دنیای اقتصاد- نفت‌خام که تا روز سه‌شنبه بر طبل رکوردشکنی می‌کوبید، از دیروز آرام گرفت و در مسیر کاهش قیمت‌ها افتاد. خبرگزاری رویتر‌ از لندن با اعلام کاهش ۲دلاری قیمت نفت برنت دریای شمال، علت اصلی این کاهش قیمت را کاهش تقاضا عنوان کرد. روند افزایش قیمت نفت متوقف شد

پایان یک صعود

گروه بین‌الملل- نفت‌خام که تا روز سه‌شنبه بر طبل رکوردشکنی می‌کوبید از دیروز آرام گرفت و در مسیر کاهش قیمت‌ها افتاد. خبرگزاری رویتر‌ از لندن با اعلام کاهش ۲دلاری قیمت نفت برنت دریای شمال، علت اصلی این کاهش قیمت را کاهش تقاضا عنوان کرد. براساس گزارش رویتر، کشورهای واردکننده نفت که دیدند صادرکنندگان نفت درخواست سازمان بین‌المللی انرژی را مبنی‌بر افزایش تولید اجابت نمی‌کنند، خود به فکر افتاده و تقاضاها را کم کردند.براساس این تحلیل عوامل موثر بر افزایش قیمت‌ها همچنان در بازار وجود دارند و تنها عاملی که زمینه کاهش قیمت را فراهم کرده است کم شدن تقاضا است.به این ترتیب دیروز نفت برنت دریای شمال با ۲دلار کاهش قیمت به بهای هر بشکه ۸۱/۷۵دلار خرید و فروش شد. اما در بازار نفت نیویورک موسوم به نایمکس داستان به گونه دیگری بود. در نیویورک اگرچه روند صعودی قیمت نفت وست‌تگزاس اینترمدیت متوقف شد، اما این نفت تحت‌تاثیر مصرف بنزین در ایالات‌متحده همچنان روی ۷۴دلار باقی‌ماند. در ظهر دیروز بهای هر بشکه نفت وست‌تگزاس ۱۰/۷۴دلار بود. مصرف فرآورده‌های نفتی به خصوص بنزین در آمریکا روند صعودی دارد و به همین دلیل پالایشگاه‌های آمریکا هر روز تقاضای نفت بیشتری را ارائه می‌کنند.

در همین حال، بهای نفت اوپک نیز دیروز با کاهش چشمگیری همراه بود. قیمت هر بشکه سبد نفتی اوپک شامل یازده نوع نفت مختلف که در روز دوشنبه تا مرز ۷۳دلار نیز افزایش پیدا کرده بود دیروز با ۹۳ سنت کاهش به ۷۱/۸۹دلار رسید. اگرچه اکنون روند افزایش قیمت نفت خام متوقف شده است اما بهای تمامی نفت‌های پایه در بورس‌های جهان همچنان فراتر از ۷۰دلار است. این مساله می‌تواند زمینه رشد مجدد قیمت‌ها شود. تحلیلگران دیروز پیش‌بینی کردند که روند افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهان از اوایل ماه اوت بار دیگر آغاز شود.یکی از تحلیلگران ارشد بازار نفت که در موسسه کنترل ریسک میتسوبیشی فعال است در این خصوص گفت: از روز سه‌شنبه قیمت نفت به دلیل کاهش تقاضا کاهش پیدا کرد. اما این کاهش تقاضا نمی‌تواند چندان پایدار باقی بماند. کشورهای واردکننده نفت ناگزیر از واردات هستند و اگر عرضه در سطح کنونی باقی بماند بار دیگر شاهد افزایش قیمت‌ها خواهیم بود. در این روزها واردکنندگان امیدوار هستند که کشورهای تولیدکننده نفت و در راس آنها صادرکنندگان عضو اوپک بار دیگر در تصمیم خود تجدیدنظر کنند و طی یک اجلاس فوق‌العاده به افزایش عرضه اقدام کنند. تحلیلگر موسسه کنترل ریسک میتسوبیشی در این زمینه عقیده دارد: احتمال زیادی وجود دارد که اوپک در اجلاس ماه سپتامبر خود نسبت به افزایش تولید و عرضه نفت خام همت گمارد اما اگر اوپک در نظر داشته باشد که با این عرضه به استقبال فصل سرمایه که به طور معمول تقاضا افزایش پیدا می‌کند برود، آنگاه باید در انتظار افزایش چشمگیر قیمت‌ها در روزهای پایانی ماه سپتامبر و اوایل اکتبر باشیم.

در همین حال هنوز تعداد تحلیلگرانی که به نفت گران در ادامه سال اعتقاد دارند بیشتر از تحلیلگرانی است که پیش‌بینی می‌کنند قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند. موسسه سرمایه‌گذاری گلدمن ساچس یکی از این تحلیلگران بدبین است که عقیده دارد قیمت نفت‌خام با شواهد کنونی از ۹۵دلار در هر بشکه خواهد گذشت. این تحلیل شاید اندکی دور از ذهن باشد اما وقتی در نیمه دوم سال ۲۰۰۵ این موسسه پیش‌بینی کرد در آینده نزدیک بهای نفت از ۷۰دلار در هر بشکه عبور خواهد کرد بسیاری آن را یک تحلیل غیرواقع‌بینانه در نظر گرفتند. اما پیش‌بینی تحیلگران گلدمن ساچس به حقیقت پیوست و نفت در ماه چهارم سال ۲۰۰۵ از مرز ۷۰دلار عبور کرد.

موسسه سرمایه گذاری آمریکایی «گلدمن ساچس» در تحلیل‌های خود برآورد که بهای نفت در پاییز امسال ممکن است به ۹۰دلار برسد و در پایان امسال احتمالا از مرز ۹۵دلار به ازای هر بشکه نیز عبور کند.

به اعتقاد تحلیلگران این بانک، این امر در صورتی رخ خواهد داد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت را در سطح کنونی نگه دارد.

در گزارش این موسسه آمده است که طی ماه جاری، بهای نفت آمریکا عملا به خاطر تقاضای بالا و کاهش صادرات آن به ۷۴دلار به ازای هر بشکه رسیده است و اگر اعضای کلیدی اوپک استخراج خود را افزایش ندهند این شاخص پایه ممکن است افزایش یابد.

در ادامه این مقاله عنوان شده است: از نظر ما افزایش تولید نفت عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی تا پایان تابستان جاری تعیین‌کننده آن خواهد بود که آیا می‌توان از افزایش بهای نفت بیش از ۹۰دلار اجتناب ورزید یا خیر.

سازمان اوپک از نوامبر سال ۲۰۰۶ در مجموع به میزان ۷/۱میلیون بشکه در روز تولید نفت را کاهش داده است. خبرگزاری رویترز گزارش می دهد که تقاضای نفت نسبت به دوره مشابه پارسال به میزان یک‌میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.

پیش‌بینی احتمال رسیدن قیمت به سطح ۹۵دلار در حالی مطرح می‌شود که وزیر نفت کشورمان هم از افزایش قیمت‌ها صحبت کرده و افزوده است که «البته پیش‌بینی قیمت قابل انجام نیست ولی برخی اعتقاد دارند در ماه‌های آینده تا مرز ۸۰دلار نیز افزایش خواهد یافت که البته قطعی نیست و نوسان دارد.»

وی با تاکید بر اینکه تشکیل جلسه فوری در دستور کار اوپک نیست، خاطرنشان کرده است: به نظر اعضای اوپک در بازار کمبود نفت وجود ندارد بلکه موضوع کمبود فرآورده‌های نفتی است که با افزایش نفت جبران نمی‌شود.