تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای کره‌شمالی در پرده ابهام

خبرگزاری‌ها- یک مقام آمریکایی دیروز با نزدیک شدن به زمان ضر‌ب‌الاجل تعیین شده در مذاکرات شش جانبه در ۱۴ آوریل برای متوقف شدن فعالیت‌های هسته‌ای پیونگ یانگ، گفت دولت آمریکا به کره‌‌شمالی یادآوری کرده است که زمان برای اجرای توافقنامه‌ ۱۳ فوریه در حال پایان است. آمریکا هم‌چنین اعلام کرده شاید کره‌‌شمالی نتواند به ضرب‌الاجل تعیین شده متعهد باشد. مذاکره‌کنندگان ژاپن و ایالات متحده

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ویکتور چا، مشاور ارشد جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا در امور کره‌‌شمالی در دیدار با کیم کای گوان، مذاکره‌کننده‌ ارشد هسته‌ای کره‌‌شمالی این اظهارات را اعلام کرده است.

در همین حال یک مقام رسمی آمریکایی که خواست نامش فاش نشود با اشاره به ضرب‌الاجل تعیین شده برای متوقف شدن برنامه‌های هسته‌ای کره‌‌شمالی شامل متوقف شدن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی پیونگ‌یانگ گفت: آنها (مقامات کره‌ شمالی) زمان زیادی برای اجرای توافقنامه‌ ۱۳ فوریه ندارند.

این مقام رسمی پس از دیدار ویکتور چا با کیم کای گوان دیروز صبح گفت: مقامات کره‌‌شمالی باید درحالت اجرای توافقنامه ۱۳ فوریه باشند.

ویکتور چا به همراه بیل ریچاردسون، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸ آمریکا و آنتونی پرینسیپی، مسوول سابق کهنه‌ سربازان آمریکایی برای بازگرداندن اجساد سربازان آمریکایی به جای مانده از جنگ کره به پیونگ یانگ سفر کرده‌اند.

اما در کنار بررسی این موضوع نشست‌های زیادی با کیم کای گوان درباره‌ توافقنامه‌ ۱۳ فوریه برگزار شده است.

این مقام آمریکایی تصریح کرد، در اظهارات کیم کای گوان هیچ نشانی از این که آیا کره‌‌شمالی توافقی در پاسخ به فشار آمریکا ارایه خواهد داد و یا آیا پیونگ یانگ توانایی دسترسی به دارایی‌های مسدود شده‌ خود در یک بانک در ماکائو را قبل از ضرب‌الاجل تعیین شده خواهد داشت یا خیر، وجود نداشت.

در همین حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال بررسی موضوع نظارت بر متوقف شدن فعالیت‌های هسته‌ای پیونگ یانگ است که اگر این امر محقق شود سفر بازرسان این سازمان اولین سفر از اواخر سال ۲۰۰۲ خواهد بود.

کره‌‌شمالی پس از این که واشنگتن قول داد که ظرف ۳۰ روز آینده مشکل دارایی‌های مسدود شده‌ پیونگ یانگ حل شود با متوقف شدن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود موافقت کرد.

کیم کای گوان روز گذشته به ویکتور چا اعلام کرد مادامی که ۲۵میلیون دارایی مسدود شده‌ کره‌‌شمالی آزاد نشود دولتش به بازرسان سازمان ملل اجازه‌ بازرسی در پیونگ‌یانگ را نخواهد داد.

این در حالی است که کریستوفر هیل، مذاکره کننده‌ ارشد هسته‌ای آمریکا در مذاکرات شش جانبه که هم اکنون در توکیو به سر می‌برد، از این اظهارات کیم کای گوان استقبال کرد.

هیل گفت: فکر می‌کنم نکته‌ مثبتی که پیونگ یانگ به آن اشاره کرده این موضوع است که کره‌‌شمالی آماده است تا برنامه‌های هسته‌ای خودرا متوقف و به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از برنامه‌های هسته‌ای خود را بدهد.

در همین حال شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ آمریکا از اظهارنظر درباره‌ این که اگر کره‌‌شمالی در زمان تعیین شده نتواند فعالیت هسته‌ای خود را متوقف کند چه اتفاقی خواهد افتاد، امتناع کرد.

اما وی اعلام کرد که واشنگتن معتقد است تمامی گروه‌ها در مذاکرات شش‌جانبه با حسن نیت به اجرای توافقنامه ۱۳ فوریه در این مذاکرات عمل می‌کنند.

مک کورمک تصریح کرد که موضوع دارایی‌های مسدود شده‌ کره‌‌شمالی بسیار پیچیده‌تر از آنی است که کسی تصور کند.

کیم کای گوان به این هیات آمریکایی اعلام کرد که برای کره‌‌شمالی بسیار سخت است که در زمان تعیین شده بتواند فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند.

اگر پیونگ‌یانگ نتواند در این ضرب‌الاجل فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند ۵۰هزار تن نفتی که قرار است به پیونگ‌یانگ در ازای متوقف شدن فعالیت این راکتور هسته‌ای داده شود، ارسال نخواهد شد.

از سوی دیگر کابینه‌ ژاپن دیروز تمدید شش ماهه‌ تحریم‌ها علیه کره‌‌شمالی را تایید کرد. سخنگوی کابینه ژاپن گفت که این تحریم‌ها شامل بسته شدن بندرهای ژاپن به روی کشتی‌های کره‌‌شمالی و منع ورود کالای کره‌‌شمالی به ژاپن است.

ریچاردسون اعلام کرد که هیات آمریکایی به کیم کای گوان فشار آورده‌اند تا درباره‌ آمادگی کره‌‌شمالی در اجرای توافقنامه‌ اخیر در مذاکرات شش‌جانبه از خود حسن نیت نشان دهد.

