ملکالتجار اروپا به دنبال حل اختلافات دو قاره
اکنون مشخص شده که شکست مذاکرات در جولای گذشته تنها به دلیل اختلافنظر ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا بر سر یارانههای بخش کشاورزی و همچنین تعرفههای وارداتی محصولات کشاورزی بوده است و در این میان کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور کمترین نقش را داشتهاند. سران تجاری و سیاسی اتحادیه اروپا در حالی امروز به دیدار همتایان آمریکایی خود میروند که قصد دارند در این دیدار یک بار دیگر پیشنهاد کاهش یارانههای کشاورزی در برابر کاهش تعرفه واردات را مطرح و زمینه اجرایی شدن آن را فراهم کنند.
دنیایاقتصاد- پیتر ماندلسون، کمیسیونر تجاری اتحادیه اروپا همراه خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا به منظور آماده ساختن شرایط آغاز دوباره گفتوگوهای تجارت آزاد موسوم به دور دوحه با جورج بوش، رییسجمهور آمریکا و سوزان شواب، مذاکرهکننده ارشد تجاری این کشور دیدار میکنند.
اکنون مشخص شده که شکست مذاکرات در جولای گذشته تنها به دلیل اختلافنظر ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا بر سر یارانههای بخش کشاورزی و همچنین تعرفههای وارداتی محصولات کشاورزی بوده است و در این میان کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور کمترین نقش را داشتهاند. سران تجاری و سیاسی اتحادیه اروپا در حالی امروز به دیدار همتایان آمریکایی خود میروند که قصد دارند در این دیدار یک بار دیگر پیشنهاد کاهش یارانههای کشاورزی در برابر کاهش تعرفه واردات را مطرح و زمینه اجرایی شدن آن را فراهم کنند. کمیسر تجاری اتحادیه اروپا هشدار داد
تجارت آزاد روی لبه تیغ
گروه بینالملل- گفتوگوهای تجارت جهانی بر لبه تیغ قرار دارد. پیتر ماندلسون، رییس کمیسیون تجاری اتحادیه اروپا با بیان این مطلب گفت: من امیدوار نیستم که این قرارداد سرانجام روزی منعقد شود.
کمیسر تجاری اروپا با بیان این مساله که گفتوگوهای تجارت آزاد به یک مساله شخصی برای کشورها تبدیل شده است، گفت: طرفهای مذاکره هرکدام از زاویه منافع خود به این گفتوگوها نگاه میکنند در حالی که باید کلیت قرارداد و منافعی که این قرارداد برای تجارت جهانی در بر دارد مورد توجه قرار گیرد. وی با اشاره به شکست مذاکرات در جولای گذشته گفت: عدم توافق بر روی کاهش یارانههای بخش کشاورزی باعث شکست مذاکرات در پارسال شد در حالی که این تنها یک بخش از قرارداد بود و طرفهای مذاکره بقیه موارد را مطرح نکردند.
پیتر ماندلسون عقیده دارد که بازار غیرمنعطف ایالاتمتحده دلیل اصلی به سرانجام نرسیدن مذاکرات است و در حقیقت این بازار به مقامات آمریکایی اجازه نمیدهد یارانههای بخش کشاورزی را کاهش دهند، در مقابل ایالاتمتحده نیز اروپا را محکوم میکند که قول خود مبنی بر باز کردن بازارهایش به روی محصولات کشاورزی آمریکا را زیر پا گذاشته است.
