گروه بین‌الملل- با گذشت ۲روز از ضرب‌الاجل تعیین شده برای توقف فعالیت‌های هسته‌ای کره‌شمالی این کشور هنوز راکتور یونگ بایون را خاموش نکرده است. یونگ‌بایون نماد فعالیت‌های هسته‌ای کره‌شمالی است و تنها راکتور این کشور است که توانایی تولید پلوتونیوم را دارد. پلوتونیوم ساخته شده در این راکتور بنابر ادعای مقامات آمریکایی در ساخت سلاح‌های هسته‌ای استفاده می‌شود.

چین به عنوان اصلی‌ترین پشتیبان کره‌شمالی در مذاکرات شش‌جانبه که همچنان به حمایت‌های گسترده خود از دولت پیونگ‌یانگ ادامه می‌دهد دیروز از طرف‌های درگیر مذاکرات به‌خصوص ایالات متحده درخواست کرد تا پایان این هفته میلادی به کره‌شمالی برای تعطیلی پایگاه اتمی یونگ‌بایون فرصت دهند. کره‌شمالی با وجود اینکه چند روز از آزاد شدن دارایی‌هایش می‌گذرد اعلام کرده است که هنوز نتوانسته به این دارایی‌ها دسترسی پیدا کند. کره‌شمالی تعطیلی راکتور یونگ‌بایون را به برداشت تمامی دارایی‌های بلوکه شده خود منوط کرده است.

بعد از این که کره شمالی نتوانست تا ضرب‌الاجل تعیین شده در مذاکرات شش جانبه‌ فعالیت رآکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند، این کشور بار دیگر دیروز ‌به‌وسیله اعضای شرکت کننده در این مذاکرات برای آغاز روند متوقف کردن فعالیت‌های هسته‌ای خود تحت فشار قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، با وجود ابراز اطمینان از جانب پیونگ یانگ مبنی بر اینکه به محض تایید آزاد شدن دارایی‌های مسدود شده کره شمالی در بانک دلتای آسیا در ماکائو، اولین گام را در جهت کنار گذاشتن برنامه‌های هسته‌ای‌اش برمی‌دارد، در میان مقام‌هایی که از اوت ۲۰۰۳ با این کشور درباره برنامه‌های هسته‌ای‌اش مذاکره می‌کنند، نشانه‌هایی از ناامیدی و شکست دیده می‌شود.

روزنامه‌های کره جنوبی نوشتند: سئول در حال بررسی به تاخیر انداختن کمک‌های غذایی خود به کره شمالی از جمله ارسال برنج به این کشور است؛ مگر این که پیونگ یانگ گام‌های اولیه برای کنار گذاشتن برنامه‌های هسته‌ای خود را بردارد.

در همین حال کریستوفر هیل، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای آمریکا در دیدار از پکن درباره موضوع هسته‌ای کره شمالی ابراز ناخرسندی کرد. وی در یک کنفرانس خبری گفت: لزومی نیست تاکید کنیم از اینکه پیونگ یانگ نتوانست در این ضرب‌الاجل مهم فعالیت رآکتور هسته‌ای اصلی‌اش را متوقف کند، خوشنود نیستیم. توپ در زمین آنهاست.

وی افزود: پکن از ما درخواست کرده بود که سه یا چهار روز دیگر صبر کنیم، به نظر می‌رسد که این اقدام عاقلانه‌ای است. وی تاکید کرد آمریکا در این خصوص اقدامات یک جانبه انجام نمی‌دهد. همچنین نوری‌یوکی شیکاتا، سخنگوی وزارت امور خارجه ژاپن هشدار داد: اگرچه پیونگ یانگ نتوانست در این ضرب‌الاجل اعلام شده فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند، اما این بسیار مهم است که کره شمالی هر چه زودتر اقدامات اولیه برای کنار گذاشتن برنامه‌های هسته‌ای خود را آغاز کند.

در ۱۳ فوریه در مذاکرات شش جانبه، کره شمالی توافق کرد که در ازای دریافت اولیه ۵۰ هزار تن نفت فعالیت رآکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند. این در حالی است که اگر پیونگ یانگ به طور کل فعالیت هسته‌ای خود را متوقف کند ۹۵۰ هزار تن دیگر نفت دریافت خواهد کرد. هم‌چنین کره شمالی درخواست کرده بود که دارایی‌های مسدود شده‌اش هر چه زودتر آزاد شود. این در حالی است که پیونگ یانگ اخیرا به دلیل آزاد نشدن این دارایی‌ها مذاکرات شش جانبه را به حالت تعلیق درآورده بود.

در مذاکرات شش جانبه در ۱۳ فوریه اعضای این مذاکرات ۱۴ آوریل را ضرب‌الاجل متوقف شدن رآکتور هسته‌ای اصلی پیونگ یانگ اعلام کردند. این رآکتور مواد لازم برای تولید پلوتونیوم در سلاح‌های هسته‌ای را تولید می‌کند.

کره شمالی به دلیل تاخیر در آزاد شدن دارایی‌هایش در یک بانک در ماکائو در ضرب‌الاجل تعیین شده نتوانست فعالیت رآکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند، این درحالی است که آمریکا چند روز پیش اعلام کرد که پیونگ یانگ در حال حاضر می‌تواند به این دارایی‌ها دسترسی داشته باشد.

یک مقام کره شمالی نیز پیشتر اعلام کرده بود که پیونگ یانگ بر توافقنامه ۱۳ فوریه در مذاکرات شش جانبه پایبند است، اما تا زمان آزاد نشدن دارایی‌هایش هیچ اقدامی در زمینه متوقف شدن برنامه هسته‌ای‌اش انجام نمی‌دهد.

در همین حال بیل ریچاردسون، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۸ که پیشتر به کره شمالی سفر کرده بود، گفت که با وجود متوقف نشدن فعالیت رآکتور هسته‌ای اصلی کره شمالی وی درباره متوقف شدن این رآکتور هسته‌ای خوش‌بین است.

ریچاردسون که فرماندار ایالت نیومکزیکو است، تصریح کرد: ‌پیش‌بینی من این است که در اوایل هفته جاری آنها از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دعوت خواهند کرد تا به کره شمالی سفر کنند، آنها روند متوقف شدن این رآکتور را آغاز می‌کنند.

به نظر می‌رسد دعوت از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اولین گام در جهت متوقف شدن فعالیت این رآکتور هسته‌ای باشد. این بازرسان از سال ۲۰۰۲ به کره شمالی سفر نکرده‌اند.

از سوی دیگر روزنامه دونگ آ ایلبو، چاپ کره جنوبی، به نقل از یک مقام کره جنوبی گزارش داد: اگر کره شمالی گام‌های اولیه درجهت متوقف شدن برنامه‌های هسته‌ای‌اش انجام ندهد، ما نمی‌توانیم نسبت به این موضوع بی‌اعتنا باشیم و کاری انجام ندهیم.

مقامات دو کره قرار است چهارشنبه هفته جاری درباره موضوع درخواست پیونگ یانگ برای دریافت۴۰۰ هزار تن برنج از طرف سئول با یکدیگر بحث و گفت‌وگو کنند.

یک مقام رسمی وزارت اتحاد دو کره گفت: تاکنون هیچ تصمیمی درباره این موضوع اتخاذ نشده است.