رشد اقتصادی آمریکا به پایینترین میزان در ۴سال اخیر رسید
ابرهای تیره در آسمان اقتصاد بزرگ
گروه بینالملل- در حالی که اقتصادهای بزرگ اروپایی همچون اقتصاد آلمان و بریتانیا در حال احیای خود هستند و هر روز اخبار خوبی از بازسازی روزهای بد سال ۲۰۰۶ را به گوش میرسانند، اقتصاد ایالات متحده نه تنها نتوانسته روزهای سخت پارسال را به فراموشی بسپارد بلکه شرایط در حال وخیمتر شدن نیز هستند. در حالی که روزهای ابتدایی سال جدید میلادی با رونق حاصل از کاهش قیمت جهانی نفت خام همراه بود اکنون به نظر میرسد ابرهای تیره در حال بازگشت به آسمان بزرگترین اقتصاد جهان هستند. جدیدترین گزارشهای اقتصادی از ایالات متحده نشان میدهند که رشد اقتصادی آمریکا در سه ماه نخست امسال میلادی به ۳/۱درصد رسیده است. این کاهش رشد اقتصادی در ۴ سال اخیر بی سابقه بوده است و از آن بدتر اینکه هیچ تحلیل مثبتی از بهبود این وضعیت در چشمانداز پیش رو وجود ندارد. رشد اقتصادی آمریکا در حالی به رقم ۳/۱درصد رسیده است که این عدد برای آخرین سه ماه سال ۲۰۰۶ با وجود بالا بودن قیمت نفت خام، رقم ۵/۲درصد بود. رشد اقتصادی آمریکا از تمامی پیشبینیهایی که در ابتدای سال انجام شده بود نیز پایینتر است. در ابتدای سال بلومبرگ گزارش داده بود که اقتصاددانان عقیده دارند رشد اقتصادی آمریکا در ربع اول سال ۸/۱درصد خواهد بود که این عدد هیچ گاه محقق نشد.
کاهش فعالیت بخش مسکن یکی از اصلیترین عوامل فرو نشستن رونق اقتصادی ایالات متحده است. کاهش رونق بخش مسکن از پارسال آغاز شده بود اما در حالی که همه انتظار داشتند در سالجدید میلادی شرایط تغییر کند و رونق دوباره به بخش ساختوساز ایالات متحده بازگردد، این امر محقق نشد و نه تنها رونق به بخش مسکن بازنگشت بلکه شرایط بیش از پیش تغییر کرد.
براساس آمارهای ارائه شده از سوی مراجع رسمی اکنون رکود بخش خرید و فروش املاک به بخش ساخت خانههای جدید نیز سرایت کرده است.
این آمارها نشان میدهند که میزان ساخت خانههای جدید در آمریکا در ۳ماه ابتدای امسال ۱۷درصد کاهش داشته است.
آشکارا مشخص است که مردم ایالات متحده علاقهای به هزینه کردن پول خود برای خرید خانه ندارند و این مساله در مورد خانههای جدید و نوساز بیش از گذشته به چشم میآید.
بنابر گزارش آسوشیتدپرس هماکنون میزان هزینه کردن مردم برای خرید خانههای جدید، شرایط سالهای ۸۱ و ۸۲ میلادی را در اذهان تداعی میکند.
میزان افزایش سرمایه شرکتهای آمریکایی نیز به شدت کاهش یافته است.
به گونهای که در حالی که در ۳ماه آخر سال ۲۰۰۶ میلادی مجموع افزایش سرمایه آنها ۲۲میلیارد و ۴میلیون دلار بود، این رقم در ربع اول امسال به ۱۴میلیارد و ۸۰۰میلیون دلار رسیده است.
افزایش کسری تجاری آمریکا یکی از عوامل اصلی کاهش سود شرکتهای آمریکایی به خصوص شرکتهای بازرگانی صادرکننده کالا است.
به همین دلیل از کسری تجاری آمریکا به عنوان یکی از عوامل اصلی کاهش رشد اقتصادی آمریکا یاد میشود. ایالات متحده هم اکنون با یک چالش جدی در عرصه تجارت بینالمللی با نام کسری تجاری روبهرو است. این مساله به خصوص در برابر چین به عنوان اصلیترین شریک تجاری ایالات متحده بیشتر نمود پیدا میکند.
در همین حال نگرانیهایی نیز از بابت افزایش تورم در آمریکا ذهن مدیران بانک مرکزی آمریکا موسوم به فدرال رزرو را به خود مشغول کرده است و در راس آنها بن برنانک رییس این بانک چندینبار نسبت به احتمال افزایش تورم هشدار داده است. هم اکنون تورم آمریکا در ۳ ماه ابتدای امسال ۴/۳ درصد گزارش شده است که نسبت به ربع آخر سال ۲۰۰۶ یک درصد افزایش نشان میدهد. این مساله اکنون نگرانی سرمایهگذاران و فعالان بورس اوراق بهادار نیویورک را برانگیخته است. چرا که ممکن است در صورت بروز تورم و یا تشدید احتمال آن فدرال رزرو تصمیم بگیرد نرخ بهره را که چندین ماه است ثابت مانده افزایش دهد. این اتفاق میتواند کاهش فرار سرمایهها از والاستریت و دیگر بازارهای مالی ایالات متحده را به همراه داشته باشد. در حال حاضر نرخ بهره ایالات متحده ۲۵/۵درصد است که از ۹ ماه می سال ۲۰۰۶ تاکنون تغییری نداشته است.
اما به نظر میرسد والاستریت تنها بخش اقتصاد آمریکا است که این روزها دوران رونق خود را سپری میکند. به گزارش خبرگزاری داوجونز، والاستریت چندین هفته پیاپی رونق را پشت سرگذاشته و جمعه گذشته برای اولین بار از ابتدای تاسیس شاخص داوجونز تاکنون این شاخص از مرز ۱۳هزار واحد عبور کرد.
نفت خام یکی از کابوسهای همیشگی اقتصاد ایالات متحده است. قیمتها بین ۶۰ تا ۶۶ دلار دور میزند و این مساله در شرایطی که تقاضای آمریکا رو به افزایش است نمیتواند چندان امیدوار کننده باشد. به نظر میرسد تنها یک معجزه میتواند اقتصاد بزرگ جهان را از مشکلات کنونی خلاص کند.
ارسال نظر