هشدار آفریقای جنوبی در مورد خطر استعمار اقتصادی چین در آفریقا
گروه بینالملل- یک ماه پس از آنکه چین سران پنجاه کشور آفریقایی را در پکن جمع کرد تا روابط سیاسی و اقتصادی خود را با آنان گسترش دهد، رییسجمهور آفریقای جنوبی نسبت به روابط چین و آفریقا به دیگر کشورهای این قاره هشدار داد. تابوامبکی، رییسجمهور آفریقای جنوبی با اشاره به اهمیت روابط چین و آفریقا نسبت به آنچه که روابط استعماری میخواند به همتایان آفریقایی خود هشدار داد.
رییسجمهور آفریقای جنوبی با اشاره به این مساله که آفریقا خواهان تسریع روند گسترش روابط تجاری با چین است، گفت: ما خواهان مناسبات تجاری و اقتصادی دو طرفه و برابر با چین هستیم و این روابط نباید یکجانبه و استعماری دنبال شود.
وی که در جمع دانشجویان دانشگاه کیپتاون سخنرانی میکرد، گفت: ما دورههای طولانی استعمار را پشت سر گذاشتهایم و اکنون دیگر نباید اجازه تکرار این شرایط را بدهیم. آفریقا باید در چارچوب قوانین جهانی و آزادانه با چین روابط تجاری داشته باشد و نباید اجازه دهیم که روابط تجاری ما یکسویه شود.
هشدار رییسجمهور آفریقای جنوبی از آن جهت انجام گرفت که چین روند تامین مواد اولیه خود از آفریقا را سرعت بخشیده است، اما از آن سو هنوز تغییر چندانی در صادرات آفریقا به چین به وجود نیامده است. همچنین رییسجمهور آفریقای جنوبی به چگونگی و ترکیب کالاهای مبادله شده بین آفریقا و چین نیز اعتراض دارد.
امبکی با اشاره به این نکته که حقوق آفریقا در روابط تجاری بین این قاره و چین باید رعایت شود، گفت: اکنون آفریقا فقط صادرکننده مواد اولیه به چین است و در مقابل کالاهای صنعتی از این کشور به آفریقا صادر میشود. ادامه چنین روندی به توسعه نیافتگی آفریقا منجر خواهد شد.
وی با اشاره به این مساله که چین تعهد کرده است که یک اعتبار ۵میلیارد دلاری برای صادرات آفریقا به این کشور ایجاد کند، گفت: هنوز این اعتبار تجاری بهرغم گذشت چند ماه ایجاد نشده است. چین در نظر دارد حجم مبادلات تجاری خود را با کشورهای آفریقایی تا سال ۲۰۱۰ به بیش از یکصد میلیارد دلار برساند و باید سهم آفریقا نیز در این مبادلات در نظر گرفته شود.
اما در حالی که رییسجمهور آفریقای جنوبی نسبت به چگونگی روابط تجاری با چین هشدار داده و آن را استعمار میخواند، بسیاری از اعضای آفریقا در تلاشند که بر حجم صادرات مواد اولیه خود اضافه کنند.
برخی تحلیلگران عقیده دارند که نزدیکی آفریقای جنوبی به اتحادیه اروپا باعث شده است که رییسجمهور این کشور چنین موضعی را اتخاذ کند. اتحادیه اروپا مخالف سرسخت گسترش حضور چین در اقتصاد آفریقا است. از طرف دیگر چین به شدت به توسعه روابط خود با کشورهای آفریقایی تمایل دارد و حتی به اعتقاد بسیاری به آن محتاج است.
چین هماکنون دومین واردکننده نفتخام درجهان است و قصد دارد برای رسیدن به منابع مطمئن انرژی به میدانهای نفتی آفریقا وارد شود. چنین حرکتی یک تهدید جدی علیه شرکتهای نفتی آمریکایی و اروپایی خواهد بود برای سالهای طولانی کنترل این میادین ارزشمند را در اختیار داشتهاند.
ارسال نظر