نگاهی به بیانیه همکاری مشترک ژاپن و اندونزی

ایرنا - «شینزو آبه» نخست‌وزیر ژاپن و «سوسیلو بامبانگ یودهویونو» رییس‌جمهوری اندونزی پس از دیدار دیشب خود بیانیه همکاری مشترک صادر کردند که در آن به گسترش روابط فیمابین در بخش‌های مختلف اشاره شده است. بر پایه گزارش روز چهارشنبه بخش اطلاع‌رسانی وزارت امور خارجه ژاپن، تقویت روابط اقتصادی میان توکیو، جاکارتا و همکاری هرچه بیشتر فیمابین برای به امضا رساندن هرچه سریعتر پیمان همکاری‌های اقتصادی (EPA) میان دو کشور از جمله محورهای این بیانیه مشترک است.

پیمان «EPA» یک پیمان اقتصادی است که پایه‌های آن موافقتنامه تجارت آزاد یا FTAاست. توافق پیرامون ادامه پیشبرد برنامه راهبردی سرمایه‌گذاری میان دو کشور (SIAP) و درخواست برای برگزاری نشست میان مقام‌های دولتی و بخش خصوصی دو کشور برای پیشبرد این برنامه، از دیگر محورهای این بیانیه است. گسترش همکاری در زمینه‌های سیاسی و امنیتی و نیز برگزاری دیدارهای دوره‌ای سران دو کشور نیز از دیگر محورهای این بیانیه مشترک می‌باشد.

در این بیانیه نخست‌وزیر ژاپن تلاش‌های رییس‌جمهور اندونزی درباره پیشبرد صلح در منطقه آچه اندونزی را مثبت ارزیابی کرده و گفته است که‌ توکیو آماده اعزام ناظر برای نظارت بر سلامتی انتخابات سران دولت‌های محلی در اندونزی، می‌باشد. ضرورت توجه به مساله حقوق بشر و مثبت ارزیابی کردن نشست تابستان گذشته توکیو، جاکارتا پیرامون حقوق بشر نیز از دیگر محورهای این بیانیه است. در این بیانیه سران ژاپن و اندونزی همزمان با اشاره به این موضوع که دو کشور دارای ارزش‌های مشترکی چون آزادی، مردم‌سالاری، حفظ حقوق بشر و حاکمیت قانون هستند، خواستار آن شدند که ‌جامعه جهانی به مساله حفظ حقوق بشر در سطح جهان توجه بیشتری داشته باشد. ضرورت پیروی کره‌شمالی از مصوبه شورای‌ امنیت سازمان ملل متحد و حل مساله شهروندان ربوده شده ژاپنی توسط نیروهای امنیتی کره‌شمالی از دیگر محورهای بیانیه مشترک سران ژاپن و اندونزی است. در این بیانیه سران دو کشور به اراده قاطعانه خود برای نبرد با تروریسم اشاره کرده و خواستار تقویت همکاری و ارتقای سطح توانایی‌ها خود برای مبارزه با تروریسم شدند. ژاپن و اندونزی در این بیانیه همچنین از ادغام کشورهای جنوب شرقی آسیا با یکدیگر و به‌وجود آمدن یک اتحادیه منطقه‌ای پشتیبانی کرده و برای عملی شدن این برنامه نیز خواستار تقویت همکاری کشورهای منطقه شده‌اند.

پشتیبانی اندونزی از ژاپن برای پیوستن این کشور به اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از دیگر محورهای این بیانیه مشترک می‌باشد. براساس این بیانیه سران ژاپن و اندونزی در زمینه ضرورت استمرار و تقویت چارچوب پیمان پیشگیری از گسترش سلاح‌های اتمی (ان.پی.تی) تاکید کرده و از آزمایش‌های اخیر موشکی و اتمی کره‌شمالی نیز به‌شدت ابراز نگرانی کرده‌اند. تمایل شدید توکیو به ثبات داشتن عرضه گاز مایع طبیعی (ال.ان.جی) از سوی اندونزی به ژاپن و درک این موضوع از سوی جاکارتا از دیگر محورهایی بود که در این بیانیه گنجانده شده است. در این بیانیه سران ژاپن و اندونزی ضمن تاکید بر اهمیت همکاری دو کشور در بخش انرژی، در زمینه استفاده پاک از انرژی زغال سنگ، ارتقای کارآیی در مصرف و صرفه جویی انرژی و پیشبرد ایمنی استفاده از انرژی اتمی به توافق رسیدند. نخست‌وزیر ژاپن در این بیانیه اعلام کرده است که توکیو از برنامه‌های پژوهشی دولت اندونزی برای ایجاد چارچوب نظارت بر بلاهای طبیعی پشتیبانی می‌کند. در جریان دیدار رییس‌جمهور اندونزی از توکیو، دولت ژاپن برای پیشبرد برنامه ساخت بزرگراه در جاکارتا یک‌میلیارد و ۸۶۹میلیون ین وام کم بهره به این کشور اعطا کرد که قرارداد آن میان تارو آسو وزیر امور خارجه ژاپن و حسن ویراجودا وزیر امور خارجه اندونزی دیروز (سه‌شنبه) به امضا رسید.

رییس‌جمهور اندونزی و هیات همراه وی روز یکشنبه گذشته برای دیداری رسمی از ژاپن و دیدار با مقامات ارشد این کشور وارد توکیو شده است.