پیتر ماندلسون همچنین با اعلام این مساله که مذاکرات اکنون بر لبه تیغ قرار گرفته است، گفت: ما از جورج بوش میخواهیم که شخصا برای باز کردن گره مذاکرات اقدام کند و به این مساله متعهد شود، زیرا اصلیترین مشکل سر راه این قرارداد با اختیارات قانونی او برطرف خواهد شد. آنچه پیتر ماندلسون مطرح میکند و خواستار آن است، دستور رییسجمهور آمریکا مبنی بر کاهش یارانههای پرداختی به بخشکشاورزی است. اما تحلیلگران عقیده دارند کمیسر تجاری اروپا این درخواست را در شرایط بسیار نامناسبی مطرح کرده است. اگرچه رییسجمهور ایالاتمتحده قانونا این اختیار را دارد که تعرفهها و یارانهها را تغییر دهد، اما این کار در شرایط فعلی او را رودرروی کنگره قرار خواهد داد. جورج بوش هماکنون نیز بر سر فشار آوردن به چین و نوع برخورد با این کشور برای غلبه بر کسری تجاری فزاینده با کنگره دموکراتها درگیر شده است و ورود به بازی یارانههای کشاورزی تنها درگیریها را تشدید میکند.
دموکراتها به طور سنتی همواره طرفدار افزایش دستمزدها، بیمهها و یارانهها بودهاند.
بر اساس گفتوگوهای اولیه آمریکا باید ۲۳میلیارد دلار از سوبسیدهای پرداختی به کشاورزان را قطع کند. در مقابل اتحادیه اروپا نیز از میزان تعرفههای واردات محصولات کشاورزی خود کم میکند. اما این موافقت اولیه هیچ گاه به اجرا در نیامده است.
پیترماندلسون با اظهار تاسف از اینکه این گفتوگوها پس از پنج سال هنوز به سرانجام نرسیده است، گفت: این گفتوگو از طولانی شدن پروسه مذاکرات ضربه زیادی دیده است و امیدوارم که در آینده شرایط به گونهای دیگر باشد. ماندلسون اظهار امیدواری کرد در دیدار او و خوزه مانوئل با روسو رییس کمیسیون اروپا با جورج بوش و سوزان شوواب مذاکرهکننده ارشد تجاری ایالات متحده بتوانند راهحلی برای برون رفت از شرایط فعلی برای گفتوگوهای تجارت آزاد پیدا کنند.
کمیسر تجاری اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه در صورتی که آمریکا سقف یارانههای کشاورزی را کاهش دهد اروپا آمادگی دارد در تعرفههای واردات کالاهای کشاورزی تجدیدنظر کند، گفت: اتحادیه اروپا پیش از این اعلام کرده که آماده است میزان تعرفه محصولات کشاورزی را ۵۰درصد کاهش دهد و ما همچنان همین عقیده را داریم. همچنین ما اعلام کردیم آمریکا میتواند برای شروع، سطح یارانههای بخش کشاورزی را از ۲۳میلیارد دلار در سال به ۱۵میلیارد دلار کاهش دهد و به مرور زمان شرایط را برای کاهش بیشتر آماده کند.
ماندلسون در بخش دیگری از گفتوگویش با اشاره به این مساله که در یک سوی این قرارداد کشورهای در حال توسعه قرار دارند گفت: بسته بودن بازارهای کشورهای در حال توسعه یکی از مشکلات همیشگی مذاکرات در تمام این پنج سال بوده است. هم واشنگتن و هم اتحادیه اروپا از کشورهایی مانند برزیل، هند و دیگر کشورهای در حال توسعه بزرگ خواستهاند که با باز کردن بیشتر بازارهایشان به روی محصولات صنعتی کشورهای دیگر، نقش پررنگتری در عقد قرارداد تجارت آزاد ایفا کنند.
پیتر ماندلسون در پایان اظهار امیدواری کرد مذاکرات تجارت آزاد تا پیش از پایان ماه ژوئن به سرانجام برسد.
در پایان ماه ژوئن امسال اختیار مذاکرات تجارت آزاد از دولت جورج بوش سلب شده و به کنگره که اکنون در کنترل دموکراتها است واگذار میشود. پیتر ماندلسون و دیگر طرفهای مذاکرات به خوبی میدانند که با کنگره دموکراتها کار سختی در پیش دارند.
ارسال نظر