گروه بین‌الملل- با کاهش ذخایر نفت و گاز کشورهای کوچک حاشیه خلیج‌فارس، بسیاری از آنها به فکر ایجاد درآمدهای جایگزین افتاده‌اند. یک موسسه مطالعاتی انگلیسی تلاش‌ این کشورها را برای کاهش اتکا به درآمد نفت بررسی و در مواردی مثبت ارزیابی کرده است. این موسسه مطالعاتی با اشاره به این مساله که درآمدهای نفتی، منابعی همیشگی و دائمی نیستند، تلاش این کشورها را تلاشی موفق و مهم ارزیابی کرد که باید از سوی دیگر تولیدکنندگان نفت هم پیگیری شود. این گزارش می‌افزاید که فکر ایجاد درآمدها با ثبات و مجزا از نفت از آنجا به وجود آمد که حاکمان اعراب کشورهای کوچک حاشیه خلیج‌فارس دریافته‌اند که در صورت به اتمام رسیدن درآمدهای نفتی تغییرات حکومت سیاسی در این کشورها بسیار محتمل خواهد بود. در حقیقت اعراب از این تلاش، بقا را پیگیری می‌کنند.

براساس این تحقیق عمان و بحرین موفق‌ترین کشورها در بحث کاهش اتکا به درآمدهای نفتی بوده‌اند. یک دلیل این تلاش آن است که بحرین و عمان نخستین کشورهای حاشیه خلیج‌فارس خواهند بود که ذخایر نفت و گازشان به پایان می‌رسد. این گزارش بیان می‌کند که ذخایر نفت بحرین و عمان به ترتیب در ۱۰ و ۱۵ سال آینده به اتمام می‌رسد و تا آن زمان حاکمان این کشورها باید شرایط جایگزین را ایجاد کرده باشند. به همین دلیل بحرین اصلاحات اقتصادی گسترده‌ای را آغاز کرده است که از دستاوردهای آن می‌توان کاهش بوروکراسی و افزایش توان و نقش بخش‌خصوصی اشاره کرد.

عمان نیز اقدام به آسان‌سازی قوانین تجارتی در این کشور کرده است. به گونه‌ای که طی سال ۲۰۰۵ این کشور توانست درصدر کشورهای عربی از این نظر قرار بگیرد. اقتصاد عمان هم‌اکنون ۴۷درصد به نفت وابسته است که براساس برنامه این کشور تا سال ۲۰۲۰ به ۹درصد کاهش پیدا خواهد کرد. قطر و عربستان دیگر کشورهای عربی هستند که گام‌های اساسی در کاهش بودجه به درآمدهای نفتی برداشته‌اند. براساس این گزارش کویت کمترین حرکت را به این سمت داشته است. بیش از ۹۴درصد بودجه کویت به نفت و درآمدهای حاصل از تولید و پالایش آن وابسته است.