تعیین زمان توقف فعالیت هسته‌ای کره شمالی

گروه بین‌الملل - کره شمالی و ایالات متحده توانستند به یک زمان مشخص برای پایان دادن به کار رآکتور یونگ بایون دست پیدا کنند. این توافق پس از آن به دست آمد که کریستوفر هیل مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایالات متحده مذاکراتی را با مقامات کره شمالی انجام داد. وی هفته گذشته میلادی در سفری ناگهانی به کره شمالی رفت. مقامات پیونگ یانگ پس از آن از خود نرمش نشان دادند که ایالات متحده ۲۰میلیون دلار از پول‌های مسدود شده کره شمالی در بانک‌ دلتای آسیا در ماکائو را آزاد کرده و از طریق حسابی در روسیه آن را برای پیونگ یانگ فرستاد. مبلغ کل این دارایی‌ها ۲۵میلیون دلار ذکر شده است.

به گفته کریستوفر هیل که با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت‌وگو می‌کرد براساس توافق دو طرف، رآکتور یونگ بایون ظرف دو هفته آینده و تا قبل از نیمه جولای تعطیل خواهد شد. هیل که پس از سفر خود به کره شمالی وارد ژاپن شده است در جمع خبرنگاران گفت: مذاکرات خوب و سازنده‌ای با مقامات پیونگ یانگ داشتیم و تنها مساله باقیمانده چگونگی نظارت‌های بعد بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای است.

پس از توافق آژانس با کره شمالی عملیات تعطیل کردن رآکتور یونگ بایون به سرعت پیگیری می‌شود. وی اظهار امیدواری کرد دو طرف بتوانند در کمترین زمان ممکن در این خصوص به توافق برسند. کریستوفر هیل بالاترین مقام آمریکایی است که در ۵ سال گذشته به کره شمالی سفر کرده است.

از طرف دیگر محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای دیروز اعلام کرد که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای سه‌شنبه این هفته راهی پیونگ یانگ خواهند شد تا مذاکرات خود را درباره تعطیلی نیروگاه یونگ بایون و چگونگی نظارت بازرسان آژانس بر این روند آغاز کنند.

برخی تحلیلگران عقیده دارند که سفر کریستوفر هیل به کره شمالی نشانه عزم جدی پیونگ یانگ برای به اجرا گذاشتن تواقفنامه ۱۳ فوریه است. از سوی دیگر گفته می‌شود هیل به این دلیل بلافاصله از پیونگ یانگ راهی توکیو شده است تا پیام روشنی را به مقامات ژاپنی برساند.

ژاپن به دلیل اختلاف سیاسی خود با کره شمالی تاکنون از پذیرش مفاد توافقنامه ۱۳ فوریه خودداری کرده و گفته است که در پرداخت مشوق‌های اقتصادی به پیونگ یانگ شرکت نخواهد کرد.

هدف از سفر کریستوفر هیل جلب موافقت مقامات ژاپن برای همراهی با دیگر اعضای مذاکرات شش جانبه است. کره شمالی یک میلیون تن نفت خام سنگین به عنوان مشوق دریافت خواهد کرد. همچنین صادرات ۴۰۰ هزار تن برنج در قالب کمک بلاعوض از سوی کره جنوبی از سر گرفته خواهد شد.