اسناد فوق محرمانه سیا منتشر شد
این اسناد حاوی جزئیات برخی موارد توطئه برای سوءقصد به جان افراد، تجسس داخلی از جمله استراق سمع، آدم ربایی و انجام آزمایشهایی به روی شهروندان است.
گروه بینالملل- آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، صدها سند در تشریح جزئیات برخی از بدترین تخلفات قانونی این سازمان در فاصله دهههای ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ را از حالت محرمانه خارج کرده است.
این اسناد حاوی جزئیات برخی موارد توطئه برای سوءقصد به جان افراد، تجسس داخلی از جمله استراق سمع، آدم ربایی و انجام آزمایشهایی به روی شهروندان است. سایر اسناد منتشره به تجزیه و تحلیل دستگاههای رهبری اتحاد جماهیر شوروی و چین مربوط میشود.
بسیاری از این اقدامات سیا قبلا برملا شده اما این اسناد شرح جامعتری از وقایع ارائه میکند.
ژنرال مایکلهایدن، رییس سیا، هفته پیش با اعلام تصمیم برای انتشار این اسناد گفت که این اسناد «مایه خجالت» بوده اما بخشی از تاریخ این سازمان است.
ژنرالهایدن در کنفرانسی با حضور مورخان سیاست خارجی آمریکا گفت: هدف، گفتن این موضوع به مردم آمریکاست که به نام آنها چه کردهایم.
به گفته وی این اسناد که «جواهرات خانوادگی» لقب داده شده «نگاهی دارد به دورهای کاملا متفاوت و سازمانی کاملا متفاوت. این پرونده ۶۹۳ صفحهای از فعالیتهای غیرقانونی سیا به دستور جیمز شلسینگر، مدیر وقت سیا در سال ۱۹۷۳ جمعآوری شد.
گزارشهای مربوط به دخالت سیا در رسوایی واترگیت زنگ خطر را برای شلسینگر به صدا در آورده بود و به همین دلیل وی از مقامهای سیا خواست او را از کلیه فعالیتهایی که خارج از منشور حقوقی سازمان انجام شده آگاه کنند.
فعالیتهایی که گفته شد «ابهامات حقوقی پدید میآورد» از جمله شامل این موارد است: حبس یک مقام شوروی در دهه ۱۹۶۰ که به آمریکا پناه آورده بود.
توطئه سوءقصد به جان رهبران خارجی، از جمله فیدل کاسترو رهبر کوبا استراق سمع و تجسس بر کار خبرنگاران انجام آزمایشهای اصلاح رفتاری به روی شهروندان آمریکایی بدون اطلاع آنها نظارت بر گروههای مخالف بین سالهای ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۱ باز کردن نامهها از ۱۹۵۳ تا ۱۹۷۳ با مبدا یا مقصد شوروی؛ و همینطور نامههایی با مبدا یا مقصد چین از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲مجموعه دیگری از اسناد منتشره شامل ۱۱هزار صفحه تحلیلهای انجام شده در فاصله ۱۹۵۳ تا ۱۹۷۳ درباره شوروی و سازوکار سیاسی چین است. در این میان پرونده مربوط به برنامه قتل فیدل کاسترو بیش از دیگر پروندهها حساسیتها را در جهان برانگیخته است.
ارسال نظر