لطفا پول بیشتری خرج کنید

سید عباس عاملی- در حالی که اجلاس سران کشورهای عضو مجمع همکاری اقتصادی آسیا پاسفیک، موسوم به اپک، در آستانه برگزاری است، به نظر می‌رسد روابط پرتنش آمریکا و چین باز هم حواشی این اجلاس را به خود اختصاص خواهد داد.

جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا در اولین روز حضور خود در سیدنی استرالیا، محل برگزاری اجلاس، از مصرف‌کنندگان چینی خواست به جای پس‌انداز، پول‌های خود را خرج خرید کالاهای آمریکایی کنند تا کسری تجاری آمریکا با چین کاهش پیدا کند. عکس از آرشیو

بوش اظهار داشت: ما می‌خواهیم طبقه متوسط چین با آسودگی خاطر وارد بازار جهانی شود تا تولیدکنندگان ما مزایای تجارت با چین را دریابند. همچنین به نظر می‌رسد مساله محافظت از محیط زیست که توسط آمریکا و استرالیا مطرح شده است با مقاومت چینی‌ها روبه‌رو شود. اگرچه آمریکا و استرالیا تنها کشورهای توسعه یافته دنیا هستند که معاهده کیوتو را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌ای امضا نکرده‌اند و از موضع اخلاقی برای ارشاد دیگر کشورها در این زمینه برخوردار نیستند، این دو کشور اکنون مساله حفاظت از محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌ای را به یکی از مسائل اصلی اجلاس اپک تبدیل کرده‌اند. جورج بوش در اقدامی جهت اعمال فشار بر مقامات چینی روز گذشته عنوان کرد هر گونه سیاست‌گذاری موثر در رابطه با تغییرات جوی نیازمند مشارکت فعال چین است. با این حال دولت پکن همچنان بر موضع خود استوار است و معتقد است جامعه جهانی نباید از چین انتظارات فراوانی در این زمینه داشته باشد چرا که این کشور همچنان در حال رشد است و باید شهروندان چینی بیشتری را از فقر خارج کند.

علاوه بر مساله کسری تجاری آمریکا با چین و سیاستگذاری جهت کاهش گازهای گلخانه‌ای، به نظر می‌رسد مسائل نظامی نیز باعث ایجاد تنش میان آمریکا و چین شوند. ژاپن، استرالیا و آمریکا روز شنبه آینده در اجلاسی سه جانبه در شهر سیدنی برای گفت‌وگو پیرامون مسائل امنیتی به گفت‌وگو خواهند نشست. از آنجایی که انتظار می‌رود تلاش برای مهار افزایش روزافزون توان نظامی چین در منطقه از موضوعات اصلی گفت‌وگوها میان این سه کشور باشد، به نظر می‌رسد مقامات چینی نسبت به دیدار مقامات ژاپن، استرالیا و آمریکا نگرش منفی نشان دهند.

مساله کسری تجاری آمریکا با چین به موضوع مهمی در محافل سیاسی و اقتصادی آمریکا تبدیل شده است. نمایندگان کنگره آمریکا، به ویژه نمایندگان دموکرات نسبت به افزایش روزافزون صادرات چین به آمریکا انتقادات شدیدی وارد کرده‌اند و خواهان اعمال سیاست‌های حمایت گرایانه شده‌اند. مقامات آمریکایی به کرات ارزانی کالاهای چینی را مقصر از دست رفتن فرصت‌های شغلی در آمریکا معرفی کرده‌اند.

در گذشته، آمریکا ارزش پایین نرخ یوان در برابر دلار را عامل اصلی رشد کسری تجاری این کشور با چین می‌دانست. مقامات آمریکایی بارها در دیدارهای دوجانبه با مقامات چینی خواستار شناور شدن نرخ یوان شدند تا فاصله ارزش این واحد پولی با دلار کاهش بیابد. در حال حاضر نرخ برابری یوان در برابر دلار ثابت است و آمریکایی‌ها مدعی‌اند که این مساله یک امتیاز نابرابر برای صادرکنندگان چینی ایجاد کرده است.

به نظر می‌رسد اظهارات اخیر بوش مبنی بر افزایش خرج کردن مصرف‌کنندگان چینی نشانه‌‌ای از تغییر رویکرد آمریکا در برابر کسری تجاری این کشور با چین باشد. پیش از این برخی کارشناسان اقتصادی بر این عقیده بودند که شناور شدن ارزش یوان کمک چندانی به کسری تجاری کلی آمریکا نخواهد کرد، چرا که در صورت گرانتر شدن محصولات چینی، مصرف‌کنندگان آمریکا نگاه خود را به دیگر نقاط جهان برای یافتن کالاهای ارزان قیمت معطوف خواهند کرد و تولیدکنندگان آمریکایی همچنان در شرایط نابرابر قرار خواهند داشت. به نظر این دسته از کارشناسان مناسب‌ترین راه‌حل برای کاهش کسری تجاری آمریکا با چین افزایش هزینه کردن چینی‌ها یا افزایش پس‌انداز آمریکایی‌ها است.

کسری تجاری آمریکا با چین در ماه ژوئن به بالاترین حد خود رسید و از ۲/۲۰میلیارد دلار به ۱۶/۲۱میلیارد دلار افزایش پیدا کرد.

اظهارات اخیر جورج بوش مبنی بر شرایط تجاری آمریکا و چین در حالی صورت گرفت که ماتل بزرگترین شرکت تولید اسباب بازی دنیا برای سومین بار در یک ماه اخیر چند میلیون از اسباب بازی‌های تولید شده خود در چین را مرجوع اعلام کرد. در یک ماه گذشته ۱۸میلیون اسباب بازی ساخت چین به علت یافتن سرب در رنگ‌های استفاده شده در روی اسباب بازی‌ها از فروشگاه‌های آمریکا جمع‌آوری شده‌اند.