گرانی نگران‌کننده در بازار نفت

گروه بین‌الملل- قیمت نفت‌خام در بورس نفت نیویورک که به دلیل کاهش دمای هوا در ایالت‌های شمالی آمریکا افزایش پیدا کرده بود دیروز هم تحت‌تاثیر استراتژی جدید نفتی آمریکا به صعود خود ادامه داد. ساموئل بادمن، وزیر انرژی ایالات‌متحده دیروز با اعلام این مساله که سیاست آمریکا نسبت به ماه‌های قبل در قبال بازار نفت تغییر کرده است، گفت: دولت تصمیم گرفته است با جدیت ذخایر استراتژیک را از نفت انباشته کند. به همین منظور روزانه یک‌صدهزار بشکه نفت‌خام بیشتر به ذخایر استراتژیک تحویل داده خواهد شد. وزیر انرژی آمریکا گفت: با توجه به نیاز روز‌افزونی که احساس می‌شود تصمیم داریم ذخایر نفت بیشتری احداث کنیم به این معنی که ذخایر بیشتری در آمریکا تشکیل خواهد شد. تحویل نفت‌خام به این ذخایر تا فصل بهار ادامه پیدا خواهد کرد. این تصمیم به دنبال آن اتخاذ شد که داده‌های آماری دپارتمان انرژی ایالات‌متحده نشان دادند احتمال افزایش تقاضا برای گازوئیل و نفت کوره تا ۸درصد سطح فعلی تقاضا وجود دارد. ساموئل بادمن با اشاره به این نکته که امنیت عرضه انرژی در مرز‌های ایالات‌متحده هدف اصلی دولت است، گفت: ما برنامه‌هایی را تهیه کرده‌ایم که حتی در صورت ایجاد شوک‌های عرضه در بازار نفت باز هم توان کنترل بازار‌های داخلی را داشته باشیم. وی همچنین از کشور‌های عضو اوپک درخواست کرد نسبت به کاهش تولید با مطالعه بیشتری عمل کنند چرا که به عقیده او بازار نفت خام هم‌اکنون در تعادل به سر می‌برد.

سخنان ساموئل بادمن، بلافاصله واشنگتن تا نیویورک را درنوردید و باعث شد تا بشکه‌های نفت که به دلیل سرمای هوا آمادگی لازم را داشتند از پله‌های قیمت بالا بروند. براین اساس دیروز هر بشکه نفت وست‌تگزاس اینترمدیت با ۴۸/۲دلار افزایش قیمت روبه‌رو شده و به بهای ۰۴/۵۵دلار خرید و فروش شد. نفت‌ وست‌تگزاس در حالی در دومین روز این هفته به این قیمت رسید که در آخرین روز‌های هفته گذشته تا سطح ۹۰/۴۹دلار در هر بشکه سقوط کرده بود. این رقم پایین‌ترین قیمت نفت در ۲۰ماه گذشته بود. علاوه بر این، عوامل نگرانی بازار‌های نفتی از کاهش تولید اوپک از روز اول فوریه را نیز باید در این گران شدن چشمگیر دخیل دانست. هرچند هنوز بازار‌های نفتی جهان نسبت به این کاهش تولید که میزان ۵۰۰هزار بشکه خواهد بود اطمینان چندانی ندارند. تحلیلگر بلومبرگ عقیده دارد در صورتی که این اتفاق رخ دهد و اوپک بتواند به صورت هماهنگ این کاهش عرضه را اجرا کند احتمال رسیدن قیمت نفت به بالای ۶۰دلار حتمی است. اما عربستان و قطر که اکنون به دو عضو موثر در اوپک تبدیل شده‌اند تمایل چندانی به اجرای این مصوبه ندارند. قطر هنوز موضع رسمی خود را مشخص نکرده اما حمایت‌های عبدالرحمن العطیه از سخنان هفته گذشته علی النعیمی باعث شده تا او نیز در حلقه مخالفان کاهش تولید قرار گیرد.

سیاستی که ایالات‌متحده در پیش گرفته است دقیقا عکس روشی است که در یک ماه گذشته به اجرا درآورد. ایالات‌متحده به منظور کاستن از تقاضای بازار نفت در طول ماه ژانویه تحویل نفت را به مخازن استراتژیک محدود کرد که این امر نقش بزرگی در کاهش قیمت‌ها ایفا کرد.

اما به نظر می‌رسد تولیدکنندگان نفت نباید چندان از این افزایش یک‌صدهزار بشکه‌ای نفت و بالا رفتن مقطعی قیمت‌ها خشنود باشند. براساس این زمان‌بندی در فصل بهار که هوا رفته‌رفته گرم می‌شود و آرامش روانی ناشی از آن به خودی خود از حجم تقاضا می‌کاهد و قیمت‌ها را کاهش می‌دهد، حجم ذخایر استراتژیک آمریکا نیز به بالاترین حد خود خواهد رسید. این مساله باعث خواهد شد تا آمریکا در بهار تقاضا را یک‌بار دیگر کم کند و آن وقت است که قیمت‌ها با شتاب بیشتری سقوط خواهند کرد. در این شرایط وضعیت پیچیده‌ای روبه‌روی اوپک قرار خواهد گرفت. همه این اتفاقات در شرایطی رخ می‌دهد که بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند کاهش اول فوریه آخرین کاهش تولیدی است که پیش روی این سازمان قرار دارد.

از بورس نفت لندن نیز دیروز خبر رسید که هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۴۰/۲دلار افزایش قیمت روبه‌رو شده و به ۱۰/۵۵دلار رسیده است.