رییسجمهور آمریکا و رییس کمیسیون اروپا در مورد تجارت آزاد گفتوگو کردند
ظاهرا هیچ
گروه بینالملل- رهبران اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده توافق کردند هرچه سریعتر راهحلی برای خروج از بنبست مذاکرات تجارت آزاد پیدا کنند. خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا که به منظور گفتوگو با جورج بوش به واشنگتن سفر کرده است پس از این دیدار در جمع خبرنگاران گفت: اهمیت مذاکرات تجارت آزاد برای اتحادیه اروپا و اجرا شدن این موافقتنامه دلیل اصلی سفر هیات اروپایی به واشنگتن است. وی با بیان اینکه مذاکرات خوبی با رییسجمهور ایالاتمتحده داشته است گفت: دو طرف عقیده دارند که این موافقتنامه به سود اروپا و آمریکا است و مشکلاتی که وجود دارد غیر قابل حل و فصل نیست.
جورج بوش، رییسجمهور آمریکا نیز در این دیدار با اشاره به اینکه تجارت جهانی باید به جلو رانده شود گفت: برداشتن محدودیتهای پیش روی گفتوگوهای تجارت آزاد کمک به رشد تجارت در کشورهای در حال توسعه است و سهم آنها را در تجارت جهانی افزایش میدهد. رییسجمهور آمریکا با اشاره به یارانههای بخش کشاورزی گفت: کشاورزی اصلیترین نقطه تصمیمگیری در این مذاکرات است و ما قصد داریم مذاکرات را از همین مسیر به پیش ببریم. اصلاح نظام یارانهها به یک زمان نیاز دارد و در کوتاهمدت امکانپذیر نیست. کشاورزان آمریکایی علاقه دارند تعرفه واردات محصولات کشاورزی به اتحادیه اروپا کاهش پیدا کند. در آن صورت میتوان اصلاح یارانههای بخش کشاورزی را با جدیت بیشتری پیگیری کرد.
خوزه مانوئل باروسو در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه ما اکنون در لحظه تصمیمگیری هستیم گفت: این مذاکرات بیش از ۵ سال است که شروع شده و طولانی شدن آن فرصتهای زیادی را برای کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور از بین برده است. ما اکنون باید یک تصمیم عملی برای پیشبرد مذاکرات تجارت آزاد بگیریم.
رییس کمیسیون اروپا در پایان دیدارش با جورج بوش که بیش از یک ساعت به طول انجامید گفت: در این دیدار یک بار دیگر پیشنهاد اروپا را مطرح کرده است. اروپا به ایالاتمتحده پیشنهاد کرده است که ۲۳میلیارد دلار مبلغی را که بابت یارانههای بخش کشاورزی میپردازد قطع کند و در مقابل اتحادیه اروپا نیز میزان تعرفه واردات کالاهای کشاورزی از ایالاتمتحده را ۵۰درصد کاهش دهد.
رییس کمیسیون اروپا با اشاره به این مساله که امیدوار است ایالاتمتحده با این پیشنهاد موافقت کند، گفت: عقد قرارداد تجارت آزاد این فرصت را برای کشورهای در حال توسعه به وجود میآورد که محصولاتشان را راحتتر به کشورهای ثروتمند صادر کنند. در مقابل کشورهای در حال توسعه نیز باید با کاهش تعرفه محصولات صنعتی موافقت کنند. باروسو در جمع خبرنگاران با اشاره به این مساله که اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد در سازمان تجارت جهانی یک وظیفه جمعی برای تمامی اعضای این سازمان است، گفت: شروع هرچه سریعتر این مذاکرات بسیار اهمیت دارد چرا که عنصر زمان اکنون بسیار تعیینکننده شده است.
مذاکرات دور دوحه که پس از نشست ژنو در ماه جولای پارسال متوقف شده بود، با دیدار بوش و باروسو در آغاز راه افتادن دوباره است. عمده تحلیلهایی که پس از این دیدار ارائه شد را میتوان تحت دو محور بررسی کرد. دسته اول به وسیله تحلیلگران خوشبین ارائه شد. این تحلیلگران عقیده دارند که دیدار سران اروپا و آمریکا میتواند نقطه آغاز مجددی برای مذاکرات باشد که چندبار تا شکست کامل پیش رفته است. اتحادیه اروپا اینبار به طور واضح از جورج بوش درخواست کرده تا شخصا پیشقدم شده و گره مذاکرات یعنی یارانههای کشاورزی را باز کند. جورج بوش با توجه به اختیارات قانونی خود میتواند این کار را انجام دهد و تنها ممکن است گرفتار چالشی با کنگره که اکنون در کنترل دموکراتها است بشود. از طرف دیگر پیشنهادی که اتحادیه اروپا با خود به واشنگتن آورده است یک گام بلند و مثبت ارزیابی میشود که میتواند جورج بوش را در اصلاح نظام یارانهای بخش کشاورزی این کشور یاری دهد.
کاهش ۵۰درصدی تعرفه واردات محصولات کشاورزی به اتحادیه اروپا میتواند بسیاری از کشاورزان ناراضی از کاهش یارانهها را مجاب کند.
اما در آن سوی میدان، تحلیلگران بدبین نشستهاند که عقیده دارند دیدار دیروز بوش و باروسو نتوانسته کمکی به باز شدن گره مذاکرات تجارت آزاد بکند. این تحلیلگران عقیده دارند بوش حتی اگر بخواهد هم در شرایط فعلی نمیتواند کنگره را به کاهش یارانهها مجاب کند. به عبارت دیگر، بهرهبرداری سیاسی دموکراتها از این تصمیم غیرقابل پیشبینی خواهد بود و بعید است حزب جمهوریخواه حاکم در آمریکا تمایلی به پرداخت این هزینه داشته باشد.
این تحلیلگران عقیده دارند که باید راهحلی دیگری اندیشیده شود چرا که با وضعیت کنونی ماههای پایانی از فرصت باقیمانده نیز به پایان میرسد.
در همین حال، فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا و گروه هشت را برعهده دارد، گفت: ما نیازمند گفتوگوی بیشتر برای باز کردن یک دریچه به سوی موفقیت در مذاکرات تجارت آزاد هستیم. به عقیده این سیاستمدار برای عقد قرارداد تجارت آزاد هنوز یک شانس دیگر باقی است. بدون شک شانسی که اشتاینمایر از آن سخن میگوید همین موافقت ایالاتمتحده با پیشنهاد مطرح شده از سوی اتحادیه اروپا است. پیشنهادی که هنوز با آن موافقت نشده است!
ارسال نظر