یک سوم سوری‌ها از خانه‌هایشان رفته‌اند

گروه بین‌الملل- یک مقام سازمان ملل متحد روز دوشنبه دوم سپتامبر گفت که در جریان جنگ داخلی سوریه بیش از ۵ میلیون نفر در داخل مرزهای این کشور آواره شده‌اند و دو میلیون نفر دیگر نیز به کشورهای همسایه گریخته‌اند. این مقام سازمان ملل اضافه کرده است که کمک‌های بین المللی برای آوارگان کافی نیست. به گزارش «ایسنا»، مقام ارشد سازمان ملل اعلام کرد، جنگ داخلی سوریه باعث شده است تا یک سوم جمعیت این کشور یعنی هفت میلیون تن از خانه‌هایشان فراری شوند و این فاجعه بشری قرن محسوب می‌شود. به نوشته روزنامه تلگراف، آنتونیو گوترس، رییس کمیسیون‌ عالی سازمان ملل در امور آوارگان گفت: سوریه به تراژدی قرن تبدیل شده است.

طارق کردی، نماینده آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در سوریه به خبرگزاری آسوشتیدپرس گفته است: کمک‌هایی که توسط جامعه بین‌المللی ارسال می‌شود بسیار کمتر از نیازهای آوارگان سوری است.

گزارش‌ها حاکی است که از زمان آغاز بحران در سوریه در دو سال و نیم پیش تا کنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر در نا آرامی‌ها در این کشور جان خود را از دست داده‌اند.

این در شرایطی است که طی روز‌های اخیر مساله استفاده از سلاح شیمیایی در حومه دمشق بحران در سوریه را وارد مرحله تازه‌ای کرده است. مقام‌های کشورهای غربی مدعی شده‌اند شواهد و اسنادی در اختیار دارند که نشان می‌دهد نیروهای ‌دولتی از سلاح های شیمیایی استفاده کرده‌اند. رییس‌جمهوری سوریه، اما ادعاهای مبنی بر دست داشتن نیروهای سوری در حملات شیمیایی ماه گذشته در نزدیکی دمشق را مضحک خواند.

به گزارش «ایسنا»، بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه در مصاحبه با روزنامه فرانسوی لو فیگارو هشدار داد، هرگونه اقدام نظامی فرانسه علیه دولت دمشق پیامدهایی منفی درپی خواهد داشت.

اسد افزود: آنهایی که اتهاماتی را مطرح می‌کنند، باید مدرک ارائه دهند. آمریکا و فرانسه اگر کوچک‌ترین مدرکی در این زمینه دارند، ارائه کنند. باراک اوباما و فرانسوا اولاند قادر به چنین کاری نیستند. به گزارش خبرگزاری رویترز، وی تصریح کرد: هر کس که در تقویت مالی و نظامی تروریست‌ها مشارکت داشته باشد، دشمن مردم سوریه است.

رییس‌جمهوری سوریه ادامه داد: اگر سیاست‌های دولت فرانسه، سیاستی خصمانه در قبال مردم سوریه باشد، این دولت دشمن مردم سوریه خواهد بود. مشارکت پاریس در اقدام نظامی علیه سوریه بدون شک پیامدهایی منفی بر منافع فرانسه خواهد داشت.

وی گفت: خاورمیانه همچون بشکه باروتی است و جرقه‌ای به آن نزدیک می‌شود. ما نباید صرفا درباره واکنش سوریه صحبت کنیم بلکه باید آنچه را که پس از نخستین حمله روی می‌دهد، در نظر گرفت. وقتی بشکه باروتی منفجر شود، همه کنترلشان را از دست خواهند داد.

پایگاه‌های ترکیه، امارات و عربستان در اختیار آمریکا قرار می‌گیرد

«جان کری» وزیر خارجه آمریکا فاش کرد که کشورهای ترکیه، عربستان و امارات متحده عربی پایگاه‌های خود را برای حمله نظامی به سوریه در اختیار آمریکا می‌گذارند.

به گزارش «ایلنا» به نقل از القدس العربی، دو تن از اعضای کنگره آمریکا به شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» گفتند که کری به تازگی به برخی از اعضای دموکرات کنگره طی نشستی اطلاع داد که سه کشور خاومیانه‌ای عربستان، امارات متحده عربی و ترکیه از جمله نخستین کشورهایی بودند که حمایت خود را از عملیات نظامی علیه سوریه اعلام کردند. کری در این نشست پیش‌بینی کرد که کشورهای دیگری نیز جا پای این سه کشور بگذارند و از عملیات نظامی دولت آمریکا علیه سوریه حمایت کنند. این در شرایطی است که سی‌ان‌ان به نقل از برخی دیپلمات‌های عرب تاکید کرد که مذاکرات عربستان و امارات در مورد حمایت از عملیات نظامی آمریکا علیه سوریه هنوز در مرحله اولیه است و هیچ گونه جزئیاتی در این زمینه مورد بررسی قرار نگرفته است.

در همین حال «جان مک کین» سناتور جمهوری‌خواه هر گونه مخالفت کنگره با دخالت نظامی در سوریه را فاجعه‌ای دانست که چهره آمریکا و رییس‌جمهوری این کشور را تخریب می‌کند.

شلیک موشک‌های اسرائیلی در مدیترانه

در چنین شرایطی دیروز وزارت دفاع روسیه از شلیک دو موشک بالستیک در شرق مدیترانه خبر داد.

شبکه ۱۰ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد که دو موشک مذکور توسط یک جنگنده اسرائیلی و به صورت ‌آزمایشی شلیک شده است.

