یوان پشت دیوار چین

گروه بین‌الملل- چین پیشنهاد و درخواست صندوق بین‌المللی پول مبنی بر آزادسازی نرخ یوان را به شدت رد کرد. هو یائولیان، معاون رییس بانک مرکزی چین پس از انتشار پیشنهاد صندوق بین‌المللی پول گفت: آزادسازی نرخ یوان در شرایط کنونی باعث از بین رفتن پایداری اقتصادی چین خواهد شد و بانک مرکزی چین اجازه نخواهد دارد این اتفاق رخ دهد.

این در حالی است که اقتصاددانان صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده‌اند آزادسازی نرخ یوان هم به سود اقتصاد چین و هم به سود توازن تجارت جهانی است. هم اکنون ثابت بودن نرخ یوان و از آن مهمتر پایین بودن آن سبب شده تا شکاف تجاری بین اتحادیه اروپا و ایالات متحده روز به روز افزوده شده و این کشورها توان رقابت صادراتی خود را با چین از دست بدهند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس هم اکنون بهای تمام شده کالاها در چین در مقایسه با انواع مشابه آن در ایالات متحده و اتحادیه اروپا به طور چشمگیری پایین‌تر است و همین مساله باعث کاهش صادرات ایالات متحده و اتحادیه اروپا به چین می‌شود. براساس گزارش‌های رسمی کسری تجاری ایالات متحده در برابر چین پارسال به ۲۲۳میلیارد دلار رسید که ایالات متحده عقیده دارد نزدیک به ۳۰درصد این میزان به دلیل پایین بودن مصنوعی ارزش یوان در برابر دلار است.

صندوق بین‌المللی پول هر ساله پیشنهادهایی را برای هدایت بهتر اقتصاد کشورها به سود اقتصاد جهانی ارائه می‌کند. پیشنهاد آزادسازی و انعطاف بازار ارز چین نیز در اجلاس نیویورک صندوق بین‌المللی پول مطرح شد. اما چین این پیشنهاد را یک توصیه جهت‌دار از سوی صندوق بین‌المللی پول به سود کشورهایی همچون ایالات متحده دانسته است.

معاون بانک مرکزی چین با ذکر این نکته که آینده صندوق بین‌المللی پول در خطر است گفت:‌ به نظر می‌رسد پیشنهادهای صندوق بین‌المللی پول در حال جانب‌داری بیش از حد از کشورهای غربی است که این مساله در حال ضربه زدن به اعتبار این نهاد مالی بین‌المللی است. چین هم اکنون عقیده دارد که نقش یوان در ناهماهنگی تجارت جهانی آنقدر که گفته می‌شود نیست و کشورهای غربی در این زمینه زیاده‌روی می‌کنند.

معاون بانک مرکزی چین در این زمینه به خبرگزاری فرانسه گفت: چین بیهوده در ناهماهنگی اقتصاد جهانی متهم شمرده می‌شود و در مقابل آن باید نقش سیاست‌های حمایت‌گرایانه کشورهای غربی از تولید داخلی را بررسی کرد. به عقیده پکن زیان اعمال این سیاست از سوی کشورهایی همچون ایالات متحده برای اقتصاد جهانی بسیار بیشتر از پایین بودن ارزش یوان است. در جولای سال ۲۰۰۵ چین ارتباط دلار و یوان را قطع کرد و از آن پس یوان براساس سبدی از ارزهای مختلف ارزش‌گذاری شد. پس از آن فشارهای ایالات متحده آغاز شد و تحت تاثیر این فشارها چین تاکنون ارزش یوان در برابر دلار را ۷درصد افزایش داده است. در همین حال یک کارشناس اقتصادی در موسسه مالی گلوبال اینسایت با تحلیل شرایط پیش روی پکن و واشنگتن گفت: اکنون وضعیت دلار و یوان به یک مساله حیاتی برای ایالات متحده تبدیل شده است.

دموکرات‌ها از ضعف دولت بوش برای وادار کردن چین به آزادسازی نرخ یوان بارها و بارها استفاده کرده‌اند.

پیش‌بینی می‌شود با نزدیک شدن زمان انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده بر حجم فشارها بر چین افزوده شود.

آزادسازی نرخ یوان سبب افزایش قیمت تمام شده کالاهای چینی و کاهش صادرات این کشور می‌شود که در نهایت موجب می‌شود تا رشد اقتصادی این کشور یک میلیارد و ۳۰۰میلیون نفری کاهش پیدا کند.

از سوی دیگر ایالات متحده به طور محدود اعمال جرایم را علیه کالاهای چینی آغاز کرده است. ماه گذشته ایالات متحده تعرفه جریمه‌ای را برای صادرکنندگان کاغذ از چین به این کشور برقرار کرد.

گزارش‌های غیررسمی حاکی از آن ا ست که چنین تعرفه‌هایی برای کالاهای دیگر همچون پوست، چرم و پارچه نیز اعمال خواهند شد.

از سوی دیگر نمایندگان دموکرات‌ها کنگره آمریکا طرحی را تهیه کرده‌اند که براساس آن یک تعرفه ۵/۲۷درصدی بر کلیه کالاها و خدمات وارداتی از چین بسته خواهد شد.

کارشناسان عقیده دارند اعمال چنین مجازاتی نه تنها نظم حاکم بر روابط تجاری ایالات متحده و چین را برهم می‌زند بلکه بر روابط سیاسی دو کشور نیز سایه خواهد افکند.

کارشناسان عقیده دارند روی دیگر سکه صادرات کالاهای ارزان‌قیمت چینی به آمریکا مغفول مانده است.

اکنون خرید کالاهای ارزان‌قیمت چینی برای بسیاری از مردم آمریکا به خصوص اقشار متوسط به پایین به صورت یک رویه معمول درآمده است و تغییر این رویه به طور حتم کار دشواری خواهد بود.

هم‌اکنون بازار کفش و پوشاک در ایالات متحده و اتحادیه اروپا به شدت تحت تاثیر محصولات چینی قرار گرفته است و هرگونه افزایش قیمت در تعرفه‌ها باعث افزایش قیمت در آنها خواهد شد.