکومان این پرونده از اهالی شهر کاشغر بوده‌اند.

بیشترین دوره محکومیت برای فردی صادر شده که به تبلیغ جهاد برای آزادی مسلمانان چینی متهم شده بود. اتهام سایر محکومان این دادگاه از جمله شامل ورود غیرمجاز به خانه‌های مردم و شکستن دستگاه‌های تلویزیون آنها، ظاهرا به منظور جلوگیری از دسترسی به برنامه‌های مورد تایید دولت بوده است. گزارش‌های خبری حاکی از آن بود که تمامی محکومان از مسلمانان اویغور بوده‌اند. خبر محکومیت این افراد تنها چند روز قبل از چهارمین سالگرد شدیدترین شورش قومی در سین کیانگ منتشر شده بود.