این شبکه اعلام کرد که مقامات اسرائیلی با صدور بیانیه‌ای، مسوولیت شلیک این دو موشک را بر عهده گرفته‌اند و اعلام کرده‌اند که این موشک‌ها توسط یک جنگنده اسرائیلی شلیک شده و اقدامی روتین در ارتش اسرائیل است.

بنا بر گزارش شبکه اسکای نیوز عربی نیز اقدام مذکور یک مانور نظامی مشترک میان آمریکا و اسرائیل بوده است. وزارت دفاع روسیه پیش‌تر تاکید کرده بود که توانسته شلیک دو موشک بالستیک را که به سوی شرق شلیک شده‌اند، ردگیری کند.

بنا بر این گزارش، وزیر دفاع روسیه شلیک این دو موشک را به اطلاع ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه رسانده است.

وزارت دفاع روسیه تاکید کرد که این موشک‌ها از نواحی مرکزی دریای مدیترانه به سمت ساحل شرقی آن که سوریه در آنجا واقع است، شلیک شده است. سفارت روسیه در دمشق اعلام کرده است که هیچ شواهدی مبنی بر اصابت موشک به پایتخت سوریه در دست نیست. خبرگزاری روسیه به نقل از منابعی در سوریه گزارش داد، موشک‌های شلیک شده در دریا سقوط کرده‌اند.

کارشناسان نظامی بر این باورند که شلیک این موشک‌ها برای سنجیدن واکنش روسیه و سوریه بوده است. انگلیس نیز اعلام کرده که از شلیک این دو موشک اطلاع داشته اما هیچ نقشی در این ماجرا ندارد.

در همین راستا شبکه خبری روسیه الیوم به نقل از یک منبع نظامی گزارش داد: احتمالا این دو موشک توسط یکی از ناوهای آمریکایی شلیک شده است. علاوه بر این شبکه المنار اعلام کرد که مقامات امنیتی دمشق تاکید کرده‌اند، سیستم‌های هشدار سریع سوریه حمله موشکی به خاک این کشور را رصد نکرده‌اند.

حزب‌الله لبنان به حالت آماده‌باش درآمد

از سوی دیگر منابعی در داخل حزب الله لبنان اعلام کردند که این حزب برای رویارویی با هرگونه حمله احتمالی به سوریه به حالت آماده‌باش کامل درآمده است.به نقل از خبرگزاری فرانسه، برخی اعضای حزب الله لبنان و ساکنان شهر صور در جنوب این کشور و روستاهای اطراف آن اعلام کرده‌اند که پایگاه‌های نظامی این حزب از چند روز گذشته به حالت آماده‌باش درآمده‌ است. این منابع افزودند: آماده‌باش مذکور به عنوان جزئی از حالت آماده‌باشی است که حزب الله به تازگی برای رویارویی با هرگونه جنگ احتمالی علیه سوریه اعلام کرده بود. ساکنان شهر جنوبی صور و روستاهای اطراف آن نیز به خبرگزاری فرانسه گفتند که بیشتر جوانان این منطقه که عضو حزب‌الله هستند ظرف پنج روز گذشته از انظار عمومی پنهان بوده‌اند و در تمامی مراکز و ایست‌هایی که پس از دو انفجار جنوب بیروت ایجاد شده، تدابیر امنیتی شدید اتخاذ شده است. در منطقه البقاع در شرق لبنان نیز که یکی از پایگاه‌های حزب الله به شمار می‌رود، ساکنان این منطقه اعلام کرده‌اند که جوی مشابه حالت آماده‌باش حاکم است. به نحوی که بر اساس گفته ساکنان این منطقه نیروهای حزب الله در این بخش حتی تلفن‌های همراه خود را به منظور ممانعت از مشخص شدن مکان حضورشان، خاموش کرده‌اند. روزنامه الاخبار لبنان نیز در جدیدترین شماره خود نوشت: ارتش سوریه و نیروهای مقاومت به منظور دفاع از محور مقاومت در هرگونه جنگ احتمالی علیه سوریه، به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. این روزنامه که از منابع نزدیک به حزب‌الله و سوریه محسوب می‌شود، اعلام کرد: حزب‌الله لبنان اتاق عملیات تشکیل داده و یگان‌های موشکی خود را به حالت آماده‌باش در‌آورده است. حزب‌الله همچنین از تمامی اعضای خود خواسته است هرچه سریع‌تر به پایگاه‌های خود مراجعه کنند.

منبع مذکور تاکید کرد: گروه‌های فلسطینی از جمله حماس نیز در رویارویی با این مساله موضعی بی‌طرفانه اتخاذ نخواهند کرد.

فراتر از حمله هوایی محدود

ژنرال جک کین، فرمانده اسبق ستاد کل ارتش ایالات متحده، به «بی‌بی‌سی» ادعا کرد: ابعاد حمله احتمالی آمریکا به سوریه ممکن است بیش از آن چیزی باشد که تاکنون گفته شده است.

بنا به گفته او اقدام نظامی موردنظر باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا، فراتر از حمله هوایی محدود به امکانات شیمیایی دولت سوریه خواهد بود.

مقام‌های آمریکایی تاکنون اعلام کرده‌اند که اقدام نظامی‌شان علیه سوریه تنها شامل حملات هوایی محدود است که امکان استفاده از تسلیحات شیمیایی از حکومت سوریه را بگیرد.

قطر موافق حمله

در این شرایط با نزدیک شدن به موعد تصمیم‌گیری کنگره آمریکا درباره حمله به سوریه قطر نیز حمایت خود را از این حمله اعلام کرده است. خالد بن محمد بن عطیه، وزیر خارجه قطر، به «بی‌بی‌سی» گفت: اقدام نظامی خارجی برای حمایت از مردم سوریه ضروری است. او ادعا کرده است قطر خواهان تغییر رژیم در سوریه نیست و فقط برکناری اسد را می‌خواهد.