روندها
اقتصاد آمریکا ،کسادی و تورم
گروه بینالملل- اخبار اقتصاد آمریکا همواره در صدر اخبار اقتصادی جهان قرار دارد، نه فقط به خاطر این است که ایالات متحده بزرگترین کشور جهان، بلکه به این دلیل که بازار مصرف ایالات متحده بزرگترین بازار مصرف جهان است و بخش عمدهای از تولید جهان را مصرف میکند. هم از این رو است که اروپا و ژاپن همواره از فعل و انفعالات وال استریت تاثیر میپذیرند و اخبار اقتصادی آمریکا بر بازارهای آن سوی آبها نیز تاثیر میگذارد.
هفته گذشته هزینه مصرفکننده در ایالات متحده در ماه مه ۷/۰ افزایش یافت که بالاترین میزان رشد تورم در یک ماه را در دو سال اخیر نشان میدهد. افزایش هزینه انرژی یکی از دلایل افزایش تورم در ماه مه بود. اما تورم واقعی که به استثنای قیمت غذا و انرژی محاسبه میشود، در ماه مه فقط ۱/۰درصد افزایش پیدا کرده است. این موضوع تاثیر منفی بر بازارهای سهام باقی نگذاشت زیرا افزایش یکدهم درصدی تورم به معنای این است که خطر تورم وجود ندارد و بانک مرکزی دلیلی نمیبیند که نرخ بهره را افزایش دهد.
اما شرایط بازار مسکن در ایالات متحده همچنان مبهم است، میزان ساخت و ساز در ماه مه ۱/۲درصد کاهش داشته است که ۲/۲۴درصد کمتر از سال قبل است. سال قبل رشد اقتصاد آمریکا مدیون تحرک و فعالیت اقتصادی در بخش مسکن بود. همچنین کسری بودجه ایالات متحده در اولین فصل سال ۲۰۰۷ به ۱۹۳میلیارد دلار افزایش یافت که نسبت سه ماهه آخر سال قبل که ۱۸۸میلیارد دلار بود، افزایش چشمگیری نشان میدهد. این آمار و ارقام باعث شد تا آمریکا به چین فشار آورد تا در سیاستهای پولی خود تجدیدنظر کند.
صندوق بینالمللی پول در پی کسادی اقتصاد ایالات متحده که درسه ماهه اول سال رشدی کمتر از انتظار داشته است، هشدار داده است که آمریکا باید سیاستهایی اتخاذ کند که نرخ رشد اقتصاد کشور را در سالجاری به حدود ۱/۲درصد برساند. صندوق بین الملی پول پیشنهاد داده است، بهتر است ایالات متحده از افزایش نرخ بهره در امسال صرفنظر کند. در انگلیس، بانک مرکز این کشور احتمالا نرخ بهره این کشور را به ۷۵/۵درصد افزایش دهد. دقایقی پس از جلسه کمیته سیاستهای پولی در اوایل این ماه آشکار شد که بهرغم اینکه کمیته در نرخ بهره انگلیس تغییری نداد اما برخی از اعضای این کمیته از افزایش ۲۵/۰درصدی نرخ بهره در ماه ژوئن پشتیبانی میکنند. افزایش تورم که باعث شد تا رییس بانک مرکزی این کشور توضیحاتی درباره آن بدهد، دلیل نظرسنجی اعضای کمیته مبنیبر افزایش نرخ بهره است.
بانک مرکزی سوئد، نرخ بهره را در ماه ژوئن افزایش داد و به ۵/۳درصد رساند. رییس بانک، بانک مرکزی سوئد فکر میکند افزایش نرخ بهره در این کشور میتواند فشارهای تورمی را کم کند و خطر تورم را از میان ببرد.
در ایالات متحده اما، قرار است این هفته بانک مرکزی در مورد چگونگی نرخ بهره تصمیم بگیرد. هر چند نرخ تورم واقعی در ماه می فقط ۱/۰ افزایش داشته است اما افزایش سود اوراق قرضه دولتی در هفتههای اخیر، سرمایهگذاران را درباره افزایش نرخ بهره نگران ساخته است. آنها پیش از این به دلیل کسادی بخش مسکن انتظار داشتند بانک نرخ بهره را کاهش دهد، اما در حال حاضر آنها به افزایش ندادن نرخ بهره هم راضی هستند. با این همه به دلیل گزارش صندوق بینالمللی پول درباره اقتصاد آمریکا، احتمال میرود نرخ بهره در آمریکا تغییر نیابد.
ارسال نظر