مازاد تجاری آلمان رکورد 16ساله را شکست

گروه بین‌‌الملل- بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا و سومین اقتصاد بزرگ جهان کم‌‌کم نشانه‌های حرکت دوباره را از خود بروز می‌‌دهد. براساس گزارش وزارت اقتصاد آلمان که دیروز منتشر شد، مازاد تجاری آلمان در ماه اکتبر به یک رکورد جدید دست پیدا کرده است که بسیاری از تحلیلگران را نسبت به آینده صادرات آلمان امیدوار کرده است. براساس این گزارش میزان صادرات آلمان طی ماه اکتبر ۱۰۷میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار بوده است. به این ترتیب مازاد تجاری این کشور به ۱۷میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار رسید که ۲/۲میلیارد دلار بیش از مازاد تجاری ماه سپتامبر است. میزان صادرات آلمان در این ماه ۶/۲درصد رشد کرد که بالاترین رشد در چهارسال اخیر است. میزان واردات نیز در همین زمان ۲/۰درصد کاهش پیدا کرد که این نیز بخشی از علت افزایش مازاد تجاری آلمان است.

افزایش صادرات در آلمان که ازماه سپتامبر شروع شد میزان پیش‌بینی‌ها را برای رشد اقتصادی این کشور افزایش داده است و این امیدواری وجود دارد که با رشد اقتصادی بیشتر آلمان، میانگین رشد اقتصادی اتحادیه اروپا نیز افزایش پیدا کند.

در گزارش وزارت اقتصاد آلمان به چندین عامل برای رشد میزان صادرات اشاره شده است. نخستین عامل افزایش تقاضا برای محصولات آلمان در کشورهای خارج از اتحادیه اروپا بوده است. صنایع مختلف آلمان طی ماه اکتبر ۲۸میلیارددلار بیشتر کالا به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا صادر کرده‌اند که در این میان آمریکا و شرق آسیا در رده‌های نخست بهترین شرکای تجاری‌ آلمان در خارج از اتحادیه اروپا قرار دارند. یکی دیگر از نقاط قوت این افزایش صادرات از دید وزارت اقتصاد آلمان رشد تقاضا برای کلیه کالاهای تولیدشده در این کشور است. به همین دلیل چنین رشد تقاضای گسترده باعث شد مازاد تجاری آلمان به بالاترین سطح در ۱۶سال اخیر برسد.

این گزارش در ادامه افزود: رشد صادرات ریسک سرمایه‌گذاری را پایین آورده است و به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود این روند در ادامه سال و حتی ۳ماه اول سال ۲۰۰۷ نیز ادامه پیدا کند.

اما در آسمان این پیروزی تجاری ابرهای سیاه‌رنگی دیده می‌شوند که در آینده می‌توانند بازرگانی خارجی آلمان را دچار مشکل کنند. یکی از اصلی‌ترین این مشکلات کاهش تولیدات صنعتی آلمان است. به‌دلیل وضعیت بحرانی اقتصاد اتحادیه اروپا در اوایل امسال میلادی، بسیاری از صنایع به خصوص خودروسازان حجم تولیدات خود را کاهش دادند که این مساله باعث به وجود آمدن کاهش عرضه در آینده خواهد شد. روند کاهش تولیدات صنعتی آلمان که از ماه آوریل خود را در اقتصاد آلمان نشان داد، هنوز هم ادامه دارد. شاخص تولیدات صنعتی آلمان طی ماه اکتبر ۱/۱درصد تنزل پیدا کرد که این مساله به اعتقاد تحلیلگران در آینده تاثیر منفی خود را بر اقتصاد آلمان به خصوص بخش صادرات خواهد گذاشت. در صورت تداوم این روند در سال آینده میلادی کم‌کم صنایع آلمان توان همپایی با رشد صادرات را از دست خواهد داد و این مساله در نهایت به کاهش رشد اقتصادی این کشور خواهد انجامید.

یکی دیگر از نگرانی‌هایی که اکنون وجود دارد روند افزایش ارزش یورو، پول واحد اروپایی، در برابر دیگر ارزهای جهان به خصوص دلار و ین است. این روند می‌تواند آلمان و البته دیگر کشورهای اروپایی را گرفتار شرایطی کند که ایالات‌متحده نیز با آن روبه‌رو است. قدرت بیش از حد یورو مانع صادرات کالاهای آلمانی به دیگر نقاط جهان می‌شود. این اتفاق در برابر آمریکا از دیگر کشورها اهمیت بیشتری دارد، چرا که آمریکا بزرگ‌ترین بازار صادراتی آلمان را تشکیل می‌دهد.

محدود شدن بازار داخلی اتحادیه اروپا یکی دیگر از مشکلات آلمان در بخش صادرات است. پیش‌بینی می‌شود اتحادیه اروپا نزدیک به ۸درصد از قدرت جذب کالاهای خارجی خود را از دست بدهد که این اتفاق تاثیر مستقیمی بر حجم صادرات آلمان خواهد گذاشت.

آلمان امسال یکی از بهترین سال‌های صادراتی خود را پشت‌سر گذاشت اما به‌دلیل عواملی که ذکر شد، تحلیلگران عقیده دارند که حفظ این جایگاه در سال آینده کار بسیار مشکلی است.