باهره دامغانی- شاخص سهام نیکی در توکیو روز دوشنبه در اثر ضعف اقتصاد داخلی و نیز ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری‌اش تنزل یافت. به گزارش رویتر از توکیو، اخبار بد از اقتصاد ژاپن و ایالات متحده به ویژه وضعیت اشتغال در آمریکا و از طرفی کاهش ارزش دلار در برابر ین روز بدی را برای صادرکنندگان ژاپنی رقم زد و موجب تنزل ارزش سهام کمپانی‌های بزرگ صادرکننده شد. تحلیلگران می‌گویند، آمار بیکاری در ایالات متحده اساسا خبر بدی است اما موضوع مهم‌تر این است که این روند منفی که در اثر آمار اقتصادی بد ایجاد شده است،‌ چه اندازه طول خواهد کشید.

تولید ناخالص داخلی ژاپن در سه ماه دوم سال در مقایسه با سال قبل ۲/۱درصد کاهش داشته است که خلاف انتظار بازار بود که کاهش ۹/۰درصدی را پیش‌بینی کرده بود.

برخی دیگر از کارشناسان هم معتقدند، بانک مرکزی در‌حال‌حاضر تحت فشار برای کاهش نرخ بهره است و احتمال دارد تصمیم داشته باشد تا این کار را هم بکند اما اینکه چه اندازه نرخ بهره را کاهش دهد و چه اندازه در این کار تسریع کند، اهمیت دارد.

جلسه آینده بانک قرار است ۱۸ سپتامبر برگزار شود و سرمایه‌گذاران که یک ماه است در حال دست و پنجه نرم کردن با شرایط کنونی هستند، انتظار دارند بانک قبل از موعد جلسه اقدام به کاهش نرخ بهره کند.

فعالان بازار معتقدند با اینکه مقامات بانک همواره اعلام می‌کنند که آنها هر کاری لازم باشد می‌کنند ولی به نظر می‌رسد آنها هیچ عجله‌ای برای تغییر شرایط ندارند و فقط تماشاچی وضعیت حاضر هستند و برای اینکه به ما نشان بدهند، از اوضاع بازار بی‌خبر نیستند، گاه دستی برای ما تکان می‌دهند.

در اروپا، بازارهای سهام روز متفاوتی را آغاز کردند، شاخص FTSE لندن، در صبح روز دوشنبه ۲۴ واحد به دست آورد اما داکس آلمان بیش از ۲واحد را از دست داد.

در بازارهای بین‌المللی نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای ۷۵/۱۱ دلار برای هر ین رسید، این اولین بار در سه هفته اخیر رسید که ارزش دلار در مقابل ین، چنین تنزلی پیدا می‌کند.

روز جمعه در نیویورک هر دلار به ازای ۴۷/۱۱۳ ین معامله شده بود.

همچنین در دو سال اخیر این اولین بار است که رشد تولید ناخالص داخلی ژاپن کاهش می‌یابد. بنابراین نگرانی‌ها و تردیدهایی که بر اثر آمار اخبار اقتصادی بر بازار سایه افکنده بود، موجب تنزل شاخص سهام در ژاپن و سایر بازارهای آسیایی شد. شاخص سهام نیکی ۲/۲درصد یا ۳۵۷واحد از دست داد و به واحد ۱۵۷۶۵ رسید. وضعیت بازار از سهام توکیو در روز دوشنبه آینه‌ای برای هم بازارهای آسیایی بود.

شاخص هنگ‌سنگ دومنگ کنگ ۱۲۸واحد از دست داد و به واحد ۲۳۸۵۴ رسید و شاخص شانگهای ۴۶/۰درصد از دست داد.

تحلیلگران دوباره تنش و نوسان کنونی بازارهای مالی معتقدند، این جریان ممکن است همچنان ادامه داشته باشد زیرا با اینکه آمار و ارقام اقتصادی آن اندازه ضعیف است که بانک مرکزی آمریکا را متقاعد کند تا نرخ بهره را کاهش دهد اما مقامات بانک مرکزی هنوز سخنان قطعی و امیدوارکننده درباره سیاست خود نگفته‌اند. هم می‌دانند که بانک مرکزی از کاهش نرخ بهره اکراه دارد و بیشتر علاقه دارد تا آن را در سطح ۲۵/۵درصد ثابت نگه دارد. این در حالی است که اضطراب کنونی بازار را تنها کاهش نرخ بهره می‌تواند آرام کند، هر چند برخی از اقتصاددانان این بحران را بحران ساختاری بازار می‌دانند که از ترس کسادی رفتیم کاهش ساخت‌و‌ساز و فروش مسکن ایجاد شده است.