باهره دامغانی- اخبار مربوط به ادغام شرکت‌ها وال استریت را در روزی که چندان انگیزه‌ای برای خرید و فروش نداشت، ناگزیر از پیشرفت و ترقی کرد.

به گزارش رویترز از نیویورک، سرمایه‌گذاران وال استریت در روز دوشنبه به دلیل برگزاری جلسه بانک مرکزی آمریکا در این هفته، علاقه‌ای به فعالیت‌ از خود نشان ندادند اما اخبار مربوط به ادغام چنان بود که گویی وال استریت را مجبور از تحرک و فعالیت کرد، هر چند سود روز دوشنبه محدود و اندک بود، کنسرسیوم بانکی که که بانک سلطنتی اسکاتلند یکی از اعضای اصلی آن است اعلام کرد که در نظر دارد بانک امروی هلند را به قیمت ۵/۹۵میلیارد دلار خریداری کند. همچنین کمپانی لمان برادر اعلام کرد، پیشنهاد خرید ۵/۱۳میلیارد دلاری را به کمپانی اسمیت- ارکستون داده است.

این دو خبر جریان بازار را تقویت کرد و با وجود بی‌میلی سرمایه‌گذاران به معامله و خرید و فروش آنها را به فعالیت کشاند.

تحلیلگران درباره جریان و حالت روزهای اخیر بازار معتقدند، وال‌استریت دولت دارد که رشد اقتصادی به اندازه‌ای سریع باشد تا همه بنگاه‌ها و کمپانی‌های آمریکایی غرق در سود باشند اما سرعت این رشد به گونه‌ای نباشد که مانع بانک مرکزی آمریکا برای کاهش نرخ بهره شود. به این ترتیب، وال استریت در حال حاضر به دنبال توقف افزایش نرخ بهره نیست، بلکه خواهان کاهش آن است.

شاخص سهام داوجونز در روز سه‌شنبه ۱۰/۰درصد به دست آورد. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۱۶/۰درصد افزایش یافت و شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۵۸/۰درصد ترقی کرد. شاخص اعتماد مصرف‌کنندگان در ماه مه افزایش داشت و این افزایش گرچه برای بازار سهام خبر خوبی به شمار می‌رفت اما باعث تنزل ارزش اوراق قرضه و بهادار شد.

در توکیو کاهش تولید صنعتی باعث توقف شاخص‌های سهام در روز چهارشنبه شد، این در حالی است که بازار سهام توکیو صبح روز چهارشنبه را با افزایش در شاخص سهام شروع کرده بود. شاخص سهام نیکی ۲/۰درصد از دست داد و سهم شاخص سهام توپیکس از تنزل روز چهارشنبه ۱/۰درصد ضرر بود.

اما در چین شاخص‌های سهام در پی افزایش مالیات بر تجارت، تنزل پیدا کرد. وزارت اقتصاد چین روز چهارشنبه اعلام کرد، هزینه تمبر تجاری بر معاملات را از یک‌دهم درصد به ۳/۰درصد افزایش داد، پیش از این دولت در ماه ژانویه ۲۰۰۵، نرخ مالیات را برای شکوفایی معاملات تجاری از ۲/۰درصد به ۱/۰درصد کاهش داده بود. مقامات اقتصادی چین در توجیه افزایش مالیات بر معاملات تجاری می‌گویند، این افزایش به سلامت روند و جریان بازار کمک خواهند کرد. شاخص شانگهای ۳۱/۳درصد از دست داد.

در اروپا، بازارهای سهام روز متفاوتی داشتند. شاخص سهام FTSE لندن، ۵۵/۰درصد به دست آورد. داکس آلمان که روز دوشنبه را در تعطیلی به سر برده بود، اولین روز هفته خود را با ۵۴/۰درصد ترقی به پایان برد اما CAC-۴۰ فرانسه ۲۵/۰درصد از دست داد.

در بازار معاملات ارزی، ارزش دلار در مقابل یورو تنزل پیدا کرد. افزایش در شاخص اعتماد مصرف‌کنندگان از دلایل این کاهش بود. روز سه‌شنبه هر یورو به ازای ۳۴۹۲/۱دلار معامله شد، حال آنکه روز دوشنبه هر یورو به ازای ۳۴۵۱/۱دلار معامله شده بود، اما ارزش دلار در برابر ین افزایش یافت و روز سه‌شنبه هر دلار به ازای ۷۱/۱۲۱ین معامله شد که نسبت به روز دوشنبه که هر دلار به ازای ۶۸/۱۲۱ین معامله شده بود، ارزش دلار افزایش اندکی نشان می‌داد.