وی همچنین خواستار برگزاری نشستی با حضور اعضای مذاکرات شش جانبه قبل از به پایان رسیدن ضرب‌الاجل اعلام شده در این مذاکرات است. وی ابراز امیدواری کرد که بتواند به منطقه‌ای که راکتور هسته‌ای اصلی کره‌شمالی قرار دارد، سفر کند.

کیم کای گوان درباره‌ اولین سفر هیات آمریکایی به پیونگ یانگ که در آن واحد شامل دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان این کشور است، گفت که این سفر بسیار پراهمیت است.

یک ژنرال کره‌‌شمالی اعلام کرده است که در نشانه‌هایی از بهبود احتمالی روابط میان کره‌‌شمالی و آمریکا، اجساد شش نیروی آمریکایی به جای مانده از جنگ کره در کره‌‌شمالی به مقامات واشنگتن تحویل داده خواهد شد.

در همین حال خبرگزاری فرانسه گزارش داد که واشنگتن امروز هشدار داده است که بسیار سخت است که پیونگ یانگ در ضرب‌الاجل تعیین شده بتواند فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی خود را متوقف کند.

کریستوفرهیل تصریح کرد که اجرای این ضرب‌الاجل بسیار سخت خواهد بود اما وی این موضوع را کم اهمیت جلوه داد.هیل گفت که دو طرف درباره‌ این موضوع هنوز در مسیر درستی قرار دارند.

اظهارات هیل همزمان با نزدیک شدن به پایان ضرب‌الاجل تعیین شده برای متوقف شدن فعالیت راکتور هسته‌ای اصلی پیونگ یانگ و سفر ون جیابائو، نخست‌وزیر چین به کره‌ جنوبی و گفت‌وگوی این دو کشور درباره‌ موضوع هسته‌ای کره‌‌شمالی اعلام شده است.

هیل درباره‌ دارایی‌های مسدود شده‌ کره‌‌شمالی اظهار داشت: به شدت درباره‌ این موضوع تلاش می‌کنیم. ظرف این دو روز قصد داریم موضوع آزادی دارایی‌های کره‌‌شمالی را به مرحله نهایی برسانیم.

این در حالی است که مقامات ژاپنی پیشتر درباره‌ اجرای توافقنامه‌ ۱۳ فوریه در مذاکرات شش‌جانبه در زمان ضرب‌الاجل تعیین شده ابراز تردید کرده بودند.

تارو آسو، وزیر امور خارجه‌ ژاپن در بیانیه‌ای اعلام کرد: به مرحله‌ای رسیدیم که به سختی اجرای توافقنامه‌ اخیر در مذاکرات شش جانبه در زمان ضرب‌الاجل پی برده‌ایم.

هیل خاطرنشان کرد، پیونگ‌یانگ اعلام کرده است اگر موضوع دارایی‌هایش حل شود آماده است تا میزبان بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل باشد که این نکته بسیار خوب و سازنده است.

از سوی دیگر خبرگزاری یونهاپ کره‌ جنوبی امروز گزارش داد که کره‌‌شمالی قرار است در هفته‌ جاری و چند روز پیش از به پایان رسیدن ضرب‌الاجل تعیین شده برای متوقف شدن فعالیت‌های راکتور هسته‌ای اصلی پیونگ یانگ جلسه پارلمانی برگزار کند.

پنجمین جلسه‌ یازدهمین مجمع خلق عالی کره‌‌شمالی قرار است چهارشنبه این هفته‌ برگزار شود. این نشست سه روز پیش از به پایان رسیدن ضرب‌الاجل توافقنامه‌ ۱۳ فوریه در مذاکرات شش جانبه برگزار خواهد شد.

در همین حال فرماندهی سازمان ملل UNC امروز اعلام کرد که اجساد سربازان باقی مانده‌ آمریکایی که در کره‌‌شمالی دفن شده‌اند در اولین بازگرداندن اجساد این سربازان در دو سال اخیر چهارشنبه منتقل خواهند شد.

سخنگوی سازمان فرماندهی سازمان ملل UNC اعلام کرد هیات آمریکایی به رهبری بیل ریچاردسون قرار است اجساد این سربازان را به دهکده‌ پانمونجوم در کره‌ جنوبی تا قبل ازظهر چهارشنبه منتقل کنند.

سازمان فرماندهی سازمان ملل بر آتش بس ایجاد شده در شبه جزیره‌ کره نظارت می‌کند. این سخنگو از اعلام شمار دقیق اجساد این سربازان امتناع کرد ولی گفت که کمتر از ۱۰ جسد است.

آمریکا در جنگ کره بیش از ۱۳۷هزار سرباز خود را برای کمک به نیروهای کره‌ جنوبی به این کشور اعزام کرده بود. طی این جنگ ۳۶هزار سرباز آمریکایی کشته و ۹۲هزار تن دیگر زخمی شدند. وضعیت حدود ۸۱۰۰ سرباز آمریکایی در این جنگ هنوز مشخص نیست.

کره‌‌شمالی در سال ۱۹۵۴ اولین بار و طی حفاری‌ها در این کشور اجساد حدود چند هزار سرباز آمریکایی باقی مانده را به کشور خود بازگرداند. در سال ۱۹۹۴ کره‌‌شمالی پیشنهاد جیمی کارتر، رییس‌جمهور سابق آمریکا مبنی بر انجام فعالیت‌های مشترک برای بازگرداندن باقی مانده‌های اجساد سربازان آمریکایی به کشورشان را پذیرفت.