گروه بین‌الملل - بهای نفت برنت دریای شمال تحت تاثیر عوامل درونی بازار و همچنین ناآرامی‌های نیجریه نیمروز پنج‌شنبه به ۰۷/۷۷ دلار در هر بشکه رسید. با کاهش شدت تقاضا در دیروز قیمت نفت برنت کاهش یافت و به ۵۱/۷۶ دلار در هر بشکه رسید. با رسیدن قیمت نفت برنت به این قیمت‌ها اکنون زمینه برای رکوردشکنی قیمت نفت آماده شده است. بالاترین قیمت نفت تاکنون ۴۰/۷۸ دلار بوده است که در جولای سال ۲۰۰۶ اتفاق افتاد. دیروز قیمت نفت وست‌تگزاس اینترمدیت نیز چند سنتی افزایش پیدا کرد. براساس گزارش بلومبرگ قیمت نفت پایه آمریکا دیروز به ۵۸/۷۲ دلار در هر بشکه رسید. نفت وست‌تگزاس تمام هفته کاری را روی ۷۱ و ۷۲ دلار سپری کرد. پایداری روی قیمت ۷۲ دلاری نشان‌دهنده بالا بودن شدت عوامل موثر بر افزایش قیمت‌ها همچون تقاضا و نگرانی از تامین این تقاضا است.

اما نگران‌کننده‌ترین شرایط برای کشورهای واردکننده نفت، وضعیت قیمت سبد نفتی اوپک است. به گزارش پایگاه اینترنتی دبیرخانه کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، بهای هر بشکه نفت این سازمان به ۹۶/۷۱ دلار رسید. به اعتقاد تحلیلگران پیش از پایان کار بازارهای نفت در این هفته قیمت سبد نفتی اوپک از ۷۲ دلار عبور خواهد کرد. آخرین باری که بهای نفت اوپک به ۷۲ دلار رسید. در خلال جنگ ۳۳ روزه لبنان بود. به اعتقاد تحلیلگران فرارسیدن فصل رانندگی تقاضای سنگینی را به ایالات متحده برای سوخت وارد کرده‌است که نتیجه آن افزایش تقاضا برای نفت خام از سوی این کشور است.

اما در میان اعضای اوپک وضعیت به گونه دیگری است که نشانگر رضایت اعضای تولیدکننده سازمان از وضعیت کنونی قیمت‌ها است.

وزرای اوپک که در جریان اجلاس ماه مارس خود قیمت ۶۰ تا ۶۵دلار را طبیعی و عادلانه عنوان می‌کردند، به نظر می‌رسد اکنون از ۷۲دلار نیز لذت می‌برند و تمایلی به کاهش قیمت‌ها ندارند.

در میان ۱۲ عضو اوپک ۱۰ عضو از نظام سهمیه‌بندی و سقف تولید مصوب اوپک پیروی می‌کنند.

عراق و آنگولا دو عضوی هستند که اجازه دارند هر اندازه می‌توانند نفت تولید کرده و به فروش برسانند.

با این وصف توان تولیدی این دو عضو چندان نیست که بتوانند باعث آرامش روانی بازارهای نفت شود.

با این وجود بلومبرگ دیروز گزارش داد که فعالیت پالایشگاه های ایالات متحده در حال افزایش است و این مساله می‌تواند نگرانی از عرضه بنزین را برطرف کرده و موجب کاهش قیمت نفت خام شود.

میانگین بازده پالایشگاهی آمریکا در ماه ژوئن به زیر ۹۰درصد سقوط کرد. نگرانی در خصوص تامین نفت خام مورد نیاز اکنون برطرف شده است اما واردکنندگان نفت عقیده دارند که مازاد تولید لازم برای مقابله با فشار‌های ناگهانی تقاضا در بازار وجود ندارد.

چنانچه وضعیت به همین صورت پیش برود در آستانه فصل پاییز که تقاضای فصل سرد شدت می‌گیرد می‌تواند باعث انفجار قیمت‌ها بشود.از سوی دیگر هنوز مشخص نیست که اوپک در اجلاس ماه سپتامبر خود سقف عرضه را افزایش خواهد داد یا نه.

اوپک هم‌اکنون نسبت به ماه اکتبر پارسال نزدیک به یک میلیون بشکه کمتر نفت تولید می‌کند.

میانگین تولید اوپک در ماه ژوئن روزانه ۲۶میلیون و ۷۵۰هزار بشکه بوده که نسبت به ماه قبل از آن ۵۰هزار بشکه بیشتر است.