خبرگزاری ها-ضرب‌الاجل تعیین‌شده برای کره شمالی تا طی آن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف و از بازرسان آژانس انرژی اتمی دعوت کند، به پایان رسید. در همین حال نماینده ارشد هسته‌ای آمریکا در مذاکرات شش‌جانبه طرح خلع سلاح هسته‌ای دو ماهه کره شمالی فاقد شتاب لازم است. کره شمالی نیز اعلام کرده به کنار گذاشتن فعالیت‌های هسته‌ای‌اش پایبند است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کریستوفر هیل، نماینده ارشد هسته‌ای آمریکا در مذاکرات شش‌جانبه و معاون وزیر امور خارجه آمریکا پیش از دیدار با وود دائویی، همتای چینی‌اش گفت: در حال حاضر شتاب زیادی در این فرآیند (خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی) وجود ندارد.

در ۱۳ فوریه در مذاکرات شش جانبه، کره شمالی موافقت کرد که در ازای دریافت اولیه ۵۰هزار تن نفت، فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند. این در حالی است که اگر پیونگ‌یانگ به طور کامل فعالیت هسته‌ای خود را متوقف کند، ۹۵۰هزار تن دیگر نفت دریافت خواهد کرد.

در این مذاکرات ۱۴ آوریل ضرب‌الاجل متوقف شدن راکتور یانگ بایون اعلام شد.

از سوی دیگر مذاکرات شش جانبه به دلیل آزاد نشدن دارایی‌های مسدود شده کره شمالی نیز سازنده و موثر نبود به طوری که پوینگ‌یانگ به دلیل آزاد نشدن این دارایی‌ها این مذاکرات به حالت تعلیق درآورد. این در حالی است که آمریکا چند روز پیش اعلام کرد که کره شمالی می‌تواند دارایی‌های خود را که در یک بانک در ماکائو مسدود شده بود، دریافت کند.

هیل دیروز اعلام نکرد که اگر کره شمالی در متوقف کردن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود تعلل کند چه پیامدهایی متوجه پیونگ‌یانگ خواهد شد.

هیل گفت: برای این موضوع که چرا پیونگ‌یانگ موضوع خلع سلاح هسته‌ای را به دقت و کامل دنبال نمی‌کند، دلیلی وجود ندارد.

نماینده ارشد هسته‌ای آمریکا در مذاکرات شش جانبه گفت: ما نسبت به از دست دادن این ضرب‌الاجل بی‌اعتنا و بی‌تفاوت نیستیم، ما با شرکای دیگرمان درباره یافتن پاسخ مناسب برای این وضعیت مشورت خواهیم کرد.

پس از اعلام خبر آزاد شدن دارایی‌های کره شمالی، پیونگ‌یانگ اعلام کرد که هنوز در حال بررسی تایید موضوع آزاد شدن دارایی‌هایش در بانک دلتا آسیا ماکائو است.

وزارت امور خارجه کره شمالی اعلام کرد که اگر موضوع آزاد شدن دارایی‌های کره شمالی حقیقت داشته باشد، پیونگ‌یانگ به توافقنامه ۱۳ فوریه در مذاکرات شش جانبه عمل خواهد کرد.

مقامات و کارشناسان آمریکایی معتقدند که فرآیند متوقف شدن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی کره شمالی و اجازه دادن به بازرسان سازمان ملل برای بازرسی از مراکز هسته‌ای پیونگ‌یانگ حداقل چند روز به طول خواهد انجامید.

هیل اظهار داشت: این یک سوال فنی است اما تا این حد نیز به طول نخواهد انجامید ما درباره ماه‌ها یا زمانی که طولانی باشد صحبت نمی‌کنیم، هیچ دلیلی وجود ندارد که کره شمالی در این فرآیند کند عمل کند.

وی همچنین به این موضوع اشاره نکرد که اعضای دیگر مذاکرات شش‌جانبه تا چه زمانی منتظر خواهند ماند تا پیونگ‌یانگ به قول خود عمل کند.

هیل افزود: قصد ندارم زمان یا ساعت دقیقی برای این موضوع اعلام کنم اما یک ماه دیگر زمان در دستور کار ما نیست.

در همین حال و با توجه به اینکه آمریکا نتوانست در زمان تعیین‌شده دارایی‌های کره شمالی را آزاد کند بعید به نظر می‌رسد که آمریکا با کشورهای دیگر اقدامات تنبیهی برای پیونگ‌یاگ در نظر بگیرند.

همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که همچنان منتظر ارسال دعوتنامه از طرف کره شمالی برای دیدارهای مقدماتی از پیونگ‌یانگ است.

اگر این امر محقق شود، سفر بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل به کره شمالی اولین سفر این بازرسان به این کشور از سال ۲۰۰۲ تاکنون خواهد بود.

از سوی دیگر خبرگزاری رویتر گزارش داد، همزمان با اینکه پیونگ‌یانگ ضرب‌الاجل تعیین‌شده برای متوقف شدن فعالیت هسته‌ای خود را از دست داده، واشنگتن از پیونگ‌یانگ خواست که اقدامات بیشتری برای اجرای توافقنامه ۱۳ فوریه انجام دهد.

هیل در ادامه سخنان خود گفت که فشارهای دیپلماتیک گسترده‌ای برای پایان بحران هسته‌ای کره شمالی وجود داشته است.

نماینده ارشد هسته‌ای آمریکا با مقامات کره جنوبی دیدار و گفت‌و‌گو کرده است و قرار است با نماینده ارشد هسته‌ای چین نیز دیدار کند.

وی قرار است با مقامات ژاپنی نیز دیدار کند. در همین حال کیم کای گوان، نماینده ارشد هسته‌ای کره شمالی که قرار بود دیروز وارد پکن شود به این شهر سفر نکرد.