بحران در کابینه عراق تشدید شد

ایسنا- فهرست العراقیه رسما از دولت عراق کناره‌گیری کرد.

به گزارش خبرگزاری کویت، ایاد جمال‌الدین یکی از رهبران فهرست العراقیه، به این خبرگزاری گفت که فهرست العراقیه تصمیم‌گیری کرده که به طور کامل از کابینه عراق کناره‌گیری کند و طی دو روز آینده کتبا این موضوع را به نخست‌وزیر عراق ارائه خواهد داد. وی دلیل اتخاذ این تصمیم را پافشاری دولت بر عدم پاسخگویی به درخواست‌های این فهرست دانسته و افزود: فهرست العراقیه از ماه فوریه تا کنون درخواست‌هایی را مطرح کرده که به هیچ کدام از آنها پاسخی داده نشده و تصمیم این فهرست مبنی بر عدم مشارکت در جلسات دولت نیز در راستای همین امر اتخاذ شد.

عزت الشابندر نماینده فهرست العراقیه نیز به خبرگزاری کویت گفت: ما از دولت عراق قطع امید کردیم و دیگر هیچ امیدی به انجام اصلاحات و بهبود اوضاع نداریم، لذا شرایط برای مشارکت‌مان در دولت سخت و دشوار شده است و نمی‌توانیم به این وضعیت ادامه دهیم.

وی در خصوص وجود ارتباط بین کناره‌گیری این فهرست از دولت و سفر قریب الوقوع ایاد علاوی رهبر این فهرست به آمریکا گفت: هیچ ارتباطی بین این دو موضوع وجود ندارد.

فهرست العراقیه پنج وزیر در کابینه عراق دارد که یکی از وزرای آن (وزیر دادگستری) چند ماه پیش به دلایل شخصی از دولت کناره‌گیری کرده بود.

به این ترتیب وزرای فهرست العراقیه نیز به جمع وزرای جبهه التوافق و گروه مقتدا صدر پیوستند که هر کدام به دلایل مختلف از دولت عراق کناره‌گیری کرده‌اند.

این در حالی است که ایاد جمال‌الدین از رهبران فهرست العراقیه تاکید کرده که وزیر علوم و فناوری عراق از اعضای حزب کمونیست و یکی از احزاب ائتلافی این فهرست، مخالفتش را با تصمیم فهرست العراقیه مبنی بر کناره‌گیری از دولت اعلام کرده است، اما دیگر اعضای این فهرست با تصمیم مذکور موافقت کرده‌اند.

تجدیدنظر در قانون تروریسم، پاکسازی نیروهای پلیس و ارتش از وجود عناصر مظنون، تغییرات در قانون بعثی‌زدایی، تلاش جهت از بین بردن گرایش‌های طایفه‌ای و مذهبی در عملکرد دولت، جدیت در اجرای طرح آشتی ملی و ممانعت از دخالت‌های کشورهای همجوار از جمله درخواست‌های فهرست العراقیه است.

از سوی دیگر، یاسین مجید مشاور نخست‌وزیر عراق، در واکنش به این تصمیم فهرست العراقیه آن را کم اهمیت دانسته و تاکید کرد: کناره‌گیری این گروه هرگز تاثیری در حد نصاب قانونی اعضای کابینه جهت تصمیم‌گیری‌های دولت نمی‌گذارد.

وی همچنین نسبت به پذیرش این تصمیم توسط دو تن از وزرای فهرست العراقیه ابراز تردید کرد.

در همین حال،‌ بی.بی.سی گزارش داد: یک گروه لابی‌ نزدیک به حزب جمهوریخواه آمریکا نمایندگی علاوی را برای جلب حمایت سیاستمداران پایتخت آمریکا از وی بر عهده گرفته است.

بسیاری از احزاب و گروه‌های سیاسی عراقی در آمریکا به گروه‌های لابی روی آورده‌اند تا نظر موافق سیاستمداران آمریکایی را نسبت به خود جلب کرده و از منافع حزب خود در پایتخت آمریکا دفاع کنند.

در روزهای اخیر برخی از سیاستمداران با نفوذ آمریکایی در کنگره این کشور خواستار کناره‌گیری نوری المالکی از قدرت شده‌اند.

پیشتر نسخه‌ای از قرارداد علاوی با گروه لابی «بی.جی.آر» به رسانه‌ها درز کرد. بر اساس این سند، ایاد علاوی حدود ۳۰۰‌هزار دلار به «بی.جی.آر» پرداخت خواهد کرد.

خیلی‌ها در واشنگتن استخدام یک گروه قدرتمند جمهوریخواه را نشانه قصد ایاد علاوی به تغییر موضع کاخ سفید علیه نوری مالکی می‌دانند، به خصوص که ایاد علاوی به تازگی با چاپ مقاله‌ای در ستون آزاد روزنامه واشنگتن پست به تندی به نوری مالکی حمله کرد.

مقام‌های دولت بوش اخیرا نسبت به عملکرد مالکی ابراز یاس کرده‌اند.