باهره دامغانی - اداره آمار ملی در بریتانیا آخرین آمار خود درباره تعداد کارگران مهاجر در این کشور را منتشر کرد.

این گزارش تصویر کلی که در حال حاضر درباره افزایش مهاجرت در این کشور وجود دارد را تایید کرد. اداره آمار ملی چنین نتیجه گرفت که باز شدن درهای بریتانیا به روی نیروی کاری که از کشورهای جدید به اتحادیه اروپا ملحق می‌شوند یکی از علل افزایش مهاجرت به این کشور است که در سال‌های اخیر بی‌سابقه بوده است.

این گزارش می‌افزاید: در سال ۲۰۰۵ از هر ۱۹ کارگر در بریتانیا یکی ملیت خارجی دارد.

آماری که تاکنون منتشر شده است هیچ یک به واقعیت نزدیک نبود زیرا آن آمار توسط منابع آماری مختلف تهیه می‌شد که صرفا یک بخش از گروه‌های مختلف را پوشش می‌داد و در بعضی مواقع آمار آنها قدیمی بودند.اما بررسی و تحقیق رسمی به وسیله دو نویسنده از دانشگاه لندن به نام‌های پروفسور جان‌سالت و جین‌میلر انجام شد که تقریبا همه مدارک و آمار در دسترس در سال‌های اخیر را گردآوری کردند.

نتیجه این تحقیقات، اصلا شگفت‌انگیز نبود، سال گذشته حدود ۴۰۰ هزار کارگر خارجی به بریتانیا مهاجرت کردند که بالاترین و بی‌سابقه‌ترین رقم مهاجرت در بریتانیا بود.این در حالی است که کل جمعیت نیروی کار در بریتانیا حدود ۵/۱میلیون نفر است.مهاجران حدود یک‌درصد جمعیت بریتانیا و حدود ۵درصد جمعیت لندن را شکل می‌دهند. در سال‌های اخیر مهاجرت از کشورهای مشترک‌المنافع به سالانه ۵۰۰۰۰نفر افزایش پیدا کرده است.این افزایش از اواخر دهه ۶۰ با روندی تدریجی آغاز شده است. به هر حال معلوم نیست که این مهاجران چه مدت در بریتانیا خواهند ماند و روند مهاجرت از اروپای مرکزی به بریتانیا چه وقت پایان خواهد پذیرفت.

پیشرفت و تحول در سیستم حمل‌ونقل و ارتباطات جاده‌ای و هوایی سرعت مهاجرت را افزایش داده است.در حالی که عده‌ای از تحلیلگران مهاجرت کارگران خارجی را علت افزایش بیکاری در بریتانیا می‌دانند اما اقتصاددانان آن را علت تحرک و پیشرفت اقتصادی انگلیس در سال‌های اخیر می‌دانند.آنها می‌گویند، مهاجران کارهایی را انجام می‌دهند که کارگران بریتانیایی حاضر نیستند انجام دهند و اگر هم انجام دهند، دستمزد بالاتری را طلب می‌کنند.حال آنکه این کارها را مهاجران با دستمزد کمتر و بعضا بدون انتظاری برای بیمه و بازنشستگی انجام می‌دهند که برای کارفرمایان سودمندتر است.

علاوه بر این تعدادی از این کارگران مهاجر که کم هم نیستند، صاحبان سرمایه و مهارت نیستند که به لندن می‌آیند تا پول خود را سرمایه‌گذاری کنند.کارگران دارای مهارت در رشته‌های مختلف، هزینه‌ بخش آموزش و پرورش در بریتانیا و از طرفی کمپانی‌ها و موسسات اقتصادی برای آموزش را کم می‌کنند و این طبیعتا به رونق اقتصادی کمک می‌کند.

محدود شدن مهاجرت به آمریکا در سال‌های پس از حادثه ۱۱سپتامبر، لندن را مکان مناسبی برای سرمایه‌داران و کارگران ماهر آسیایی ساخته است و به همین دلیل این موضوع همان رونقی را برای بریتانیا همراه دارد که سال‌ها برای آمریکا دربرداشت.