دیدار غیر رسمی پوتین با خانواده بوش
جاسوسی که برای شام آمده بود
دنیای اقتصاد- به نوشته روزنامه والاستریتژورنال، پوتین بهخاطر اینکه طراح یک سیستم اداری فاسد در روسیه است که برای بقا به یک سیاست ضد غربی احتیاج دارد، روز به روز متخاصمتر خواهد شد. به نوشته این روزنامه، بوش روی دوستی خود با پوتین حساب کرده است ولی این دوستی تنها یک طرفه بوده و باعث محدود شدن و پیچیدگی سیاستهای آمریکا شده است. به منظور دیدار غیررسمی با خانواده بوش، ولادیمیر پوتین وارد ایالاتمتحده شد
جاسوسی که برای شام آمده بود
گروه بینالملل- ولادیمیر پوتین، مامور سابق کاگ ب و رییسجمهور کنونی روسیه عصر دیروز وارد ایالاتمتحده شد تا میهمان اختصاصی خانواده بوش باشد. رسانههای جهان این روزها بیش از هرچیز در انتظار این میهمانی هستند. پوتین دو روز در خانه تابستانی خانواده بوش در ساحل اقیانوس اطلس اقامت خواهد کرد و در این میان گفتوگوهایی پیرامون مسائل موردعلاقه دو طرف خواهند داشت.
این دومین دیدار خانوادگی بوش و پوتین در ایالاتمتحده است. نخستینبار در سال ۲۰۰۱ و نزدیک دو ماه پس از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر جورج بوش پوتین را به مزرعه شخصی خود در کرافورد تگزاس دعوت کرد. بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند ریشه روابط سرد کنونی روسیه و آمریکا به آن دیدار دوستانه باز میگردد. زمانی که پوتین همراهی ایالاتمتحده در جنگ علیه تروریسم را نپذیرفت. ایالاتمتحده در آن زمان قصد ورود به جنگ افغانستان را داشت، اما این موضوع با مخالفت پوتین رو بهرو شد. برخی عقیده دارند روسیه و ایالاتمتحده هرگز نتوانستهاند روابط خود را به گرمای دوران یلتسین و کلینتون برسانند.مطبوعات آمریکایی این روزها بیش از هر زمان دیگری به سفر پوتین به دیده تردید مینگرند. او اکنون در ایالاتمتحده بیشتر به چشم همان جاسوس نگریسته میشود تا رییسجمهور روسیه.
از سوی دیگر، مسائل اختصاصی بین دو کشور و همچنین مسائل بینالمللی که دو طرف درگیر آن هستند کار را به جایی رسانده است که سطح روابط دو کشور به بدترین شرایط پس از جنگ سرد رسیده است. این موضوع سبب شده که برخی دو کشور را در حال ورود به یک جنگ سرد دیگر بدانند که میتواند بار دیگر بسیاری از کشورهای جهان را به طور غیر مستقیم درگیر خود کند.
پس از حوادث یازده سپتامبر، ماجرای شرکت نفتی یوکاس اویل عامل دیگری بود که به اختلافات روسیه و ایالات متحده دامن زد. دولت روسیه طی یک پروسه مالی شرکت یوکاس را به فساد مالی متهم و رییس آن را زندانی کرد و در نهایت یوکاس به نفع دولت مصادره شد.
این کار با مخالفت شدید ایالات متحده روبهرو شد و رهبران آمریکا، روسیه را به نقض دوباره حقوق بشر و دخالت در اقتصاد متهم کردند. اما ماجرای استقرار سپر دفاع موشکی ایالات متحده در دوکشور اروپای شرقی اختلافات روسیه و ایالات متحده را علنی کرد.
ایالات متحده چندی قبل یک رادار رهگیری موشکهای بالستیک را در جمهوری چک مستقر کرد و قصد دارد موشکهای ضد موشک بالستیک را در خاک لهستان و چک مستقر کند. این تصمیم کاخ سفید خشم روسیه را برانگیخت و روسیه اعلام کرد که در صورت اجرای این تصمیم، مسکو بار دیگر موشکهای خود را به سمت اروپا نشانه روی خواهد کرد، چیزی شبیه وضعیتی که در سال ۱۹۷۲ اتفاق افتاد.
