«ساخت چین» در بحران

گروه بین‌الملل - میزان مازاد تجاری چین در نیمه اول امسال میلادی در حالی به ۱۱۲میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار رسیده است و جمله «ساخت چین» در شرایطی به پرفروش‌ترین برچسب تجاری جهان تبدیل می‌شود که افت کیفیت محصولات چینی چیزی است که کم‌کم توجه خریداران را به خود جلب می‌کند. کالاهای ارزان چینی که تا چندی قبل به دلیل هزینه‌های تمام‌شده اندک از گسترش تورم در کشورهای صنعتی جلوگیری می‌کردند اکنون توجه ناظران واحدهای کنترل کیفیت را نیز به خود جلب کرده است. در ۲ماه گذشته محموله‌های بزرگ کالاهای ناقص و فاسد به مقاصد شرکای بزرگ چین همچون ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا حمل شده است. شاید ارسال کالاهای فاسد و بی‌کیفیت به بندرگاه‌های کشورهای در حال توسعه و فقیر واکنشی را در پی نداشته باشد اما در کشورهای صنعتی دولت‌ها نمی‌توانند در برابر افکار عمومی خود از این موضوع به سادگی عبور کنند. غذای حیوانات فاسد، خمیردندان‌های حاوی مواد سمی، لاستیک‌های اتومبیل غیر ایمن و اسباب‌بازی‌‌های خطرناک بخشی از این کالاها هستند که نتوانسته‌اند مجوز ورود به کشورهای صنعتی را به دست آورند و به گزارش رویترز این فهرست بلند بالاتر از اینها است. تداوم این حرکت‌ها باعث شده تا اکنون مصرف‌کنندگان در کشورهای توسعه‌یافته تا حدودی نسبت به کیفیت کالاهای چینی با تردید نگاه کنند و «ساخت چین» دیگر آن کلمه جادویی نباشد که خریداران را برای خرید مسحور می‌کرد. در همین حال این مساله به دستاویزی برای کشورهایی که شکاف تجاری گسترده با چین دارند تبدیل شده است تا با تبلیغ خطرات استفاده از کالاهای بی‌کیفیت چینی از حجم واردات این محصولات به کشور خود بکاهند. ایالات متحده یکی از این کشورها است.

مشکلات ایجاد شده برای کالاهای بی کیفیت چینی شرکت‌ها و مسوولان چینی را به فکر انداخته است تا با استفاده از ابزارهای اعمال قدرت شرکت‌ها را نسبت به تولیدات با کیفیت که به آوازه «ساخت چین» آسیب وارد نکند مجبور کند.

هفته گذشته شرکت ماتل که کارخانه‌های تولید اسباب‌سازی را در چین دایر کرده است مجبور شد تعداد ۵/۱میلیون قطعه از اسباب‌بازی‌های تولید شده به وسیله این شرکت در چین را از سراسر جهان فرا بخواند.به گزارش رویتر عملکرد شرکت‌های چینی باعث شده تا شهرت چین در تولید مواد دارویی و غذایی بسیار آسیب بینند و اکنون دولتمردان چینی در حال تلاش برای بازسازی این شهرت آسیب دیده هستند. در همین راستا سی‌ان‌ان اعلام کرد که چین فهرستی از شرکت‌های صادراتی متخلف این کشور را تهیه کرده است. این فهرست که ۴۲۹ شرکت را در بر می‌گیرد اغلب شامل شرکت‌های صادرات مواد غذایی و دارویی و دیگر کالاهای مرتبط با سلامتی می‌شود. با این حال کارشناسان عقیده دارند که چین اکنون در دوراهی سختی قرار گرفته است یا باید هزینه‌های تولید با کیفیت را انتخاب کند یا به از دست رفتن بازارهای جهانی چشم داشته باشد.