اجلاس ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار شد
تلاش مرکل برای اتحاد بیشتر اروپا
گروه بینالملل - اتحادیه اروپا طی روزهای پنج شنبه و جمعه به بررسی دوباره اصلاحات منشور واحد اروپا پرداخت. دو سال پس از آن که رای دهندگان فرانسوی و هلندی با قانون اساسی واحد اروپا مخالفت کردند، اکنون آلمان میکوشد تا در آخرین روزهای ریاست دورهای خود بر اتحادیه اروپا بتواند راهحلی برای کلید زدن دوباره موضوع قانون اساسی واحد اروپا و دیگر اصلاحات مورد نظر اتحادیه پیدا کند. به همین دلیل ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در بروکسل مقر این اتحادیه گرد هم آمدند. هر چند دو روز مذاکرات فشرده در این خصوص انجام شد اما به دلیل مخالفت برخی کشورها از جمله انگلستان، این اجلاس دو روزه نتوانست به دستاورد ویژهای دست پیدا کند.
براساس طرح پیشنهادی که آلمان و فرانسه تهیه کننده و طراح اصلی آن هستند منشور قانون اساسی اروپا در شکل کنونی آن حذف شده و به جای آن یک معاهده جدید جایگزین میشود که دیگر نیازی به همه پرسی ندارد و کشورها با تصویب پارلمانی میتوانند آن را به اجرا درآورند.
به عقیده طراحان این موضوع باعث کاهش احتمال رد شدن این معاهده خواهد شد. تاکنون ۱۸ کشور اروپایی قانون اساسی اروپا را تصویب کردهاند. انگلستان به عنوان یکی از مخالفان معاهده جدید اروپا عقیده دارد که ۳ سال گفتوگو نباید بینتیجه گذاشته شود و کشورهایی که قانون اساسی واحد اروپا را رد میکنند در غفلت به سر میبرند.
اما موافقان عقیده دارند که معاهده جدید نظر کشورهای مخالف قانون اساسی واحد را نیز جلب خواهد کرد.
به عنوان مثال هلند درخواست کرده بود تا سهم پارلمان کشورهای اروپایی در قانونگذاریهای اتحادیه بیشتر شود که این مساله در معاهده پیشنهادی جدید گنجانده شده است.
از سوی دیگر برخی مفاد قانون اساسی اروپا در طرح جدید تعدیل شده است. به عنوان مثال در طرح جدید از قدرت کمیسیون اروپا کاسته شده و از افزایش اختیار این نهاد اروپایی جلوگیری شده است.
با وجود دو روز بحث فشرده صدراعظم آلمان اعلام کرد که هیچ تضمینی برای رسیدن به نتیجه نهایی وجود ندارد.
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، پس از ضیافت شامی با حضور ۲۶ تن دیگر از رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا طی یک کنفرانس خبری اظهار داشت: توافق گستردهای که حاصل شده این است که هر تلاش و کوشش باید با هدف دستیابی به یک توافق موثر صورت پذیرد.
وی ضمن بیان این که تلاشها طی چند روز آینده نیز ادامه خواهد داشت گفت: هنوز نمیتوانیم بگوییم که دستیابی به این مهم امکانپذیر شده است.
دیپلماتهای اروپایی میگویند که مذاکرات سران اتحادیه اروپا شامل یکسری دیدارها با حضور رهبران آلمان، لهستان و فرانسه بوده است.
تونی بلر، نخستوزیر در حال کنارهگیری انگلیس که خود را با شور و حرارت خاصی به اجلاس سران اتحادیه اروپا رسانده بود وعده داد از آنچه که خطوط قرمز سیاستهای کلیدیاش است دفاع کند. از سوی، دیگر لخ کاچینسکی رییسجمهور لهستان در بدو ورود به بروکسل، ساکت و لب فرو بسته به نظر میرسید، اما بسیاری از دیپلماتها، ورشو را بزرگترین مانع بر سر توافقات در خصوص برنامهها و طرحهای پیشنهادی مرکل میدانند. طرحها و برنامههایی که اساسا با هدف دستیابی به معاهدات جدیدی برای جایگزین کردن منشور قانون اساسی شکستخورده اتحادیه اروپا پیشنهاد شده است.
در همین حال، نخستوزیر لهستان در رادیو ملی کشورش گفت: اگر لهستان مجبور نبود که سالهای ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ را با سختی پشت سر گذارد اکنون کشوری ۶۶ میلیونی به شمار میرفت.
با وجود این، آنا فوتیگا، وزیر امور خارجه لهستان، پس از مذاکرات روز پنجشنبه گفت که طرحهایی که میتواند در راستای طرحهای ما باشد ارایه شده اما همچنان مذاکرات بیشتری مورد نیاز است.
نیکولا سارکوزی رییسجمهور فرانسه که نخستین حضورش در اجلاس سران اتحادیه اروپا را به عنوان رهبر کشورش تجربه میکرد گفت: کلیه رهبران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا نسبت به دستیابی به توافق ابراز تمایل وافر کردند و ما به غیر از مساله لهستان در خصوص طیف وسیعی از طرحهای آلمان برای معاهده جدید به توافق رسیدیم. مفاد مندرج در پیش نویس طرحهای آلمان به طور عمده مبتنی بر اصول مندرج در نسخه اصلی قانون اساسی اتحادیه اروپا است.
در این میان، سارکوزی و نخست وزیران ایتالیا و اسپانیا به منظور دستیابی به توافق در زمینه معاهدات اصلاحات به همکاری نزدیک با یکدیگر میپردازند.
فرناندو مورالدا سخنگوی خوزه لوئیس زاپاترو، نخستوزیر اسپانیا گفت: ما تصمیم گرفتهایم که قاطعانه طرحهای آلمان را پیش ببریم. ما همگی مصمم هستیم تا برای کشورهایی با تفاوتهای خاص فرمولهای مشابه پیدا کنیم.
خوزه مانوئل باروسو رییس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز معاهده جدید اصلاحات در اتحادیه اروپا را حیاتی خواند و گفت: ما از ۷ سال پیش تا کنون از اصلاحات بنیادین در این اتحادیه سخن گفتهایم. اکنون زمان حرکت فرا رسیده است. احساس میکنم که موفق خواهیم شد و حقیقتا بر این باورم که ناکامی گزینه مطلوبی نیست.
بلر نیز گفت: ما چهار حوزه را مشخص کردهایم که نیازمند اصلاحات چشمگیر هستند، سیاست خارجی، سیستم قضایی و پلیسی، همچنین قوانین و مقررات امنیت اجتماعی و منشور حقوق بنیادی اتحادیه اروپا از جمله حوزههایی است که بدانها اشاره شده است.
بلر، مرکل، سارکوزی و اکثریت قریب به اتفاق رهبران اروپا دست کم در یک حوزه به تفاهم رسیدهاند.
آنگلا مرکل در جمع خبرنگاران گفت: فضای مذاکرات خوب و باز بود به گونهای که میتوانیم به کار خود ادامه دهیم اما هنوز نمیتوانیم در خصوص نتایج اظهارنظر کنیم و بگوییم که موفق خواهیم شد یا خیر.
ارسال نظر