گروه بین‌الملل- گفت‌وگوهای تغییر در میزان حق رای کشور‌ها در صندوق بین‌المللی پول از دیروز در حالی آغاز شد که منابع خبری از قفل شدن این مذاکرات خبر می‌دهند. جلسه دیروز به دنبال ارائه طرحی برگزار شد که برخی اقتصاد‌های نوظهور به هیات‌مدیره این نهاد اقتصادی ارائه کردند. این طرح‌ اولیه که بر‌مبنای تقسیم‌بندی‌های جدید قدرت‌های اقتصادی در جهان تهیه شده است، باعث برهم خوردن نظم کنونی آرایش قوا در صندوق بین‌المللی پول می‌شود و به همین دلیل قدرت‌های بزرگ اقتصادی و سران صندوق تمایل چندانی به پیشبرد مذاکرات ندارند. براساس فرمول جدید میزان تاثیرگذاری اقتصاد‌های نوظهور در جریان تصمیم‌گیری‌های صندوق بین‌المللی پول افزایش خواهد یافت. کشور‌های شرق آسیا و آمریکای لاتین بیشترین سود را از تصویب این طرح خواهند برد.

این طرح به شدت از سوی کشور‌های در حال توسعه عضو صندوق مورد حمایت قرار گرفته است. نگرانی سران صندوق بین‌المللی پول نیز بیشتر از همین مساله است که طرح جدید در صورت طرح در صحن علنی صندوق به طور حتم رای خواهد آورد. در جریان افزایش حق رای چهار کشور چین، ترکیه، مکزیک و کره‌جنوبی در ماه سپتامبر بیش از ۹۰درصد اعضای صندوق به این طرح رای موافق دادند.

به گزارش خبرگزاری رویتر، اگرچه مذاکرات دیروز به جایی نرسید، اما می‌توان امیدوار بود که این مساله نقطه آغازی برای شروع این تغییرات باشد. هفت کشور آمریکا، بریتانیا، ژاپن، آلمان، فرانسه، ایتالیا و کانادا هم‌اکنون نزدیک به ۴۵درصد حق رای را در صندوق بین‌المللی پول در اختیار دارند که البته بیشترین پول را هم می‌پردازند. این بخش از حق رای به شدت مورد اعتراض اقتصاد‌های نوظهور است که در راس آنها چین، هند و برزیل قرار دارند.

در فرمول جدید، رشد تولید ناخالص داخلی همچنان به عنوان یکی از عوامل موثر در تعیین میزان حق رای شناخته شده است و حتی نقش آن پررنگ‌تر شده است. این مساله باعث می‌شود تا چین و هند و دیگر کشور‌هایی نظیر آنها که از رشد اقتصادی بالایی برخوردار هستند، بتوانند سهم رای بیشتری بگیرند.

هم‌اکنون ایالات‌متحده با پرداخت سالانه ۱/۳۷میلیارد SDR (واحد پول صندوق بین‌المللی پول) که معادل ۵۵میلیارد و یک‌صد میلیون دلار است، بالاترین حق عضویت را می‌پردازد و کشور کوچک پالائو با پرداخت ۱/۳میلیون SDR، برابر ۴میلیون و ۶۰۰هزار دلار کمترین حق عضویت را دارد. براساس اعلام رسمی صندوق بین‌المللی پول تا پایان ماه جولای امسال ۵/۲۱۳میلیارد اس‌دی‌آر برابر ۳/۳۱۷میلیارد دلار به حساب این صندوق از طرف اعضا واریز شده است.