روندها
اقتصاد جهان در هفتهای که گذشت - ۱۵ مرداد ۸۶
گروه بینالملل- تولید ناخالص داخلی ایالات متحده در سه ماه دوم سال ۴/۳درصد افزایش یافت. اقتصاددانان برای اقتصاد پیشبینی رشد ۲/۳درصدی کرده بودند. افزایش رشد اقتصاد اگرچه خبر خوبی برای وضعیت کلی اقتصاد به شمار میرفت، اما بازارهای سهام را در هفتههای اخیر به هم ریخته است. بازارهای سهام به محض شنیدن این خبر، خطر افزایش نرخ بهره را بالای سرخود دیدند و این موضوع بیش از همه نگرانی را درباره نرخ بهره وامهای Sub prime ایجاد کرد، یعنی وامهایی که به افرادی که سابقه اعتبار زیادی ندارند، اعطا میشود. معمولا مشتریان این وامها، کمپانیهای بزرگ هستند که برای خرید شرکتهای کوچک به پول این وامها احتیاج دارند. بنابراین به قول تحلیلگران، مشکلات از همینجا شروع شد، یعنی بازار وام sub-prime که طبیعتا اولین تاثیر آن بر معاملات بزرگ ادغام شرکتها و نیز بازار مسکن ایالات متحده بود که در حال حاضر دچار کسادی است.
والاستریت این هفته منتظر جلسه بانک مرکزی ایالات متحده و انتشار بیانیه بانک مرکزی درباره وضعیت اقتصادی ایالات متحده است. بانک آمار و ارقام تورم را در ماه ژوئن هماکنون در دست دارد و از سردرگمی و پریشانی بازارها نیز باخبر است. بنابراین همه چیز بستگی به این دارد که روسای بانک ملی مرکزی ایالتها در آمریکا چه تعبیر و تحلیلی از وضعیت اقتصاد کشور دارد.
در اروپا، هزینه مصرفکنندگان در سال تا ماه ژوئیه ۸/۱درصد افزایش یافت که در مقایسه با یک سال گذشته تا ماه ژوئن اندکی کاهش نشان میدهد، تورم مصرفکننده در سال تا ماه ژوئن ۹/۱درصد رشد پیدا کرده بود. برای بانک مرکزی شاخص زیر ۲درصد تورم دلیل کافی بود تا نرخ بهره را بدون تغییر باقی بگذارد. نرخ بیکاری در منطقه یورو هم در عدد ۹/۶درصد ثابت ماند.
در بریتانیا بازار مسکن در برابر نرخ بهره بالاتر در کمال شگفتی از خود انعطاف نشان داد.
تعداد تقاضا برای وام خرید خانه در ماه ژوئن ۱۱۴۰۰۰ عدد بود که نسبت به ماه مه تغییری نشان نمیدهد. این موضوع نشان میدهد که بازار و اقتصاد بریتانیا میتواند خود را با نرخ بهره بالاتر تطبیق دهد و کار کند.
اما بانک مرکزی بریتانیا با این که وعده داده بود که در ادامه سال نرخ بهره را بار دیگر افزایش دهد در هفته جاری تصمیم گرفت آن را تغییر بدهد.در ژاپن نرخ بیکاری به ۷/۳درصد در ماه ژوئن تنزل یافت که در ۹ سال اخیر پایین رقم بیکاری در این کشور را نشان میدهد.
تولید صنعتی در این کشور در ماه ژوئن ۲/۱درصد ترقی یافت. همچنین هزینه مصرف کنندگان و یا تورم واقعی که هزینه غذا از آن کسر میشود در سال تا ماه ژوئن ۱/۰درصد کاهش یافت.
در کره جنوبی هزینه مصرف کنندگان در سال تا ماه ژوئیه ۵/۲درصد افزایش داشت در ماه ژوئن هم تورم رشد مشابهی داشت. تورم واقعی هم در سطح ۳/۲درصد باقی ماند. در هند بانک مرکزی این کشور برای مهار فشارهای تورمی نرخ بهره را از ۳۱ ژوئیه افزایش داد و به ۷۵/۷درصد رساند.
ارسال نظر