نماینده ایران در اوپک رییس هیات عامل و نماینده امارات رییس دوره‌ای اوپک شد
دنیای اقتصاد‌ـ اجلاس یکصدوچهل و دوم اوپک اگر برای این سازمان آب نداشت و دبیرکل جدید آن را مشخص نکرد، برای بازار نفت نان داشت و قیمت‌ها را پس از نزدیک به یک هفته کاهش، افزایش داد.
قیمت بشکه‌های نفت خام پس از شش روز سیر نزولی، صعود را در پیش گرفتند تا اندکی از نگرانی وزرای نفت عضو اوپک مبنی بر کاهش قیمت‌ها به زیر 60دلار کاسته شود. تقریبا تمامی وزرای نفت عضو اوپک طی روزهای پیش و پس از اجلاس وین نسبت به کاهش ناگهانی قیمت‌ها هشدار داده و آن را شوک بزرگی برای تولیدکنندگان نفت عنوان کرده بودند. حتی علی‌ النعیمی، وزیر نفت عربستان را هم که این روزها سعی دارد بیش از گذشته نسبت به نوسان قیمت‌ها بی‌تفاوت باشد، وادار به واکنش کرد.
دیروز اگرچه قیمت نفت افزایش پیدا کرد، اما یکی از روزهای پرنوسان بازار نفت هم بود. قیمت نفت که در ساعت ۱۹ و ۴۴دقیقه روز دوشنبه به وقت تهران به ۹۶/۶۴دلار در هر بشکه رسیده بود،‌ دیروز تا سطح ۲۲/۶۶دلار بالا رفت. اما این افزایش پایدار نماند و با انفجار اتومبیل‌های بمب‌گذاری شده در مقابل سفارت آمریکا در دمشق، یکبار دیگر نفت در بازارها فوران کرد و قیمت‌ها براساس گزارش بلومبرگ در ساعت ۱۰ و ۳۳دقیقه به وقت نیویورک به سطح ۴۴/۶۶دلار رسید. این افزایش هم پایان کار نفت نبود و چند ساعت پس از آن نزول قیمت‌ها آغاز شده و سرانجام بر روی ۹۶/۶۵دلار در هر بشکه ایستاد.

افزایش 26/1دلاری قیمت نفت
تهدید اوپک بازار نفت را تکان داد
گروه بین‌الملل- سرانجام کاهش قیمت نفت اثر خود را گذاشت و رییس سازمان اوپک مجبور شد روبه‌روی رسانه‌های خبری قرار گرفته و اعتراف کند که در صورت کاهش قیمت‌های نفت خام‌، اوپک سهمیه‌ها را به منظور بازنگری در سقف تولید کاهش خواهد داد.

ادموند داکورو در کنفرانس مطبوعاتی پس از اجلاس وزیران گفت: قیمت سبد نفتی اوپک از 72دلار به 60دلار در هر بشکه رسیده است. این اتفاق در کمتر از یک‌ماه رخ داده است. کاهش شدید قیمت‌ها در فاصله زمانی کوتاه می‌تواند ضرر‌هایی را به کشور‌های تولیدکننده وارد کند. به عنوان مثال، کاهش 11دلاری هر بشکه نفت در 10روز با توجه به میزان و سرعت کاهش بسیار زیان‌آور است و این در حالی است که همه می‌دانیم هزینه‌های تولید در حال افزایش است و تولیدکنندگان هزینه‌های زیادی را می‌پردازند.
وزیر نفت نیجریه در ادامه گفت: در صورتی که عوامل موثر بر نوسان قیمت‌های جهانی نفت متعادل شوند، شاهد بازاری آرام و باثبات خواهیم بود. داکورو توفان‌های آمریکا، تغییر میزان ذخایر استراتژیک و تجاری نفت‌خام در جهان و مسائل ژئوپولتیک همچون پرونده هسته‌ای ایران و تحولات لبنان را از عوامل موثر بر بازار نفت عنوان کرد و گفت: اوپک تمام این عوامل را به دقت بررسی می‌کند. رییس دوره‌ای اوپک در پاسخ به سوالی در مورد تقاضای چین گفت: اگرچه رشد تقاضای چین در چند سال اخیر بسیار چشمگیر بوده است، اما ما به عنوان تولیدکننده نمی‌توانیم به مصرف انرژی چین تکیه کنیم، چون این کشور به مجرد افزایش قیمت‌های نفت به استفاده از دیگر منابع همچون ذغال‌سنگ روی می‌آورد و انرژی خود را از این طریق تامین می‌کند. به همین دلیل چین نمی‌تواند بازار هدف ثابتی برای نفت‌خام اوپک باشد.
اعتراف روشن رییس اوپک به کاهش سقف تولید اوپک در صورت پایین‌آمدن غیرطبیعی و بیش از اندازه قیمت نفت و حتی احتمال تشکیل جلسه فوق‌العاده به این منظور در صورت ادامه یافتن روند کاهش قیمت‌ها، باعث شد تا پس از 6 روز روند نزولی قیمت‌ها، دیروز بازار‌های بین‌المللی نفت شاهد افزایش قیمت‌ها باشند.
