اجلاس کابینه چین برای اصلاحات مالی

گروه بین‌الملل- کابینه چین نشست ویژه خود برای اصلاحات کلیدی در سیستم مالی این کشور را برگزار کرد. در این اجلاس که پشت درهای بسته برگزار شد، علاوه بر اعضای کابینه چین سران حزب کمونیست این کشور نیز حضور داشتند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اصلی‌ ترین دستور این اجلاس چگونگی افزایش کیفیت مدیریت بخش‌‌های مالی این کشور در شرایط کنونی است. در این کنفرانس دو روزه که به ریاست ون‌ وجیابائو نخست‌وزیرچین برپا شده است در مورد افزایش ضریب بازدهی بازارهای مالی چین گفت‌وگو خواهد شد. تحلیل‌گران عقیده دارند هم‌اکنون بورس‌های بزرگ جهان همچون بورس وال‌ا‌ستریت در حال ورود به بازار سرمایه چین هستند و این مساله تهدیدی جدی برای بورس شانگهای به عنوان بورس اصلی این کشور به حساب می‌آید. دولت چین با برپایی این نشست قصد دارد اصلاحاتی را در بخش‌‌‌‌های مختلف مالی به انجام برساند تا به این وسیله از میزان آسیب‌پذیری بازارهای مالی پس از ورود رقبای خارجی کاسته شود. سیستم مالی امروز چین ترکیبی از ساختارهای کهنه و فرسوده دولتی ومکانیسم‌‌‌های جدید بازارهای مالی است که این مساله مشکلاتی را برای چهارمین اقتصاد بزرگ جهان ایجاد کرده است. این مشکلات روزبه‌‌‌روز در حال افزایش یافتن است. به همین دلیل دولت چین اکنون مجبور به بازنگری در شیوه مدیریت بازارهای مالی خود شده است. سیاست‌های ارزی و پولی چین یکی از اصلی‌ترین مشکلات بازار سرمایه این کشور است که اجازه توسعه را به این بازارها نمی‌دهد. پیش‌بینی می‌شود کابینه چین در این اجلاس بتواند راه‌حلی برای تغییر تدریجی سیاست‌های ارزی و پولی این کشور پیدا کند.

استفان گرین، تحلیلگر استاندارد چارترد در این مورد می‌گوید: بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهند که انجام اصلاحات ارزی و پولی برای احیای بازارهای مالی چین بسیار اهمیت دارد چرا که شرایط به گونه‌ای است که بسیاری از بخش‌های بازار سرمایه چین هم‌اکنون امکان توسعه را از دست داده‌اند و این مساله به ثبات آنها ضربه وارد می‌کند.

برای برگزاری چنین نشستی نشانگر آن است که دولت چین از نابسامانی وضعیت بازارهای مالی خود احساس خطر کرده است.

چرا که این نشست ویژه تنها در مواقع حساس که به اقدامات ضربتی نیاز است، برگزار می‌شود. آخرین باری که چنین نشستی برگزار شد در سال ۱۹۹۷ و در زمان وقوع بحران مالی در شرق آسیا بود که کابینه چین برای پیدا کردن راهکار جلوگیری از ورود به بحران مالی شرق آسیا جلسه ویژه در پشت درهای بسته را تشکیل داد. کارشناسان عقیده دارند اگر چین از همین حالا اصلاحات مالی و پولی خود را آغاز کند پنج سال زمان نیاز است تا تشکیلات مالی این کشور به حال نرمال درآید.

همچنین در این اجلاس ویژه دولت چین در مورد آزادسازی نرخ یوان نیز به بحث و گفت‌وگو خواهد پرداخت. چین امسال قصد دارد حجم بالای صادرات خود را مهار کند و آزادسازی بیشتر نرخ یوان یکی از راه‌کارهایی است که دولت برای این منظور انتخاب کرده است. چین هم‌اکنون به شدت از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای کنترل نرخ ارز تحت فشار قرار دارد. پارسال این کشور بیش از ۳درصد نرخ یوان در برابر دلار افزایش داد اما مقامات اقتصادی آمریکا عقیده دارند این افزایش نرخ برابری باید به ۴۰درصد برسد. در همین حال وزیر خزانه‌داری ایالات متحده با اشاره به اجلاس فوق‌العاده کابینه چین گفت: ما آماده همکاری با دولت چین در این زمینه هستیم. اصلاحات اقتصادی چین علاوه‌بر منافعی که برای این کشور دارد می‌تواند به ارتقای جایگاه این کشور در مجامع بین‌المللی نیز کمک کند. ما خواهان آزادسازی کامل نرخ یوان در چین هستیم و امیدوارم دولت چین زمینه را برای این اصلاحات فراهم کند. اما کارشناسان عقیده دارند دولت چین امسال حداکثر ۵درصد دیگر نرخ برابری یوان در برابر دولت را افزایش می‌دهد. این میزان افزایش سهم سیاست‌های ارزی در کاهش صادرات چین را برآورده می‌کند اما قطعا ایالات متحده را راضی نخواهد کرد.