این رقابت مرگبار

۱۵سال پس‌از پایان جنگ سرد باردیگر نشانه‌های رقابت تسلیحاتی پدیدار شده‌است

گروه بین‌‌الملل- پانزده سال پس از توقف جنگ سرد یک بار دیگر رقابت تسلیحاتی بین قدرت‌های بزرگ نظامی جهان در حال به وجود آمدن است. تصویری از بمب«مواب»

قدرت‌هایی که در ۱۵سال گذشته آتش علاقه خود را برای به نمایش گذاشتن قدرت نظامی و تحت تاثیر قرار دادن دیگر کشورها پنهان کرده بودند اکنون در حال مقهور شدن در برابر این میل روزافزون هستند.

هفته گذشته روسیه طی یک آزمایش موفقیت‌آمیز اعلام کرد که قوی‌ترین بمب غیرهسته‌ای جهان را ساخته و روانه زرّادخانه‌های خود کرده است.

تصاویری که از آزمایش این بمب غیرهسته‌ای به جهان مخابره شد نشان می‌دادند که این بمب کاملا شبیه یک بمب هسته‌ای منفجر می‌شود.

اگر قارچ اتمی سفیدرنگ است این بمب قارچی آتشین و زردرنگ همراه با دود سیاه و غلیظ است.

جالب آنکه روس‌ها در توجیه این ساخته خود عنوان کردند که این بمب غیراتمی دوستدار محیط‌زیست است و به مانند بمب‌های هسته‌ای به محیط‌زیست آسیب نمی‌رسانند!!

البته روس‌ها نگفتند که این بمب دوستدار محیط زیست آیا چیزی از محیط‌زیست را باقی می‌گذارد یا خیر!

این بمب قدرتمند که بلافاصله آزمایش آن تایید شد ۸/۷تن وزن دارد و بمبی است که تنها به وسیله بمب‌افکن‌ها از بالا پرتاب می‌شود.

قدرت انفجار این بمب نیز معادل ۴۴ تن تی‌ان‌تی است.

روسیه پس از آزمایش مدعی شد که قدرت آن را تنها با کلاهک‌های هسته‌ای می‌توان مقایسه کرد.

روسیه نام پدر بمب‌ها را بر این ساخته مرگبار خود نهاد.

نامگذاری این بمب نیز به گونه‌ای است که رقابت تسلیحاتی با ایالات متحده را به ذهن متبادر می‌کند.

پدر بمب‌ها پاسخ روشن روس‌ها به مادر بمب‌ها است. ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ میلادی یک بمب خلاء قدرتمند را با نام مادر بمب‌ها و با وزن ۲/۷کیلوگرم آزمایش کرد.

این بمب که به اختصار «مواب» نامیده می‌شود قدرتی معادل انفجار ۱۱ تن تی‌ان‌تی دارد.

ایالات متحده در جریان جنگ عراق و پیش از سقوط دولت صدام از این بمب به طور عملی در جنگ استفاده کرد و البته روس‌ها هنوز فرصت استفاده از ساخته خود را در یک جنگ واقعی پیدا نکرده‌اند.

بمب غیراتمی مواب تا پیش از آزمایش و معرفی بمب روسیه قوی‌ترین بمب جهان به حساب می‌آمد.

اما این پایان مساله رقابت بمبی آمریکا و روسیه نبود. پس از آزمایش پدر بمب‌ها ژنرال مک اینرنی، معاون سابق ستاد نیروی هوایی ایالات‌متحده اعلام کرد که پدر بمب‌ها قوی‌ترین بمب‌ غیرهسته‌ای جهان نیست و ایالات متحده بمبی در اختیار دارد که به مراتب قوی‌تر از بمب منفجر شده به وسیله روسیه است.

به گفته این ژنرال این بمب غیرهسته‌ای که از آن به عنوان سوپربمب یاد شده حاوی ۱۴ تن ماده منفجره است و قدرت نفوذ بالایی دارد.

ژنرال مک اینرنی گفت: بمبی که روسیه آزمایش کرد یک بمب نفوذی نبوده است در حالی که سوپربمب آمریکا از قدرت نفوذ بالایی در اعماق زمین برخوردار است.

رقابت ساخت بمب‌ها پس از آن علنی شد که آمریکا طرح سپر موشکی را در لهستان و جمهوری چک به اجرا درآورد. آمریکا به منظور افزایش و توسعه دامنه حضور و کنترل ناتو در کشورهای نزدیک به روسیه طرح سپر موشکی را ارائه داد و این طرح با مخالفت روسیه روبه‌رو شد که طی آن خواستار لغو این طرح و پیوستن آمریکا به روسیه و استفاده از یک رادار مشترک در جمهور آذربایجان شد. آمریکایی‌ها با این طرح هیچگاه به طور رسمی مخالفت نکردند اما گامی هم در راستای اجرای آن بر نداشتند. به این ترتیب روسیه به طور یک طرفه از پیمان نیروهای متعارف اروپا خارج شد. با خارج شدن از این پیمان زنجیرهایی که به دست‌ و پای ارتش روسیه بسته شده بود پاره شد و روسیه بلافاصله به سوی توسعه نیروهای خود در مناطق مرزی روی آورد. بر اساس قانون نیروهای متعارف اروپا هر کشور تعداد مشخصی نیروی نظامی و ادوات جنگی را می‌توانست در مناطق مرزی با همسایگان خود نگهداری کند. با خروج از این پیمان بمب‌افکن‌های سوپرسونیک توپولوف TU-۱۶۹ یک بار دیگر پس از پانزده سال به پرواز درآمدند و گشت‌زنی‌های خود را آغاز کردند. ناتو نیز طی این مدت بی‌کار ننشست و بر گشت‌زنی‌های هوایی خود افزود. بمب‌افکن‌های B۵۲ که یادآور جنگ‌های بزرگ و تلخ قرن بیستم هستند بار دیگر به پرواز درآمدند و گشت‌زنی در اروپای شرقی را آغاز کردند. گشت‌زنی‌هایی که تنها هدف آن به رخ کشیدن قدرت در برابر حریف بود. اما در بحبوحه این گشت‌های هوایی و اینکه دو طرف اعلام کردند که بمب‌افکن‌های استراتژیک بمب هسته‌ای حمل نمی‌کنند خبری منتشر شد که بسیاری را به خصوص جامعه آمریکا را نگران کرد.

یک فروند هواپیمای بمب‌افکنB۵۲ با شش کلاهک هسته‌ای ساعت‌ها بر فراز شهرهای مختلف ایالات متحده پرواز کرده است. پنتاگون آن را حاصل یک اشتباه عادی توصیف کرد. اما برخی تحلیلگران آن را به جابه‌جایی کلاهک‌های هسته‌ای تعبیر کردند. روندی که دو طرف آغاز کرده‌اند چندان بی‌شباهت با روندی که در ابتدای جنگ سرد طی شد نیست هر چند مقامات روسی مدام تاکید می‌کنند که جنگ سرد به خاطره‌ها پیوسته است.