مرگ ۲۰۰ نفر در سانحه هوایی برزیل
در ساعات پایانی سهشنبه هواپیمای TAM با ۱۷۶ سرنشین در شرایط نامناسب جوی پس از فرود در فرودگاه کنگنهاس سائو پاولو موفق به ایست کامل نشد و پس از طی کردن طول باند فرودگاه از یک اتوبان پر رفت و آمد گذشته و با یک ساختمان چهار طبقه که به عنوان انبار سوخت استفاده می شد برخورد کرده و به آتش کشیده شد.
گروه بین الملل- یک فروند هواپیمای ایرباس A۳۲۰ پس از برخورد با انبار سوخت در یک مرکز تجاری در برزیل منفجر شد. این حادثه دست کم ۲۰۰ کشته برجای گذاشت.
در ساعات پایانی سهشنبه هواپیمای TAM با ۱۷۶ سرنشین در شرایط نامناسب جوی پس از فرود در فرودگاه کنگنهاس سائو پاولو موفق به ایست کامل نشد و پس از طی کردن طول باند فرودگاه از یک اتوبان پر رفت و آمد گذشته و با یک ساختمان چهار طبقه که به عنوان انبار سوخت استفاده می شد برخورد کرده و به آتش کشیده شد. بی.بی.سی به نقل از گروههای امداد حاضر در محل وقوع حادثه گفته است تمام ۱۷۶ مسافر پرواز ۳۰۵۴ جان خود را از دست دادهاند. همچنین به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرماندار سائو پاولو، خوزه سرا، شانس زنده یافتن هر کدام از مسافران را عملا صفر توصیف کرده و بیان داشت دمای داخل هواپیما پس از برخورد با انبار سوخت و وقوع انفجار به هزار درجه سانتیگراد رسید.
طی دو ساعت پیش از وقوع حادثه، سائو پاولو شاهد بارش سنگین باران بود. جمع شدگی آب و کوتاه بودن طول باند پرواز برای هواپیماهای بزرگ مسافربری عامل اصلی وقوع این حادثه عنوان شدهاند. باند فرودگاه کنگنهاس سائو پاولو به طور مرتب به علت کوتاه بودن مورد انتقاد قرار گرفته است. دو هواپیما در هفته گذشته در هوای بارانی موفق به ایست کامل نشدند و از محدوده باند خارج شدند. خوشبختانه هر دو سانحه بدون تلفات بودند.
یک دادگاه فدرال در اوایل امسال پرواز و فرود سه نوع هواپیمای بزرگ را از این فرودگاه سائو پاولو به علت نگرانیهای ایمنی منع کرد. منتهی چندی بعد یک دادگاه استیناف این منع را بسیار سنگین و پیامدهای اقتصادی آن را گران توصیف کرده و قانون را به حالت اولیهاش بازگرداند. این دادگاه همچنین افزود نگرانیهای ایمنی در این فرودگاه برای اعمال چنین منعی کافی نبودند.
سانحه هواپیمایی سهشنبه شب یادآور تجربههای تلخ برزیل در زمینه کنترل پرواز بود. در سپتامبر سال ۲۰۰۶، یک بوئینگ ۷۳۷ بر فراز جنگلهای آمازون با یک هواپیمای دولتی برخورد کرد که به سقوط هواپیما و کشته شدن ۱۵۴ نفر انجامید. از آن پس انتقادات از سیستمهای کنترل ترافیک هوایی، ناکارآمدی سیستمهای رادار و توانایی هواپیماهای مسافربری برای پاسخ به افزایش مسافران در برزیل افزایش یافتهاند. به نقل از آسوشیتدپرس کارمندان کنترل ترافیک هوایی برزیل پیش از این با ترس از قربانی شدن در وقوع چنین حوادثی و با هدف یادآور شدن مسائل ایمنی دست به اعتصاب و کم کاری زده بودند.
در سال ۱۹۹۶ نیز یک هواپیمای فوکر-۱۰۰ به همان طرز پرواز سهشنبه شب دچار حادثه شد. هواپیمای فوکر-۱۰۰ نیز پس از نشست در فرودگاه کنگنهاس سر خورد و موفق به ایست کامل نشد. این هواپیما سپس از باند پرواز خارج شد و پس از رسیدن به اتوبان به آتش کشیده شد. این سانحه به جان باختن ۹۹ نفر انجامید.
در صورت تایید مرگ ۲۰۰ نفر در حادثه سهشنبه شب، این حادثه بزرگترین سانحه هواپیمایی در تاریخ برزیل خواهد بود. رییسجمهور برزیل پس از وقوع حادثه سه روز را عزای عمومی برای جانباختگان این سانحه اعلام کرد.
ارسال نظر