کاهش قیمت‌ها پس از سخنان آقای نفت

گروه بین‌الملل- بازار نفت خام در‌حال‌حاضر بسیار باثبات‌تر و متعادل‌تر از گذشته شده است و به نظر می‌رسد دیگر نیازی به مطرح شدن بحث کاهش عرضه اوپک در آینده نخواهد بود. علی‌النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی که کشورش بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت خام در جهان است، با بیان این مطلب به روزنامه وال‌استریت ژورنال گفت: ما اکنون با شرایط باثباتی در بازار نفت خام روبه‌‌رو هستیم که این مساله می‌تواند نگرانی تولیدکنندگان را از نظر قیمت و واردکنندگان نفت خام را از بابت عرضه آسوده کند. با چنین وضعیتی به نظر می‌رسد دیگر نیازی به تصویب کاهش عرضه در اجلاس ماه مارس نیست.

این گفته وزیر نفت عربستان سعودی که رسانه‌های بین‌المللی هم‌اکنون لقب صدای قدرتمند اوپک را به او داده‌اند، باعث شد تا نفت خام با کاهش قیمت در بازار‌های جهانی روبه‌رو شود. نفت‌خام که در سه روز گذشته در مسیر افزایش قیمت گام برمی‌داشت و توانسته بود بار دیگر خود را به بالای ۶۰دلار نیز برساند، پس از شنیدن صدای قدرتمند اوپک روند افزایش قیمت را متوقف و کاهش قیمت‌ها را آغاز کرد. براین اساس، بهای هر بشکه نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمدیت در بورس نفت نیویورک به ۳۶/۵۹دلار رسید. به این ترتیب نفت خام ۳/۱دلار کاهش قیمت را تجربه کرد.

وزیر نفت عربستان در پاسخ به این پرسش که اوپک در اجلاس ۱۵مارس خود چه تصمیمی برای صادرات نفت خواهد گرفت گفت: اگر از من در مورد اینکه ما در اجلاس بعدی چه تصمیمی خواهیم گرفت و آیا عرضه کم یا زیاد خواهد شد، باید بگویم که اوپک به نظر می‌رسد سقف تولید فعلی را حفظ کند و هیچ‌گونه تغییری در وضعیت عرضه نفت خود نداشته باشد.

علی‌النعیمی با رد این موضوع که عربستان به مصوبات اوپک پایبند نیست گفت: ما همواره در راستای منافع مشترک تولیدکنندگان و واردکنندگان نفت خام گام برداشته‌ایم و هم‌اکنون میزان تولید عربستان ۸میلیون و ۵۰۰هزار بشکه نفت‌خام در روز است که این میزان نسبت به تابستان گذشته یک‌میلیون بشکه کمتر است. این موضوع نشان‌دهنده آن است که عربستان سعودی مصوبه‌های کاهش تولید اوپک را به اجرا گذاشته و حتی تولید خود را فراتر از حد مصوب کاهش داده است. عربستان سعودی در شش ماه گذشته در دو نوبت میزان نفت صادراتی خود به شرق آسیا را کاهش داد.

به دنبال اظهارات وزیر نفت عربستان موجی از تحلیل‌های مختلف در مورد سخنان او به راه افتاد. روزنامه هرالد تریبون در تحلیل سخنان وی با اشاره به تغییر موضع عربستان در برابر اوپک نوشت: بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان اکنون بیش از هر زمان دیگری از واردکنندگان نفت حمایت می‌کند.

عربستان قیمت‌های کنونی را معقول تشخیص داده و خواستار آن است که قیمت نفت در سطح ۶۰دلار حفظ شود.

با توجه به آنکه عربستان هم‌اکنون توانایی ان را دارد که به سرعت ۵/۱میلیون بشکه به عرضه روزانه خود اضافه کند مواضع این کشور بسیار حساس و قابل تامل است.

به نظر می‌رسد عربستان در حال حاضر خود را برای افزایش تولید آماده می‌کند چرا که گزارش‌ها نشان می‌دهد که در ماه‌های آینده یک‌بار دیگر صادرات نفت این کشور به شرق آسیا افزایش پیدا خواهد کرد.

عربستان سعودی اصلی‌ترین تامین‌کننده نفت پالایشگاه‌های کره‌جنوبی، تایوان و ژاپن است.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت، (اوپک) طی ماه‌های نوامبر و فوریه مجموعا توانسته نزدیک به ۱/۱میلیون بشکه از میزان عرضه خود را کم کند که این مقدار براساس مصوبات این سازمان باید به ۷/۱میلیون بشکه در روز برسد.

براساس پیش‌بینی‌های آژانس بین‌المللی انرژی در سال ۲۰۰۷ میزان تولید کشورهای غیراوپک نزدیک به ۸/۱میلیون بشکه افزایش پیدا خواهد کرد که به این ترتیب مقامات ارشد اوپک کاهش ۷/۱میلیون بشکه‌ای تولید را یک اقدام ضروری برای حفظ تعادل بازار نفت می‌دانند.

در صورتی که اوپک نتواند این کاهش عرضه را برای مدت طولانی حفظ کند آنگاه بازار نفت‌خام با یک مازاد عرضه بیش از ۵/۲میلیون بشکه‌ای روبه‌رو می‌شود که می‌تواند قیمت‌ها را به شدت بشکند.