ایسنا- یک گروه از کارشناسان آمریکایی دیروز بازدید بی‌سابقه‌شان را از مجتمع هسته‌ای اصلی کره‌شمالی آغاز کردند.

دیوید اوتن، سخنگوی ارتش آمریکا در کره‌جنوبی گفت، این هیات متشکل از هفت کارشناس آمریکایی از طریق دهکده مرزی پانمونجوم به طور زمینی وارد کره‌شمالی شدند. این کارشناسان به دو گروه کارشناسی از چین و روسیه برای انجام بررسی‌های مشترک از تجهیزات هسته‌ای کره‌شمالی می‌پیوندند. در این سفر پنج روزه، این سه گروه از کارشناسان آمریکایی، چینی و روسی قصد دارند از مجتمع هسته‌ای یانگ‌بیون که در ۶۰ مایلی پیونگ‌یانگ قرار دارد بازدید کنند و به بررسی راه‌های متوقف‌کردن فعالیت‌های هسته‌ای این مجتمع تحت توافقنامه ملی ۱۳ فوریه در مذاکرات شش‌جانبه بپردازند. کره‌شمالی پیش‌تر راکتور اصلی هسته‌ای یانگ‌بیون تولید کننده اصلی پلوتونیوم را تعطیل کرده بود.

براساس توافقنامه ۱۳ فوریه، کره‌شمالی متعهد شد که در ازای دریافت اولیه ۵۰هزار تن نفت، راکتور هسته‌ای یانگ‌بیون را متوقف کند. این در حالی است که اگر کره‌شمالی در فاز دوم به طور کامل برنامه‌های هسته‌ای خود را کنار بگذارد، ۹۵۰‌هزار تن نفت دیگر دریافت می‌کند.

در مذاکرات اخیر مقامات آمریکا و کره‌شمالی، پیونگ‌یانگ قول داد که متوقف شدن فعالیت‌های هسته‌ای این کشور تا پایان سال‌جاری تکمیل شود. دعوت پیونگ‌یانگ از این کارشناسان هسته‌ای برای بازدید از مجتمع هسته‌ای کره‌شمالی نشانگر جدی بودن مقامات این کشور در حرکت در راستای خلع سلاح هسته‌ای است. رهبری هیات آمریکایی را سونگ کیم، مدیر امور کره در وزارت خارجه آمریکا برعهده دارد. هیات‌های چینی و روسی نیز دیروز وارد کره‌شمالی شدند.

در‌همین‌حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: روموهیون رییس‌جمهور کره‌جنوبی، امروز اعلام کرد که مذاکرات آتی‌اش با کیم جونگ ایل، رهبر کره‌شمالی، بر ایجاد صلح پایدار در شبه‌جزیره کره متمرکز خواهد بود تا بحث در مورد موضوع هسته‌ای کره‌شمالی، اگرچه موضوع هسته‌ای برای امنیت منطقه مهم خواهد بود.

رییس‌جمهور کره‌جنوبی تصریح کرد که بحران هسته‌ای کره‌شمالی در مسیر درستی قرار گرفته است، بنابراین اجلاس آتی در پیونگ یانگ میان رهبران ارشد دو کره باید بر تضمین یک صلح پایدار میان دو کره تمرکز یابد. روموهیون گفت: موضوع هسته‌ای کره‌شمالی هم‌اکنون در حال حرکت رو به جلو است و آنچه که در‌حال‌حاضر مهم است ایجاد صلح پایدار در شبه‌جزیره کره است.

وی تصریح کرد: آیا گام بعدی ایجاد صلح پایدار در شبه جزیره کره نیست؟ این همان مهم‌ترین موضوع است که در کنار آن می‌توان موضوع تسریع و ایجاد همکاری‌های اقتصادی به طور چشمگیر را نیز قرار داد.

دو کره در سال‌های بین ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ در جنگ به سر می‌بردند. این دو کشور هنوز از نظر فنی در جنگ به سر می‌برند. ایجاد یک صلح پایدار در شبه جزیره کره منجر می‌شود که این توافقنامه جایگزین یک آتش‌بس موقت میان دو کشور شود. رییس‌جمهور کره‌جنوبی اظهار داشت که اجلاس آتی میان رهبران دو کشور ممکن است بیانیه‌ای در مورد این موضوع اعلام کند و دو طرف می‌توانند حتی در مورد صلح در اجلاس آتی مذاکراتی رسمی داشته باشند.

جورج بوش، رییس‌جمهور ‌آمریکا، اخیرا اعلام کرد که واشنگتن آماده است تا اگر کره‌شمالی برنامه‌های هسته‌ای خود را کنار بگذارد برای پایان مناقشه جنگ دو کره با پیونگ یانگ معاهده صلح منعقد کند. رسانه‌های کره‌جنوبی نیز از این اظهارات آمریکا استقبال کردند. روموهیون در ادامه خاطرنشان کرد که وی موضوع هسته‌ای کره‌شمالی را در این اجلاس مطرح خواهد کرد اما به گونه‌ای که باعث ایجاد اختلافات نشود.