بهای نفت خام وست‌تگزاس اینترمدیت که ساعت ۱۹ دوشنبه به وقت تهران به ۹۶/۶۴ دلار در هر بشکه رسیده بود، در نیمروز معاملاتی دیروز به ۲۲/۶۶دلار در هر بشکه رسید. افزایش ۲۶/۱دلاری قیمت نفت در چند ساعت در حالی رخ داده است که هیچ‌کدام از تحلیلگران علتی به غیر از سخنان رییس اوپک برای آن در نظر نگرفتند.
علی‌النعیمی، وزیر نفت عربستان که این روزها سعی دارد خود را بیش از گذشته نسبت به تحولات قیمتی نفت بی‌تفاوت نشان بدهد دیروز به خبرگزاری فرانسه گفت: کاهش قیمت‌ها هنوز به حد آماده‌باش و زنگ خطر نرسیده است، اما در صورتی که این اتفاق بیفتد، اوپک حتما تصمیم مناسبی اتخاذ خواهد کرد. بازار نفت به شدت زیر نظر اوپک است و ما بیشتر از هر چیزی به میزان عرضه و تقاضا توجه کرده و بر مبنای آن عمل می‌کنیم.
علاو بر رییس اوپک، سیدکاظم وزیری هامانه وزیر نفت کشورمان و رافائل رامیرز وزیر نفت ونزوئلا نیز نسبت به قیمت نفت هشدار دادند و قیمت کمتر از ۶۰ دلار را غیرمناسب توصیف کردند. اما اجلاس ۱۴۲ اوپک با یک نکته دیگر همراه بود و آن به میان آمدن نام غیراوپکی‌ها پس از مدت‌ها بود.
رییس اوپک در بخش دیگری از کنفرانس خبری پایان نشست وزیران گفت: ما تاکنون چندان به نقش تولیدکنندگان غیراوپکی نفت توجه نمی‌کردیم به همین منظور تنها عوامل بازار و نقش اوپک اهمیت داشت. سخنان ادموند داکورو، رییس دوره‌ای اوپک نشان می‌دهد که اکنون وضعیت تفاوت کرده و اوپک بیش از گذشته در اندیشه میزان اثر کشورهای تولیدکننده خارج از اوپک بر بازار نفت افتاده است.
به گزارش منابع خبری اکنون غیراوپکی‌ها ۶۰درصد تولید نفت جهان را در دست دارند و این میزان همچنان در حال افزایش یافتن است. به گزارش فایننشیال اکسپرس تقاضای روزانه نفت خام سال آینده به ۸۵میلیون بشکه در روز نزدیک خواهد شد و همین مساله جدال سهم بازار را جدی‌تر می‌کند. کشورهای غیراوپک از ابتدای سال ۲۰۰۶ تاکنون توانسته‌اند ۹۲۰هزار بشکه بر تولید روزانه خود بیافزایند و این در حالی است که اوپک نتوانسته چنین کاری را انجام دهد. نکته دیگری که غیراوپکی‌ها را از اوپکی‌ها پیش می‌اندازد، ‌عدم وجود سهمیه‌بندی برای آنها است که دست آنها را در تولید باز می‌گذارد. همچنین غیراوپکی‌ها اکثرا کشورهایی هستند که قدرت سرمایه‌گذاری گسترده‌ای چه در کشورهای خود و چه در دیگر کشورها دارند.
خبرگزاری رویتر نیز از هوستون آمریکا گزارش می‌دهد که سرمایه‌گذاری سخت‌افزاری کشورهای غیراوپکی در بخش نفت به گونه‌ای است که تحلیلگران سهم بزرگی را از بازار نفت در پنج سال آینده در نظر گرفته‌اند. هزینه استخراج در برخی کشورهای غیراوپکی بالاتر از میانگین جهانی است، اما افزایش قیمت‌ها در یک سال اخیر در کنار چشم‌انداز خوب تقاضا باعث شده است تا استخراج منابع نفتی در این میادین هم توجیه اقتصادی پیدا کند و آنها نیز بشکه‌های سیاه رنگ خود را روانه بازار نفت کنند. برخی تحلیلگران عقیده دارند که اوپک با یک سرمایه‌گذاری اصولی و زمانبندی می‌تواند تولید خود را روزانه 2میلیون بشکه افزایش دهد. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که تا سال 2010 غیراوپکی‌ها روزانه شش میلیون بشکه بر میزان تولید خود خواهند افزود و اوپک اگر قصد دارد سهم بازار خود را حفظ کند باید با این آهنگ پیش برود. نزدیک به یک سال است که اوپک سقف تولید خود را افزایش نداده است. (سهمیه تولید عراق در سهمیه کلی اوپک‌ محاسبه نمی‌شود).