حمله صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد چین

گروه بین‌الملل - صندوق بین‌المللی پول در آستانه نشست مشترک خود با بانک جهانی در سنگاپور، چشم‌انداز خود از اقتصاد جهان را ترسیم کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس صندوق بین‌المللی پول از کاهش ریسک‌های جهانی برای اقتصاد خبر داده است. اکنون در شرایطی هستیم که بهای نفت بسیار معتدل شده و چشم‌انداز بازار نفت مثبت است. کاهش و از آن مهم‌تر ثبات قیمت‌های نفت می‌تواند به رشد اقتصاد جهانی و رونق کسب و کارهای صنعتی بزرگ منجر شود. در یک سال گذشته همواره نوسان‌های قیمت نفت تهدیدی برای اقتصاد جهانی بوده است. صندوق بین‌الملل پول از افزایش نرخ بهره در نقاط مختلف جهان به عنوان عاملی برای کاهش ریسک‌های بین‌المللی عرضه اقتصاد نام برد و گفت: موج افزایش نرخ بهره در جهان باعث ثبات نقدینگی و جلوگیری از سرنگونی اقتصاد‌های بزرگ در ورطه تورم شد.

اما گزارش صندوق بین‌المللی پول همچنان خطر رکود را در اقتصاد جهانی گوشزد می‌کند. بر اساس این گزارش کسری تجاری آمریکا در مقابل دیگر کشورها به خصوص چین یکی از دلائل برهم خوردن تراز اقتصادی جهان است. بخشی از این کسری تجاری به دلیل افزایش و بالا بودن قدرت دلار در مقابل دیگر ارزهای جهانی است. از طرف دیگر افزایش نرخ بهره در بسیاری از کشورها با اثرات مثبت و منفی همراه بوده است. افزایش نرخ بهره و مشخص نبودن روند آن می‌تواند در بسیاری نقاط باعث بر هم خوردن و سردرگمی بازارهای مالی شود. این مساله به کاهش سرمایه‌گذاری در این بازارها منجر خواهد شد که اثرات خوشایندی برای اقتصاد جهانی ندارد.

اجلاس مشترک بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در روزهای ۱۹ و ۲۰سپتامبر در سنگاپور به بررسی این موارد و اثرات کامل آنها بر اقتصاد جهانی خواهد پرداخت. به اعتقاد کارشناسان IMF‌ اقتصاد جهانی اکنون در وضعیتی قرار دارد که باید مورد بازنگری قرار گرفته و به روز شود.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید که کشورهای نوظهور آسیا باید در سیاست‌های ارزی خود بازنگری کنند و انعطاف‌ بیشتری برای ارز خود ایجاد کنند. از سوی دیگر اروپا، آمریکا و ژاپن نیز باید تغییراتی را برای مواجهه با دیگر ارزها در نظر بگیرند.

میزان ذخیره ارزی کشورهای آسیایی به دلار اکنون ۶تریلیون و ۳۰۰میلیارد دلار است و این در حالی است که این مبلغ در سال ۱۹۹۴ تنها یک تریلیون و ۲۰۰میلیارد دلار بود. گزارش صندوق بین‌المللی پول می‌گوید که با وجود انباشت چشمگیر دلار در خزانه‌های آسیایی، همچنان میل رو به افزایش بانک‌های مرکزی آسیایی برای انباشت دلار وجود دارد. این میزان نیمی از ذخیره ارز خارجی جهان را تشکیل می‌دهد. پیش‌بینی می‌شود طی ۲ یا ۳سال با روند کنونی از این حجم نیز عبور کنیم.

صندوق بین‌المللی پول در بخش دیگری از گزارش خود نسبت به رشدهای اقتصادی شتابزده و خارج از کنترل هشدار می‌دهد و آن را عاملی برای بر هم خوردن ثبات اقتصاد جهانی می‌داند. IMF در گزارش خود به صورت روشن از چین به عنوان یکی از اقتصادها با رشد اقتصادی شتابزده یاد کرده است. چین باید مراقب این چرخه رونق اقتصادی باشد. رشد تولید ناخالص داخلی چین در ۳ماه دوم امسال از ۱۱درصد گذشته است و پیش‌بینی می‌شود، میانگین رشد آن در طول سال از ۴/۱۰درصد کمتر نشود. این دومین سال پی‌در‌پی است که چین چنین رشدی را تجربه می‌کند. صندوق بین‌المللی پول خواستار آزادسازی نرخ یوان در مقابل دلار و دیگر ارزهای جهانی شده است. به عقیده کارشناسان چین وضعیت فعلی یوان اجازه بررسی درست و نزدیک به واقعیت اقتصاد چین را نمی‌دهد. گزارش صندوق بین‌المللی پول به این مساله اشاره دارد که چین به زودی درگیر مشکلات کارگران خواهد شد. IMF با اشاره به گزارش سازمان بین‌المللی کار می‌گوید: این مساله که کارگران در چین از دستمزد واقعی بهره نمی‌برند یک حقیقت است. اما کارفرماها اکنون با وجود این شرایط نیز به دنبال کارگران ارزان‌تر هستند و به همین دلیل برخی صنایع می‌کوشند که به ویتنام یا کامبوج یا نپال کوچ کنند. چین باید اقتصاد جهانی و نیازهای آن را در نظر بگیرد و با آن به پیش برود.