شکایت یکصد صفحهای آمریکا علیه چین در آستانه تحویل به WTO
گروه بینالملل- در فاصله دوروز مانده به آغاز گفتوگوهای استراتژیک اقتصادی آمریکا و چین، حجم موضعگیری مقامات آمریکا علیه مواضع دولت چین افزایش پیدا کرد. سوزان شوواب، نماینده تجاری آمریکا که هماکنون در چین به سر میبرد در گفتوگو با فایننشالتایمز با اعلام این مساله که چین هماکنون به تهدیدی برای بازرگانی جهان تبدیل شده است، خواستار موضعگیری جامعه جهانی در برابر این کشور شد.
شوواب در این گفتوگو ضمن بیان این مساله که ایالات متحده تاکنون خویشتنداری زیادی از خود به خرج داده است، گفت: چین با زیر پا گذاشتن قوانین تجارت جهانی ریسک بازرگانی را در بین کشورها افزایش داده است که این مساله میتواند در آینده به تهدیدی برای سرمایهگذاری در کشورها تبدیل شود.
شوواب با اشاره به این مساله که بسیاری از کالاهای آمریکایی اکنون در انتظار ورود به چین هستند، گفت: موانعی که چین ایجاد کرده نمیگذارد تا جریان آزاد کالاها در بازارهای این کشور به راه بیفتد.
کسری تجاری ایالات متحده روز به روز در برابر چین بیشتر میشود و کالاهای آمریکایی با قیمتی بسیار بالا وارد چین میشوند.
فایننشالتایمز با بررسی این گفتوگو نوشت: شرایطی که هماکنون ایالات متحده با آن دستوپنجه نرم میکند، شرایطی است که دیگر کشورهای جهان به خصوص اتحادیه اروپا، دیر یا زود آن را تجربه میکنند.
روند قدرتگیری یورو، پول واحد اروپایی وضعیت دلار را در برابر یوان برای این ارز اروپایی به وجود خواهد آورد.
سوزان شوواب، نماینده ارشد تجاری ایالات متحده با اشاره به اینکه پایین نگاه داشتن مصنوعی نرخ برابری یوان در برابر دلار تنها یکی از ایرادات وارده به چین در عرصه برهم زدن نظم تجارت جهانی است، گفت: مساله کپیرایت و نادیده گرفته شدن این قانون از سوی شرکتهای چینی، شرایط بدی را به وجود آورده است.
عدم برخورد دولت چین و جلوگیری نکردن از به سرقت برده شدن حقوق معنوی تولیدکنندگان، باعث شده تا چین به محلی برای ناقضان کپیرایت تبدیل شود و هماکنون بسیاری از محصولات هنری، سینمایی و نرمافزارهای کامپیوتری در چین کپی شده و به دیگر نقاط جهان صادر میشوند.
سوزان شوواب که به همراه هیاتی اقتصادی به سرپرستی هنری پاولسون در پکن به سر میبرد، در ادامه افزود: از سال ۲۰۰۱ تاکنون میزان صادرات ایالات به چین ۲۰۰درصد رشد داشته است و چین از پانزدهمین بازار صادراتی آمریکا به چهارمین آن تبدیل شده است.
شوواب با اشاره به مثبت بودن روابط تجاری دو کشور تاکنون، گفت: ما خواستار ادامه این رابطه تجاری و حرکت رو به بهبود آن هستیم، اما برای این منظور دو طرف باید به تعهدات و وظایف خود عمل کنند. مطالعات و آمارهای ما نشان میدهد که چین در یکسال گذشته بازارهای خود را محدود کرده است.
نماینده ارشد تجاری ایالاتمتحده با بیان اینکه اکنون ۵سال از حضور چین در سازمان تجارت جهانی میگذرد، گفت: چین در حال حاضر در حساسترین مرحله عمل به تعهداتش در قبال سازمان تجارت جهانی به سر میبرد. حضور در این باشگاه بازرگانی تعهداتی را برای اعضا به وجود میآورد که همه باید به آن پایبند باشد. شوواب با بیان اینکه حفظ قوانین کپیرایت یکی از این تعهدات در برابر جامعه جهانی است، گفت: نقض قانون کپیرایت در چین طی سال ۲۰۰۵، یکمیلیارد و ۲۷۰میلیون دلار به شرکتهای نرمافزاری آمریکا زیان وارد کرده است.
اما مهمترین موضوعی که سوزان شوواب در گفتوگوی خود از آن خبر داد، احتمال شکایت ایالاتمتحده از چین در سازمان تجارت جهانی بود. شوواب با بیان اینکه سازمان تجارت جهانی باید به منظور حمایت از اعضای دیگر خود و حفظ جایگاهش در عرصه بازرگانی جهان، چین را مجبور به تطبیق خود با قوانین بینالمللی کند، گفت: شکایت آمریکا از چین در یکصد صفحه تنظیم شده است که در صورت خودداری چین از عمل به تعهداتش، به کمیته نظارتی سازمان تجارت جهانی تسلیم خواهد شد.
شکایت یکصد صفحهای ایالاتمتحده براساس گفتههای شوواب حول چندین محور اصلی تنظیم شده است که بالا بودن تعرفههای بخش کشاورزی، عدم رعایت کپیرایت و محدود کردن بازارهای مصرف به روی کالاهای خارجی از مهمترین آنها هستند.
سوزان شوواب با بیان این مساله که میزان صادرات محصولات کشاورزی ایالاتمتحده به چین به ۵میلیارد دلار رسیده است، گفت: در صورتی که چین تعرفه واردات این کالاها را کاهش دهد، توان صادراتی آمریکا به این کشور افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد. گندم، پنبه و سویا بزرگترین اقلام صادراتی کشاورزی آمریکا به چین هستند. کانادا و اتحادیه اروپا نیز اعلام کردهاند که در بخش تعرفه محصولات کشاورزی از شکایت ایالاتمتحده حمایت خواهند کرد. همچنین در بخش کالاهای صنعتی نیز آمریکا، چین را طی این شکایتنامه به یک ناسیونالیسم صنعتی متهم کرده است، که مانع رونق کالاهای صنعتی غیرچینی در این کشور میشود.
این دومین بار است که ایالاتمتحده علیه چین در سازمان تجارت جهانی اقامه دعوا میکند، در ماه آوریل دو طرف بر سر تعرفه واردات کفش به مشکل برخورد کردند که کار به کمیته نظارتی سازمان تجارت جهانی کشیده شد.
ارسال نظر