تصمیم اوپک قیمت جهانی نفت را بالا برد
دنیای اقتصاد- اوپک رضایت داد که ۹/۱درصد دیگر از تولید روزانهاش کم شود تا در مقابل، سقوط قیمتها متوقف شود. با احتساب این کاهش تولید، کشورهای صادرکننده نفت در کمتر از دو ماه با کاهش ۷/۱میلیون بشکهای تولیداتشان موافقت کردهاند.به دنبال اعلام تصمیم اوپک مبنیبر کاهش ۵۰۰هزار بشکه نفت از اول فوریه بلافاصله قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت. قیمت نفت خام ۷۰/۱دلار افزایش یافت
تصمیم اوپک برای کاهش مجدد سقف تولید
رهام وزیری: سرانجام وزرای نفت عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، یک بار دیگر تصمیم گرفتند سقف تولید اوپک را کاهش دهند.
وزیران یازده عضو اوپک در نشست یکصد و چهل و سوم این سازمان در آبیجان مرکز نیجریه توافق کردند که تولید این سازمان از ابتدای ماه فوریه سال ۲۰۰۷ روزانه ۵۰۰هزار بشکه کاهش پیدا کند. این تصمیم اوپک در حالی اتخاذ شد که بسیاری از کشورهای واردکننده نفت به این تصمیم اعتراض داشتند و آن را عاملی برای بیثبات شدن بازار نفت خام میدانستند.
به این ترتیب اوپک رضایت داد که ۹/۱درصد دیگر از تولید روزانهاش کم شود، اما در مقابل سقوط قیمتها متوقف شود. با احتساب این کاهش تولید، کشورهای صادرکننده نفت در کمتر از دو ماه با کاهش ۷/۱میلیون بشکهای تولیداتشان موافقت کردهاند.
ادموند داکورو وزیر نفت نیجریه و رییس دورهای اوپک در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران گفت: مطالعات اوپک نشان داده است که بازار نفت با مازاد عرضه یک میلیون بشکهای در روز روبهرو است. همچنین حجم تولید روزانه کشورهای غیراوپک در حال افزایش است و به زودی مازاد تولید را به دو میلیون بشکه میرساند. این مساله قطعا تاثیر منفی بر بازار نفت خواهد گذاشت و سقوط قیمتها را موجب خواهد شد. به این ترتیب اعضای اوپک تصمیم گرفتند که یک بار دیگر به منظور حفظ سطح قیمتها تولید خود را کاهش دهند.
شکیب خلیل وزیر نفت الجزایر نیز با اشاره به توافق اعضای اوپک بر روی قیمت شصت دلار گفت: اعضا این قیمت را منطقی میدانند. در این قیمت جهانی بهای سبد نفتی اوپک در محدوده ۵۵دلار حفظ خواهد شد که به نظر ما قیمتی منطقی است. وی با رد احتمال نوسان در بازار نفت به دلیل تصمیم جدید اوپک گفت: بازار نفت خام با مازاد تولید روبهرو است و این مساله نمیتواند شوک کاهش عرضه را به بازار نفت وارد کند.
عبدا...بن حمد العطیه وزیر نفت قطر نیز در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: یکی از عوامل موفقیت تصمیمگیریهای اوپک اجرای آن به وسیله همه اعضا است. این مساله که همه به مصوبات پایبند باشند برای ما اهمیت فراوانی دارد. العطیه ضمن رد اخبار مربوط به مخالفت اعضا با این تصمیم گفت: این تصمیم با موافقت تمامی وزیران عضو اوپک اتخاذ شده و از اول ماه فوریه اجرا میشود. وی افزود: عراق همچنان از برنامه سهمیه اوپک مجزا است و هر چقدر میتواند اجازه تولید دارد.
اما در حالی که وزیر نفت قطر از توافق تمامی اعضا خبر میدهد، منابع خبری عنوان میکنند که برخی اعضای اوپک همچون کویت و اندونزی از کاهش مجدد تولید رضایت ندارند. این مساله بیشتر به سخنان شیخ احمد جراح الصباح وزیر نفت کویت پیش از اجلاس نیجربه بازمیگردد که گفته بود اتخاذ تصمیم برای کاهش تولید به مطالعات و بررسی بیشتر وضعیت بازار نفت نیاز دارد. کویت بالاترین میزان وابستگی به درآمدهای نفتی را در بین کشورهای عضو اوپک دارد.
تصمیم موثر
به دنبال اعلام تصمیم اوپک مبنیبر کاهش ۵۰۰هزار بشکه نفت از اول فوریه بلافاصله قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت. خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی از نوسان شدید قیمت نفت در روز پنجشنبه و در جریان برگزاری نشست اوپک خبر داد.