از طرف دیگر روسیه از دخالت ایالات متحده در مسائل داخلی جمهوریهای استقلال یافته خشمگین است. روسیه که نسبت به این جمهوریها احساس مالکیت روشنی دارد آمریکا را مسبب اصلی انقلاب نارنجی در اوکراین میداند. همچنین هم اکنون ایالات متحده از جدایی کوزوو از صربستان حمایت میکند که این مساله نیز عکس سیاستهای کرملین در منطقه بالکان است. کاخ سفید اعلام کرده این موشکها برای مقابله با تهدید موشکی ایران و کرهشمالی مستقر خواهند شد. اما کرملین با رد این ادعا آن را شوخی میداند. پوتین چندی قبل در لهستان با اعلام این مساله گفت: ایران فاقد موشکهای بالستیک است و برد موشکهای کره شمالی نیز به ایالات متحده نمیرسد. هدف اصلی از این موشکها روسیه است.
در همین حال دیمیتری سپکوف، سخنگوی کرملین نیز گفت: قرار گرفتن این موشکها در لهستان و چک باعث میشود تا نظم تسلیحاتی منطقه بالکان به صورتی نگرانکننده بر هم بخورد که در نهایت به شکسته شدن تعامل امنیتی منطقه منجر خواهد شد. در برابر این ادعاها ایالات متحده همواره سکوت کرده است و برخواسته خود پافشاری میکند. چندی قبل پوتین در جریان دیدار سران گروه هشت در آلمان گفت که تمایل دارد از یک پایگاه نظامی در آذربایجان به طور مشترک استفاده کنند. ایالات متحده این پیشنهاد را جالب و قابل بررسی خواند اما از تصمیم خود مبنی بر استقرار سپر موشکی در اروپای شرقی منصرف نشد.
مجموعه شرایطی که هماکنون بر روابط دو کشور حکمفرما است تحلیلگران را به این نتیجه رسانده است که رسیدن به هرگونه توافقی در این وضعیت تقریبا غیرممکن است و بوش و پوتین در بهترین حالت میتوانند یک دیدار دوروزه دوستانه را تجربه کند.
از سوی دیگر موضوعات بینالمللی همچون پرونده هستهای کرهشمالی و ایران و همچنین موضوع صلح خاورمیانه نیز میتوانند از موضوعاتی باشند که بوش و پوتین در این دیدار غیررسمی در مورد آن گفتوگو خواهند کرد. در این میان روزنامه والاستریت ژورنال که از روزنامههای نزدیک به دولت به حساب میآید نیز با دیده تردید به دوستی بوش و پوتین مینگرد و آن را یک دوستی یکطرفه عنوان میکند.
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی با اشاره به دیدار قریب الوقوع جرج بوش و ولادیمیر پوتین نوشته است: بوش روی دوستی خود با پوتین حساب کرده است ولی این دوستی تنها یک طرفه بوده و باعث محدود شدن و پیچیدگی سیاستهای آمریکا شده است.
این روزنامه وابسته به نومحافظهکاران آمریکا نوشت بوش میخواهد در این دیدار تلاش کند تا رابطه کشورش با روسیه را که شدیدا برای منافع امنیتی غرب خطرناک میشود، بهبود بخشد.
به نوشته این روزنامه، پوتین نه بهخاطر اینکه به صورت فاجعه باری برداشتهای غلطی از نیات آمریکا داشته، بلکه بخاطر اینکه طراح یک سیستم اداری فاسد در روسیه است که برای بقا به یک سیاست ضد غربی احتیاج دارد روز به روز متخاصمتر خواهد شد.
وال استریت ژورنال نوشته است: روسیه میخواهد آمریکا را از تاسیس سیستم ضد موشکهای بالستیک در اروپای شرقی باز دارد و مدعی است که این اقدام باعث تضعیف تواناییهای بازدارندگی روسیه خواهد شد.
این روزنامه افزوده است در نگاه نخست دولت پوتین به نظر رسوخناپذیر میرسد. روسیه تنها ذینفع بزرگ جهش اقتصادی جهان در چند سال اخیر بوده است، تولید ناخالص ملی روسیه از سال ۱۹۹۹ که ۲۰۰میلیارد دلار بود تا سال ۲۰۰۶سالانه ۶ تا ۷درصد رشد داشته است و در سال ۲۰۰۶ به ۹۲۰میلیارد دلار رسیده و صندوق ذخیره ارزی آن نیز هماکنون بیش از ۳۰۰میلیارد دلار دارایی دارد.
این روزنامه در ادامه نوشته است بدون شک تلاشهایی صورت خواهد گرفت تا در دیدار پوتین با بوش، روابط میان واشنگتن و مسکو بسیار خوب نشان داده شود، اما این مساله نباید از طریق یک خودسانسوری از طرف آمریکا صورت گیرد که باعث تغییر رفتار روسیه نشود و در عین حال به آمریکا هیچ احتمالی برای تحت تاثیر قرار دادن آن ندهد.
عکس: آرشیو
ارسال نظر