نفت یک دلار دیگر ارزان شد
اضطراب و نگرانی در آغاز نشست اوپک
نفت دیروز هم یک دلار ارزان شد
چشمهای نگران در اجلاس یکصد و چهل و چهارم
گروه بینالملل- روند سقوط قیمت نفتخام دیروز نیز در بازارهای جهانی ادامه پیدا کرد. دیروز در ابتدای انجام معاملات بازار نفت نیویورک بهای نفت خام با ۱۲/۱دلار کاهش به ۹۲/۵۷دلار در هر بشکه رسید. اما این روند در ساعات میانی کار بازار نفت بر عکس شده و نفت بار دیگر خود را به بالای ۵۸دلار رسانید. در نیمروز معاملاتی دیروز هر بشکه نفتخام وستتگزاس اینترمدیت به بهای ۲۲/۵۸دلار رسید. به این ترتیب قیمت نفتخام در ظرف پنجروز کاری و غیرکاری بیش از ۴دلار سقوط کرد.
در بین تحلیلهایی که دیروز حول نفتخام ارائه شد دو عامل بیش از دیگر عوامل به چشم میآمد. ارائه گزارشهایی که کاهش رشد اقتصادی ایلات متحده را گمانهزنی یا تایید میکنند بیش از هر عامل دیگری در 2روز گذشته بر قیمت جهانی نفتخام تاثیرگذار بود. ایالات متحده بزرگترین مصرفکننده نفتخام جهان است و افزایش انتظارات در مورد سقوط اقتصادی این کشور این گمانهزنی را به وجود آورده است که میزان واردات نفتخام آمریکا تحت تاثیر کاهش رشد اقتصادی کاهش پیدا کند. در این صورت مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی افزایش پیدا کرده و زمینه سقوط بیشتر قیمت نفتخام فراهم خواهد شد.
دیگر عاملی که این روزها بازار نفت را به سمت آرامش پیش میراند، مواضع کشورهای عضو اوپک در آستانه اجلاس ۱۴۴ این سازمان است. تقریبا تمامی اعضای اوپک این روزها از عدم کاهش سقف تولید صحبت میکنند. به اعتقاد برخی تحلیلگران اوپک اکنون مجبور به حفظ سقف تولید خود است چرا که کاهش تولید سبب متوقف شدن طرحهای توسعهای این کشورها در بخشهای بالادستی و پاییندستی خواهد شد.
در یکی از تازهترین اظهارنظرها دیروز محمدبن ظائن الحملی وزیر نفت امارات متحده عربی و رییس دورهای اوپک به رویتر گفت: تلاش اوپک حفظ سقف تولید به منظور پایدار نگاه داشتن قیمتها است.
به عقیده ما قیمتها اکنون در سطح قابل قبولی به سر میبرد. هدف اصلی اوپک نیز پایدار نگاه داشتن قیمتها در سطح کنونی آن است.شیخعلی الجراح وزیر نفت کویت نیز دیروز در وین و پیش از آغاز اجلاس اوپک در جمع خبرنگاران گفت: اوپک در شرایط فعلی نیازی به کاهش بیشتر تولید ندارد. تحولات آتی بازار نفت مواضع اوپک را مشخص خواهد کرد اما هماکنون عرضه و تقاضای نفت در حالت تعادل به سر میبرند. پیش از این در روزهای گذشته دیگر وزرای نفت عضو اوپک نیز از عدم کاهش تولید در این اجلاس سخن گفته بودند. مجموعه این گفتارها باعث شد تا جو روانی مثبتی در بازار نفت ایجاد شده و قیمتها کاهش پیدا کند.
آنتونی نونان تحلیلگر ارشد بازار نفت دیروز در گفتوگو بانشریه بیزنس دی گفت: اکنون امنیت عرضه از هر زماندیگری اهمیت بیشتری پیدا کرده است و میتوان گفت دغدغه اصلی مصرفکنندگان امنیت عرضه است. قیمتها نیز نسبت به این مساله حساسیت بیشتری پیدا کردهاند و همین مساله باعث شده تا قیمتها تا این حد نوسان داشته باشند.
دیروز در کنار اخباری که سبب کاهش قیمتها را فراهم میکنند، خبری به نقل از آژانس بینالمللی انرژی منتشر شد که نشانگر کاهش ذخایر نفت در کشورهای مصرفکننده است. به عقیده برخی تحلیلگران این خبر زمینه افزایش دیروز قیمت نفتخام را فراهم کرد. بنابراین گزارش مجموع ذخایر نفتی در کشورهای صنعتی و بزرگ مصرفکننده نفتخام به پایینترین سطح خود در ۱۰ سال اخیر رسیده است. این اتفاق میتواند وضعیت روانی حاکم بر بازار نفت را به سود کشورهای تولیدکننده بر هم بزند و زمینه افزایش قیمتها را فراهم کند. جدیدترین پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی از قیمت ۵۵ تا ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت خام طی ماههای آوریل و می حکایت میکند.
به عقیده کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اوپک نباید در شرایط کنونی طرحهای توسعهای خود را در بخشهای اکتشاف و استخراج متوقف کند چرا که این کار سبب میشود در آینده در رقابت تولید که به سبب افزایش تقاضا ایجاد میشود شکست بخورد. با بهبود وضعیت اقتصادی ایالات متحده روند تقاضا شتاب بیشتری خواهد گرفت و در شرایط جدید در صورتی که اوپک سقف تولید خود را کاهش داده و طرحهای توسعهای خود را متوقف کرده باشد احتمال از دست دادن سهم بازار بسیار زیاد است.
النعیمی وزیر نفت عربستان سعودی
ارسال نظر