سرانجام با قطعی شدن تصمیم اوپک روند قیمتها شتاب گرفت و در فاصله ۲۴ساعت قیمت نفت خام ۷۰/۱دلار در هر بشکه افزایش پیدا کرد. بر اساس این گزارشها از ظهر پنجشنبه تا ظهر جمعه (دیروز) بهای هر بشکه نفت خام وستتگزاس اینترمدیت در بازار نفت نیویورک از ۱۶/۶۱ به ۸۶/۶۲دلار رسید. تحلیلگران عقیده دارند که روند افزایش قیمت نفت همچنان ادامه خواهد یافت و این مساله با شروع فصل زمستان و بارش برف در اروپای شمالی و ایالتهای شمالی آمریکا شتاب بیشتری خواهد گرفت.
همچنین با نزدیک شدن به اول فوریه، یعنی زمان رسیدن به شروع کاهش تولید اوپک باز هم تحلیلگران در انتظار افزایش قیمتها خواهند بود که این مساله میتواند بهای نفت را تا سطح ۶۸دلار نیز بالا بیاورد. اما برخی تحلیلگران بدبین بازار نفت نیز عقیده دارند که در صورت شوک تقاضا به بازار در هنگام کاهش عرضه اوپک، باید در انتظار افزایش قیمتها تا سطوح بالای ۷۰دلار در هر بشکه هم باشیم. همچنین دیروز بهای نفت برنت دریای شمال نیز با وجود خبر افزایش تولید در میادین نفتی بریتانیا در این حوزه نفتی، افزایش پیدا کرد. هر بشکه نفت برنت در پیک معاملات بورس نفت لندن با ۶۰/۱دلار افزایش به قیمت ۹۳/۶۲دلار در هر بشکه معامله شد.
واکنشها به تصمیم اوپک
در حالی که وزرای نفت عضو اوپک از تصمیم خود برای کاهش پانصد هزار بشکهای تولید نفت از اول فوریه خرسند هستند، بسیاری از کشورهای جهان به خصوص واردکنندگان نفت خام از این تصمیم اظهار نارضایتی کردهاند.
دپارتمان انرژی آمریکا با اشاره به تصمیم اوپک گفت: این یک تصمیم شتابزده است و اوپک در آستانه فصل زمستان ریسک بزرگی انجام داده است این مساله میتواند وضعیت قیمتها را در بازار جهانی نفت خام برهم بزند.
آژانس بینالمللی انرژی نیز با اعتراض به تصمیم اوپک آن را یک تصمیم اشتباه خوانده است. یکی از کارشناسان این سازمان در گفتوگو با آسوشیتدپرس تصمیم اوپک را در آستانه فصل زمستان و افزایش تقاضا در آمریکای شمالی، تصمیمی کارشناسی نشده خوانده است. به عقیده این کارشناس بازار نفت، هماکنون بازار با کمتر از یک میلیون بشکه مازاد تولید روبهرو است و این مساله میتواند شوک عرضه را به دنبال داشته باشد.
یارگیری اوپک پس از ۳۰سال
اما شاید بتوان اضافه شدن یک عضو جدید به خانواده اوپک را پس از سه دهه، از مهمترین تصمیمات این سازمان در نشست یکصد و چهل و سوم دانست. کشور آفریقایی آنگولا توانست نظر مثبت اعضای اوپک را برای الحاق به این سازمان صادرکننده نفت جلب کند. به این ترتیب از اول ژانویه سال ۲۰۰۷، آنگولا به عنوان دوازدهمین عضو این سازمان وارد اوپک شده و در جلسات شرکت میکند. پیش از این اعلام شده بود که آنگولا از ماه مارس به جمع اوپک راه پیدا خواهد کرد که به این ترتیب میتوان این موضوع را سورپرایز اوپک برای بازار نفت دانست.
به گفته فاروق ابراهیم، سخنگوی اوپک، آنگولا از ابتدای ژانویه تولیدات خود را در قالب سبد نفتی اوپک عرضه خواهد کرد، اما به نظام سهمیهبندی پایبند نخواهد بود. سهمیه این کشور در اجلاس آینده اوپک که در وین برگزار میشود مشخص شده و از آن پس آنگولا نیز همانند دیگر اعضا، ملزم به تولید و عرضه نفت در چارچوب سهمیهبندیها و مصوبات اوپک خواهد بود.
آنگولا که از کشورهای جنوبی آفریقا به شمار میآید هماکنون یک میلیون و ۴۰۰هزار بشکه نفت خام در روز تولید میکند. هماکنون صنعت نفت این کشور در دست سه شرکت بینالمللی بزرگ یعنی اکسون موبیل، توتال و بیپی قرار دارد. آنگولا نخستین کشوری است که پس از گابن به اوپک میپیوندد. گابن در سال ۱۹۷۵ به عضویت اوپک درآمد، اما پس از مدتی از این کارتل نفتی خارج شد.
ارسال نظر